намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  
Разпродажба на градински мебели

Как да боядисаме стени?

Как да боядисаме стени?

Нанасянето на боята – лесно е, но не съвсем

Необходими са правилните иструменти, точната боя и значително количество творческо вдъхновение

Всеки може да боядиса стена. Вероятно не са много онези, които никога в живота си не са опитвали. Но пък и съвсем не са малко тези, които след първия смел скок в света на домашния декоратор стоят учудени пред своето творение и с леко недоволство си задават куп въпроси от типа защо (се виждат тези черти от четка)?... как (се появиха тези тъмни петна около контактите)? и какво (толко не сметнах , че около прозореца не ми достигна боя за втората ръка)?...

Да боядисаш стена е лесно, наистина...но с малко предварителна подготовка! Ако приемем, че вече сте въоръжени с творческо вдъхновение и необходимото количество боя, с помощта на които сте решени да преобразите вашето жилище, ще ви трябват още:

Необходими инструменти:

- Валяк с дръжка (плюс резервен валяк за смяна)
- Решетка за изцеждане на валяка
- Плоска и кръгла четки
- Извита четка
- Баданарка
- Покривно фолио
- Хартиено тиксо
- Телескопична пръчка
- Картел на цветовете
- Стълба

Необходими материали:

- Дисперсионна боя
- Тониращи бои

Останалото е лесно, стига стриктно да спазвате следните основни стъпки:

1 Покрийте с фолио мебелите в жилището, за да ги предпазите от зацапване. Най-лесният вариант е да изнесете от стаята по-леките предмети, а по-тежката и обемиста мебелировка да опаковате добре. Да търкаш петна от боя по дамаската на дивана е не дотам приятно занимание, дори и на фона на вече блестящи, перфектно боядисани стени.

2 Облепете със хартиена лента всички части от стаята, намиращи се в рискова близост до площта за боядисване - подови лайсни, рамки на прозорци, каси на врати и пр. Контактите и ключове за осветлението трябва да се свалят предварително (Тук бъдете внимателни!), за да избегнете зацапването им. След като приключите с боядисването ще ги монтирате отново. За препоръчване е да покриете целия под с фолио, за да запазите подовата настилка чиста и да си спестите търкане в последствие. Ако нямате възможност да покриете целия под, застелете плътно поне работните участъци около стените.

3 Проверете състоянието на стените. Ако сте сред късметлиите, които наготово разполагат с гладка (без драскотини, дупки, пукнатини, грапавини и пр.), чиста (без мазни наслоявания, влажни петна, потъмнени от зацапвания зони, мухъл и пр.) и стабилна (без лющещи се слоеве боя, ронеща се мазилна и пр.) основа, то можете спокойно да започнете с нанасянето на първия слой боя върху стената си. Ако не сте сред тях, все пак не унивайте, а потърсете съветите на HomeMax за това как по лесен начин да постигнете идеалната основа за боядисване (с линк към текст 1).

4 Обкантете предварително с боя работната площ. Това е първата стъпка от нанасянето на боята върху стените. С помощта на широка плоска четка минете с равномерна права линия всички гранични места – преходите между различнини цветове (ако предвиждате такива), вратите и прозорците и пр., както и местата под свалените контакти и ключове. Най-важното тук е да бъдете прецизни. Първата лента боя нанесете на сантиметър разстояние от границата, а със следващия замах наситете с плътен цвят пространството плътно до нея. Така ще постигнете безупречно права и отчетлива гранична линия.

5 Винаги изцеждайте валяка. Трудно ще постигнете равномерност при нанасянето, ако слагате прекалено много боя върху валяка. След като го натопите в кофичката с боя го изцедете върху гофрираната решетка, така че количеството боя, което остава върху него, да е разпределено равномерно и да не тече.

След като приключите с обкантването идва време най-после да преминете към кулминацията на занятието. С помощта на валяка

6 Нанесете равномерно боята върху работните площи. Имайте предвид, че добрият майстор винаги започва боядисването от тавана. Причината е, че при това често надолу по стените потичат капки и би било наистина жалко, ако те провалят визията на току що идеално боядисаната ви стена. Заглаждайте ги веднага, докато са още влажни, защото почистването ще е доста по-трудно след като боята засъхне.

При нанасянето на боята спазвате следните основни принципи:
- Винаги работете „влажно върху влажно”. С други думи, не оставяйте предварително обработените с боя места –кантовете и цветово изравнените петна, да засъхнат, докато започнете с основното боядисване. Ако това се случи, ви грози опасността от разлика в нюансите.
- Използвайте техниката „на кръст”. Нанасяйте боята най-напред с вертикално движение, после с хоризонтално. Това помага за по-равномерното нанасяне на боята върху покривната повърхност.

7 Запазете тавана чист. Ако цветът, в който сте решили стените, се различава от този на тавана, облепете с хартиени ленти границите на вече боядисания таван, за да запазите линиите му перфектно прави и незацапани.

8 Грижете се за четките и валячето, защото те са вашите основни инструменти в това изкуство. Ако имате нужда да напривите по-дълга пауза, обвийте ги с найлоново фолио. Така няма да се наложи да ги миете всеки път, когато спрете за почивка. След като окончателно приключите с работата обаче задължително ги измийте обилно с вода. В противен случай боята ще засъхне и те ще станат неизползваеми. Ако ви е останало известно количество боя в кофичката, погрижете се да го съхраните добре за евентулни корекции в бъдеще. Разредете боята с вода, за да избегнете образуването на сгъстена коричка на повърхността. Почистете добре ръба на кофичката, за да не залепва капакът.

Вече можете спокойно да се поздравите за добре свършената работа и да се наслаждавате на творението си!

Казват, че добрите инструменти правят добрия майстор. Не подценявайте тази мъдрост и се подсигурете с правилните иструменти за вашето начинание. За боядисването на стените ползвайте валяк от овча кожа или от полиамид. При работата по тавана използвайте за удължител телескопична пръчка или просто дръжката на метла, например. Ъглите и кантовете се оформят най-удобно с помощта на извита четка и къса плоска четка. Местата зад радиаторите можете да достигнете със специални за целта малки и тънки валячета или дълга извита четка.

При работата с всеки от тях имайте предвид следните особености:

Валяк от овча кожа

        - Никога не го напоявайте прекалено обилно с боя
        - Винаги го изцеждайте върху решетката, след като сте го потопили в кофичката с боя
        - Нанасяйте боята със спокойни и стабилни движения. Нервността и бързането само могат да навредят на качеството.
        - Разнасяйте равномерно количеството боя, без да натискате прекалено силно.

Валяк от полиамид

      - Винаги го потапяйте само няколко милиметра във ваничката. След това внимателно разпреледете боята равномерно по цялата му повърхност, като го ролвате напред и назад.
      - Ако при нанасянето на боята по стената се образуват мехурчета, минете още веднъж отгоре с валяка, без да го потапяте във ваничката с боя, и те ще изчезнат.

Четки

      - Преди да ги използвате, прегледайте и отстранете стърчащите или откъснати косми
      - Никога не потапяйте по-дълбоко от една четвърт от космите в боята
      - Никога не изцеждайте излишната боя върху острите ръбове на кофичката, тъй като това може да пререже космите
      - С дисперсионни бои работете бързо и стегнато, защото при засъхване остават неравни ленти по края на боядисаните части
      - Никога не се разпростирайте наведнъж върху прекалено голямо пространство, когато работите с четка.

 

 

 

 

 

 

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм