Филтрирай по
Цена
от 7 лв. до 59 лв.
Страница 1 от 1

Инсталирането на нови радиатори е чудесен начин да подобрите комфорта и енергийната ефективност на Вашата отоплителна система. Работата на Вашия нов радиатор до голяма степен се свежда до избора на клапите.
Радиаторните клапани не се включват при закупуване на нов радиатор, защото всеки дом и начин на живот са уникални. Това обаче означава, че може да имате много възможности за избор!
Не се тревожете - в тази статия сме събрали всичко, което трябва да знаете, за да направите информиран избор на радиаторни клапани за Вашия дом.

Kакви видове термовeнтили има

Има два основни типа термовентили, от които да избирате: ръчен или термостатичен и един по-рядък трети вид – интелигентните.

  • Ръчни радиаторни клапани

Ръчният клапан е по-масово използваният. Завъртането на клапана регулира количеството гореща вода, преминаваща през рaдиатора и следователно отделящата се топлина. Лесни са за работа и обикновено са по-малки от термостатичните клапани. Като недостатък можем да отбележим, че трябва да ги наблюдавате активно и да не забравяте да ги изключите, тъй като поддържането им ненужно ще загуби енергия и средства.

  • Термостатични радиаторни клапани

Можете да ги срещнете като TRV. Те Ви дават по-голям контрол върху температурата, тъй като те са малко по-напреднали от ръчните клапани, защото настройвате желаната температура и той я поддържа автоматично.

TRV могат да "усещат" температурата в помещението, когато желаната бъде достигната, този термостат ще изключи потока с гореща вода. Това означава, че радиаторите могат да се справят сами през по-голямата част от времето, което ще предотврати ненужни разходи.

Няколко неща, които трябва да знаете за тях: не се монтират в пощения със стенен термостат, не се препоръчва за бани, добре е все пак да се проверяват веднъж годишно за безпроблемната им работа. За тези клапани трябва да имате добре балансирана система за отопление.

  • Интелигентни радиаторни клапани – те са свързват към Wi-fi и се регулират чрез приложение. Срещат се при пелетните камини.

Kакво е основното му предназначение

Всеки радиатор се нуждае от двойка радиаторни клапани, които действат като кранове. Това Ви позволява да контролирате топлоотдаването. Единият от клапаните контролира количеството гореща вода, постъпваща в радиатора, а другият (известен като клапан с ключалка) балансира системата, като контролира колко вода остава или изтича от радиатора и обратно в тръбопровода.
Клапанът за заключване обикновено е покрит с пластмасова капачка. Той най-често е фиксиран, така че не можете лесно да го завъртите, тъй като отоплителният инженер ще го настрои да разпределя водата равномерно около имота, т.е. ще балансира цялата Ви система за отопление.

Kакво трябва да знаем преди покупка

Радиаторните клапани имат числа или символи, представящи колко топлина излъчва радиаторът в момента, представен от ниво между 1 - 6. Най-често степен 2 е около 16° C, 3 е около 20 ° C, 4 е приблизително 24 ° C.
Разбира се, температурата се влияе и от други фактори, като нивото на изолация на дома, местоположение на радиатора и ефективност на котела.
Независимо дали сте избрали ръчни или термостатични термостати, преди да купите, трябва да знаете дали имате нужда от прави, ъглови или H-блокови клапани – това зависи от входовете на радиатора.

Kак помага в избора ни Home-Max

Ние искаме да сме сигурни, че ще направите информиран избор за правилния термостат. Предварително се убедете, кое е най-доброто решение за ефективната и ефикасна работа на Вашата отоплителна система. Пазарувайте лесно и бързо от нашия онлайн магазин!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм