Крушки

Функцията на електрическите крушки е позната дори на най-малките. Не всички обаче са наясно с технологията и приложението на различните видове. Със сигурност Ви се е случвало да застанете пред многобройните изложени крушки и да не сте сигурни коя да вземете. Осветителното тяло ни помага до известна степен в избора – ограничава ни от гледна точка на вида на цокъла, често обаче се лутаме между мощност, светлинна температура и други характеристики на една лампа. Тази статия цели именно да даде яснота в тази посока.

Какви са модерните и съвременни видове?

До 2012 година най-масовите крушки бяха тези с нажежаема жичка. Именно през тази година от Европейския съюз бива забранено разпространението им на пазара. Причината – различни еко организации и министерства се обявяват около кауза за „спасяване на климата“ и представят данни, според които с енергоспестяващи крушки се спестяват десетки милиарди киловатчаса електроенергия. Към днешна дата нажежаемата крушка все още се предлага на пазара, но отстъпва значително място на енергоспестяващите, които от своя страна се изместват от LED крушкуте – най-модерната и енергоефектиовна технология към момента. Послените не са спрели развитието си във времето – техническите им характеристики се подобряват постоянно.
Ето и различните видове, предлагани на пазара:

  • Нажежаема крушка – излъчва светлина на принципа на нагряване на проводник с високо съпротивление до много високи градуси – няколко хиляди;
  • Луминисцентни - обикновено са с формата на стъклени бели тръби и пoд въздeйcтвиeтo нa eлeктpичecкия заряд, живaчнитe пapи oбpaзувaт ултpaвиoлeтoвo лъчeниe, кoeтo ce aбcopбиpa oт фocфopa и гeнepиpa cвeтлинa;
  • Енергоспестяващи – те са на принципа на луминисцентните лампи;
  • Халогенни - те притежават в стъклената си колба специален газ от бром или йод и чрез нажежаемата жичка се образува по-мощна светлина. Тези модели са изключително дълготрайни (4000 часа жизнен цикъл). Този вид крушки също се спират от производство за ЕС от септември 2018, тъй като се смятат за енергонеефективни. Ще се продават до изчерпване на количествата;
  • Светодиодни (LED) - във вътрешността си имат много на брой малки светодиодни елементи, чието сияние образува общият светлинен поток. Те са почти студени, докато работят и могат да се хващат с ръка.

За какво и къде са подходящи?

Тук основно зависи от това каква атмосфера искаме да създадем в помещението. Ако това е голяма търговска зала – препоръчва се силна и студена светлина – например луминисцентни тръби. Ако пък се чудите какво да изберете за Вашата кухня – често срещан вариант е основният източник да отдава топла, мека светлина, а работните зони – над кухненския плот да се осветят от по-ярка светлина.
Коя крушка обаче да изберем за по-ярка и коя за по-топла? От една страна фактор тук са Лумените. Това е единицата за светлинен поток и варира в широк диапазаон.
От друга страна влияние оказват Келвините - мерна единица за температура. Диапазонът от 2700К-3300K определя топлата светлина – жълтеникава, мека, подходяща за стая за отдих. Дневната светлина 4000K-4500K, подходяща за ателиета и стаи, в които извършваме някаква дейност. Студената светлина, наричана още синя, се разпростира от 6000К-6500K – използва се за работни помещения.

Важно при избора - не забравяйте да съобразите цокъла

Важен елемент в правилния подбор на светещо тяло е гнездото му. В много случаи то е идентично със старите винтови аналози. Има обаче и тип щифт, където от продукта излизат две тънки клеми, поставящи се във фасонката. При винтовите модели се съобразете с диаметъра, защото той варира. Обозначава се в милиметри, като например Е27, Е14 и др.
Щифтовите се маркират като G4, а цифрата след буквата показва разстоянието между клемите в милиметри. Има още един вид разделение при луминисцентните тръби – Т4, Т5, Т8.

Какъв е изборът в Home-max.bg?

В съответната ни категория имате достъп до огромна гама от осветителни тела с различни форми, цокли и конструктивни варианти. Те съответно се отличават по своите цени и технически характеристики.

Защо да купите от Home-max.bg?

Защото в онлайн магазин home-max.bg винаги разполагаме с широка гама от разнообразни артикули за отлична селекция, предлагащи се на атрактивни цени и с гаранция. Купувайки от нас, Вие залагате на изгодното пазаруване. Уеб-платформата ни е изключително интуитивна и лесна за употреба, дори и през мобилни устройства с малки екрани. Ако обаче сте привърженик на обичайните физически покупки, заповядайте в удобен за Вас магазин!