намери твоя HOMEMAX национален телефон: 0800 150 80 координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg
   
homemax

Поставяне на ламиниран паркет Част 3

Поставяне на ламиниран паркет Част 3

Довършителни дейности


...или как да изгладите по ръбовете новия си ламиниран под
Чисто новият ви дървен под изглежда превъзходно - дъските са перфектно подравнени и здраво стегнати една за друга. Добра работа, но не бързайте още съвсем да се отпускате, нужни са още малко усилия в името на перфекционизма. На финалната права остават няколко важни детайла, които ще направят пода ви да изглежда идеално изгладена по ръбовете. На кратко, остава ви да поставите преходни лайсни и первазите около стените.
Поставяне на преходни лайсни
Зоната под вратата е най-честото място за среща между два различни вида подова настилка. И точно там не е най-доброто място да оставите препъващи ръбчета, повдигнато прагче и пр. Това може да се коригира лесно чрез поставянето на преходни лайсни (дървени, пластмасови или метални), които да прикрият връзката между двата типа подово покритие и да изравнят нивата им. Ето как става това в две лесни стъпки:


Стъпка 1: Ако вратите ви все още не са сложени, измерете дължината на цялата врата и от нея извадете два пъти дебелината на касата. Ако вратите са сложени, измерете дължината от каса до каса. Отрежете от лайсната парче с този размер.


Стъпка 2: Отбележете къде се пада каналът за главите на винтовете за лайсната. Маркирайте с молив позициите на дупките за дюбелите в земята и ги пробийте. Монтирайте лайсната с помощта на пирон-дюбели, като я набиете с дървен чук, докато притисне настилките. Ако предпочитете, можете да използвате монтажно лепило, вместо да монтирате с дюбели.

254_1_1

254_3

Последната стъпка е


Поставянето на первази покрай стените


Освен че придават завършеност на визията, первазите имат и практическата задача да притискат здраво дъските от крайните редове към пода, за да не се повдигат. Освен това през фугата зад тях минават и кабелите – за тон колони, телевизия, интернет и пр., които след затварянето с первазите ще останат скрити за окото. Не забравяйте преди да поставите первазите да извадите всички клинове! При монтирането им имайте предвид следните правила:


1 Винаги завинтвайте первазите за стената, а не за дъските. За захващане използвате клеми, така че да не се виждат следи от винтове. Няма нужда да скосявате первазите при ъглите на стаята, за тези места използвайте ъглови връзки.


2 Винаги срязвайте под ъгъл парчетата от первазите, които свързвате на видими места. Това гарантира, че връзката ще е почти незабележима. За по-добър визуален ефект използвайте на такива места преходи в същия цвят.

255_1

Почистване и поддръжка на ламинат

 

Ламинираният паркет е лесен за поддръжка и непретенциозен при почистване. С метла или прахосмукачка може лесно да отстраните насъбралия се домашен прах, дребни отпадъци и пр. Замърсявания и повърхностни петна по него се отстраняват лесно с леко навлажнена кърпа, но в никакъв случай не мокра, тъй като влагата е най-големият враг на вашия ламинат. Ако попие в свързващите фуги и проникне в текстурта на дъските, може да се стигне до подуване на ламината - угрозата за всяка домакиня. За отстраняване на по-груби замърсявания можете да използвате ацетон или други подходящи препарати със съдържание на алкохол. Препоръчително е редовно да използвате и специализирани препарати за почистване на ламинат. Това значитено ще удължи живота и ще запази качествата на пода. На пазара можете да намерите и препарати за допълнителна грижа, които запечатват фугите и не позволяват на влагата да проникне в тях.
И един специален трик от нас: Можете да отстраните черни ленти от токчета върху ламината просто като ги изтриете с гума.

 

Необходими инструменти:

Акумулаторен винтоверт
Трион-пасвател
Дърводелски метър
Молив
Бормашина или перфоратор
Метален трион

Необходими материали:

Преходни лайсни
Первази
Клеми

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм