Филтрирай по
Марка
Мощност
Цена
от 269 лв. до 465 лв.
Страница 1 от 1

Повишената влажност във въздуха може да е много вредна за здравето ни и състоянието на помещенията в дома. За да се регулира този показател се използват специални миниатюрни устройства, наречени влагоуловители. По-долу ще разберем предимствата от употребата им, как работят и нуждаем ли се от тях всъщност.

Каква е ползата от тях

Ако живеете в местности с повишена степен на влажност във въздуха, на Вас със сигурност Ви е нужен такъв уред. Обикновено подобни места се намират в близост до водоеми, но не е задължително. Влагата може да предизвика сериозни дихателни проблеми, да създаде благоприятна среда за развитието на мухъл и множество вредни за човешкото здраве микроорганизми. Тя оказва разрушително действие върху стенните и подови настилки, електрическото оборудване и дървените изделия.

Според независими изследвания, човешкото тяло се чувства най-благоприятно при степен на водно съдържание във въздуха между 40% и 60%. Тогава то най-добре и ефективно се бори с пренасящите се по въздушен път инфекции. Дихателните пътища функционират нормално, умствената и сърдечна дейност са максимално ефективни.

Какви са принципите им на работа

Най-разпространените типове са кондензационните. Принципът им на действие се основава на естествените физични процеси. Както знаем, водата притежава и газообразно състояние, образуващо се от повишената околна температура. В подобен вид, тя се намира под формата на пара, а за да се превърне отново в течност, тя трябва да се охлади.

Влагоуловителите правят точно това - те охлаждат парите и същите се превръщат в течност, събираща се в специалния резервоар. Принципът им на работа е доста сходен с този на климатика, използвайки топлообменник.

Как да разберем дали имаме нужда от тях в дома си

Трябва да измерим водното съдържание в околното пространство в помещението. За целта вземете стъклена чаша пълна до половината с вода и я поставете за няколко часа в хладилника. Температурата на течността не бива да е по-висока от 3 до 5 градуса по Целзий.

Поставете чашата в измерваното помещение и наблюдавайте:
 • ако образувалия се конденз по стъклото е твърде сух, то значи е нужно овлажняване;
 • в случай обаче, че конденза е на капки и се стича по стените на чашата, то степента на овлажняване е висока;
 • ако по-горе описаните ефекти липсват, то значи всичко е наред.

Разбира се, на пазара се предлагат и специални устройства, наричани хигрометри. Те присъстват и в качеството на вградени решения в някои влагоабсорбатори, показвайки стойностите в реално време. 

Какъв избор има в Home-max

При нас ще откриете изобилие от портативни пречистватели, овлажнители и влагоуловители. Те се предлагат на изумително ниски цени с гаранция от производителя и атрактивни търговски условия. Разнообразието се основава както на дизайна, така и по функционалността и капацитета на приборите. Ако изпитвате нужда от допълнителни разяснения, винаги можете да се обърнете към нашите експерти. Те през работни дни са на линия и Ви очакват.

Защо да се доверите на Home-max.bg

Защото в онлайн магазина държим на високото качество на стоките, поддържаме ниски и актуални цени и организираме промо-кампании, за да се чувстват клиентите ни комфортно и удовлетворени. На разположение получавате активен съпорт, готов да съдейства както при възникнали въпроси от страна на клиента, така и при покупката или намирането на даден продукт.

Предлагаме кратък период за транспорт до посочен адрес, възможност за преглед на доставката преди нейното плащане и винаги огромено разнообразие. Тези и други позитиви ще откриете при нас. Обърнете се към нас, ние ще съдействаме!