Филтрирай по
Цена
от 7 лв. до 44 лв.
Страница 1 от 1

Шайбите са части, използвани в най-различни области и сега ще поговорим по-подробно за това, както и за техните типове и методите за правилен избор. Ще видим също какво Ви очаква при нас и защо да ни се доверите.

Кои са различните видове шайби?

Най-широко познатите ни разновидности са:

  • уплътнителна - използва се за увеличаване на контактната площ между двата съединени елемента;
  • федер - наричана още заключваща, тя е предназначена да блокира развъртането на гайката, след като тя веднъж е била завита и затегната върху резбата на болта;
  • подложни - винаги се поставя под гайката, без значение от плоскостта. Така се гарантира, че няма да бъде наранена повърхността;

          - подложна с широка периферия - нейното предназначение е като на по-горния вариант, но разликата тук е че има уголемена странична периферия, с което поема разликата в случаите, когато отвора е по-голям от този на гайката;

          - подложни с фаска - има малка фаска на ръба от едната страна, предназначени за приложение в случаи, когато повърхността е по-крехка - дървена или пластмасова плоскост и т.н.

За какво се използват най-често?

Те са предназначени за употреба в сферата на механиката, сглобяването и ремонтните дейности, в автомобилостроенето и мебелната индустрия, където често се изисква здраво прикрепване между два и повече елемента. Необходими са в любителската и професионалната практика. Главното им предназначение е да осигурят достатъчно контктна площ, позволяваща здравото фиксиране на сглобяваните компоненти.

Как да изберете правилен вид и размер?

Определянето на типа е зависим от предназначението. Ако е необходимо здраво и надеждно закрепване за дълго време, федерът е добър вариант. В случай, че е необходимо да се защити повърхността на дадена плоскост или отворът е с по-голям диаметър, тогава подложната шайба с широка периферия или с фаска е подходяща.

Вътрешният диаметър на окръжността се определя по следния начин: малко по-голям, спрямо дебелината на болта. Тоест, ако дебелината е 5 мм, то вътрешния отвор трябва да е поне 6 мм, гарантирайки си плавно влизане и лесна употреба.

Какъв избор може да направите в Home-max.bg?

В онлайн железарията на Home-max сме осигурили разнообразие от изброените по-горе видове и размери, така че да намерите търсените крепежни елементи на евтини цени. Операторите ни са на Ваше разположение през работните дни за въпроси и съдействие. Те са с дългогодишна професионална реализация и познават в детайли всяка част и възможности за избор, така че можете да им се доверите напълно.