намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Ел поялници

 

Работещи с метал, бижутери и електротехници са запознати добре с ползата от металната сплав с ниска точка на топене, която се използва за спойка на други две парчета метал.

Как се запоява с поялник

На пръв поглед запояването изглежда лесна задача, но истината е, че не всеки е запознат с правилната техника. Първо трябва да си осигурим спойка – за битова употреба тя може да бъде калай, бижтерите пък често използват сребро.

 

1. Безопасност - Мнозина, които никога не са използвали поялник, се страхуват да не повредят оборудването, но по-важна е собствената сигурност. Поялниците развиват наистина високи градуси, помислете, че самата спойка е разтопен метал. Не забравяйте да носите предпазни очила, да пазите косата и дрехите да не застават на пътя и внимавайте с пръстите си. Още по-добре, използвайте защитни ръкавици. Спойката може да съдържа олово , така че не забравяйте да измиете добре ръцете си, след като боравите с него. Също така е важно да работите в добре проветриво място, защото изпаренията могат да причинят увреждане на белите дробове при вдишване. Просто вземете подходящи предпазни мерки и ще се оправите.

 

2. Чист накрайник - за да провежда топлината правилно, вашият поялник трябва да не съдържа стара спойка. След излагане на въздух, той се окислява и по този начин се изолира от топлина. Искаме топлината да се провежда така, че да можем да прилагаме всичко бързо и ефективно. Мръсен накрайник означава, че ще трябва да държите поялника по-дълго. Дръжте мокра гъба под ръка и след като поялникът е напълно загрят, леко го изстържете върху гъбата, за да премахнете старата спойка.

 

3. Консервиране на върха - това ще защити върха и ще позволи на топлината да се провежда по-добре чрез наличието на нова спойка. Върху горещото желязо внимателно нанесете малко количество от новата спойка и покрийте върха. Все още трябва да е лъскав, ако сте го направили правилно. Веднага щом размажете върха, трябва да започнете да споявате компонентите си заедно. След всеки няколко присъединявания почиствате и разбира се, преди да го приберете също. Това наистина ще помогне да се увеличи дълголетието на Вашия инструмент. Добрият поялник трябва лесно да издържи години по този начин.

 

4. Запояване - дръжте поялника в доминиращата си ръка и дълго парче спойка в другата си ръка. Когато споявате два компонента заедно, искате да докоснете зоната, където те се съединяват с поялника. Задръжте там за около секунда, след това плъзнете спойката под върха на поялника.
Това е наистина важно. Първо издърпайте спойка и продължете да държите поялника още секунда. Това позволява на спойката да продължи да се топи и обединява, образувайки добра връзка. Целият процес не отнема повече от 5 секунди.

Изчакайте няколко секунди и не докосвайте спойката. Охлажда се много бързо, но помръдването или издухването ще доведе до влошаване. Лошата връзка на спойката ще се забележи с просто око. Освен това прилича на топче спойка, образувана на мястото. Добрата връзка трябва да е гладка и равномерна. Няма да изглежда изпъкнала, а равна.

Какво е предназначението му

  • Инструмент за запояване за домашни проекти
    Повечето се загряват електрически и имат накрайници, които могат да се използват с пропанова факла. Правилният инструмент зависи от Вашия личен проекта, но задачи като свързване на проводници и ремонти на платки може да изискват различни количества топлина или повече контрол. Както при други проекти за запояване, накрайниците на инструмента трябва да се поддържат чисти по всяко време;
  • Запояване в търговията с бижута
    Бижутерите използват поялници със сменяеми накрайници, задължително с писалка, които работят с газ. Спойката има висок процент сребро и бижутерите понякога използват флуиден боракс за намаляване на металните оксиди, които се образуват, когато използват висока температура върху метал.


Запояването не е трудна задача. Просто трябва да се съсредоточите, да държите стабилна ръката си и да сте в безопасност. Добрият поялник ще се окаже чудесна инвестиция, водеща до реализирани проекти. Сега, когато знаете как, практикувайте, така че да сте готови да покажете своите умения!

Какви видове има

В онлайн магазинът ни ще откриете различни поялници – от писалки с помощна опора за стабилност при работа до цели комплекти за твърдо и меко спояване. Имаме също микрогазов поялник, който е идеален за бижутерска работа.

Как помага в избора ни Home-Max

При нас ще откриете поялник, с който ще изпълните чудесно задачите си свързани с електротехника, моделиране, поправка на бижута и други. Поръчайте още днес ръчен инструмент за запояване!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм