Категории
Филтрирай по
Цена
от 6 лв. до 99 лв.
Страница 1 от 1

Защо използването на препарати за басейн е задължително

Когато обмисляме закупуването на басейн гледаме само забавната страна – почивка във водата, под слънчевите лъчи, детски смях, сутрешно къпане, но истината е, че не можем просто да вземем един, да го напълним с вода и да не се грижим повече за него.
Всъщност чували ли сте, че най-много микроби има в застоялата вода? Да, басейните са благоприятно място за развитие на различни микро организми, в допълнение към това има и други външни замърсители. Едва ли ще се очаровате, ако научите, че застоялата водата дори и в басейн с филтър може да бъде нездравословна за Вас и близките Ви! Именно поради тази причина се препоръчва използването на таблетки и други препарати. И дори в началото да Ви се стори, че имате нужда от професионалист, не е така. Можете да се справите лесно и бързо с дезинфекцията на и сами, а освен това ще контролирате и нивата на pH.

Какви разновидности се предлагат

  • Бързоразтворими на хлорна основа – този вид се използва за първоначална бърза, силна дезинфекция. Прилага се в началото, когато напълним за първи път новата си придобивка за сезона, след валежи, когато водата изглежда мътна и при често използване;
  • Бавноразтворими на хлорна основа – тези препарати се използват да поддържат дезинфекцията. Те са с продължително действие и се използват регулярно през определен период от време през целия сезон;
  • Комбинирани – те се използват както за дезинфекция, така и за хиперхлориране. Контролират алгите, механичните частици и нивата на pH;
  • Коагулант – този препарат се грижи за кристална чистота и прозрачност на водата;
  • Против водорасли – да, водорасли има не само в морето, можете да ги размножите и в собствения си басейн. Да, те не изглеждат по същия начин, но със сигурност появата им ще развали удоволствието от наличието на басейн в двора;
  • Коректори на нивата на pH – тук има препарати и за понижаване, и за повишаване на нивата.

Какво е pH на водата и как да го поддържате в оптимални граници

pH е измерител за киселинността или алкалността на водата. Диапазонът е от 0 до 14, като за неутрално pH се смята 7. По-ниските стойности от неутралното показват киселинност (наличие на повече водородни йони), а по-високите – алкалност (хидроксилни йони).
Една единица промяна в pH се равнява на 10 кратна промяна на състава.

Прекомерно високите и ниски pH могат да бъдат пагубни за използването на вода. Високото pH предизвиква горчив вкус, водопроводите и уредите, използващи вода, се обграждат с отлагания и понижават ефективността на дезинфекцията на хлор, като по този начин причиняват нуждата от допълнителен хлор, когато pH е високо. Водата с ниско pH ще разяде или разтвори метали и други вещества.

А защо трябва да регулираме нивата, те не са ли постоянни, та ние не добавяме нищо в нея? – Отговорът е „Замърсяването може да промени pH на водата“.

Хлорните дезинфектанти не влияят на нивото на pH, но нивото на pH може да повлияе както на преживяването ни, така също може да влоши действието на дезинфекциращите препарати.

Преди да използвате басейна си, можете да проверите нивото на pH, ако те не са в диапазона 7.2 – 7.6, има вероятност водата да дразни очите и кожата, както и има опасност от запушване на филтъра.


Защо да поръчате онлайн от HomeMax

Поръчайте лесно и бързо препарати за своя басейн, още докато го пълните с вода в двора. Погрижете се за собствената си безопасност и тази на Вашите близки!