Филтрирай по
Марка
Цена
от 12 лв. до 749 лв.
Страница 1 от 1

Работещи с метал, бижутери и електротехници са запознати добре с ползата от металната сплав с ниска точка на топене, която се използва за спойка на други две парчета метал.

Как се запоява с поялник

На пръв поглед запояването изглежда лесна задача, но истината е, че не всеки е запознат с правилната техника. Първо трябва да си осигурим спойка – за битова употреба тя може да бъде калай, бижутерите пък често използват сребро.

  1. Безопасност - Мнозина, на които не им се е налагало да използват това пособие, имат притеснения да не повредят уреда, а всъщност по-важна е тяхната лично безопасност. Поялниците развиват високи градуси, с които да топят металната спойка. Това е и причината, поради която трябва да носите предпазни очила, да внимавате косата и дрехите да не се допрат до нагорещените елементи и най-вече внимавайте с пръстите си. Препоръчително е да използвате ръкавици, които да Ви защитят, въпреки, че работата с такива не е толкова комфортна. Спойката може да съдържа олово, така че не забравяйте да измиете добре ръцете си, след като боравите с него. Друг важен момент е да си осигурите добра проветряемост на помещението, защото както знаете, когато има топене - има и изпарения, а тези които се образуват при работа с нагряване на метална сплав, могат да имат неблагоприятен ефект върху белите дробове. Погрижете се за себе си, преди да започнете да творите!
  2. Чист накрайник - за да достигне необходимата температура, Вашият инструмент трябва да бъде чист, да няма следи от стара спойка. А все пак, за да работим бързо и качествено, се нуждаем от добра проводимост на топлината. Наслоеният накрайник означава по-бавна работа и повече "стопени" нерви. Съветваме Ви, за да си спестите тези неприятности, да държите мокро парче плат под ръка и когато уредът Ви загрее напълно, забършете наслоената стара спойка.
  3. Консервиране на върха - това ще го защити и ще позволи на топлината да се провежда по-добре чрез наличието на нова спойка. Върху загрятия накрайник внимателно нанесете малко количество, с която ще покриете върха. Ако сте изпълнили правилно тази препоръка, той трябва да е лъскав. Веднага щом размажете крайчецът, трябва да започнете работа. След всеки няколко нанесени спойки почиствате нагряващия се елемент и разбира се, преди да го приберете също. Спазвайте тази препоръка и Вашият инструмент ще Ви служи години наред.
  4. Запояване - дръжте поялника във Вашата силна ръка, като писалка, и дълго парче спойка в другата. Когато споявате два компонента, целта Ви е да докоснете с накрайника точното място, на което те се допират. Задръжте там за около секунда, след това плъзнете спойката под върха на нагряващия се елемент.

Обърнете внимание, че процесът не завършва дотук! Сега трябва да отделите спойката и да задържите върха на поялника на същото място още секунда. По този начин разтопената спойка продължава да си взаимодейства и да образува по-здрава връзка. За всичко това са Ви необходими само няколко секунди.

Не бързайте да размествате или да предприемете каквото и да е действие върху споените елементи. Охлаждането се случва много бързо, но помръдването или издухването ще отнесе на вятъра старанието Ви да направите качествено спояване. Ако връзката, която сте направили е добра, то спойката трябва да е гладка и равномерно разпределена, ако пък сте в първите си опити, то много вероятно е свързването да се забелязва и с просто око.

Какво е предназначението му

  • Поялник за домашни проекти
    Повечето се загряват електрически и имат накрайници, които могат да се използват с пропанова факла. Правилният инструмент зависи от Вашия личен проект, но задачи като свързване на проводници и ремонти на платки може да изискват различни количества топлина или повече контрол. Както при други проекти за запояване, накрайниците на инструмента трябва да се поддържат чисти по всяко време;
  • Запояване в търговията с бижута
    Бижутерите използват поялници със сменяеми накрайници, задължително с писалка, които работят с газ. Спойката има висок процент сребро и затова понякога използват боракс за намаляване на металните оксиди, които се образуват, когато използват висока температура върху метал.

Запояването не е Астрофизика, лесно е! Само трябва да се погрижите за своята безопасност по време на работа. Добрият поялник може да бъде чудесна инвестиция, ако Вашата силна страна са сръчните Ви ръце.

Сега, когато знаете как, практикувайте, така че да сте готови да покажете своите умения!

Какви видове има

В онлайн магазина ни ще откриете различни поялници – от писалки с помощна опора за стабилност при работа, до цели комплекти за твърдо и меко спояване. Имаме също микрогазов поялник, който е идеален за бижутерска работа.

Как помага в избора ни Home-Max

При нас ще откриете поялник, с който ще изпълните чудесно задачите си свързани с електротехника, моделиране, поправка на бижута и други. Поръчайте още днес ръчен инструмент за запояване!