Напояване

Без значение дали сте любител градинар или професионалист, знаете че след като растенията са засадени, те могат да живеят без наторяване, могат да оцелеят на не най-благоприятните метеорологични условия, но да съществуват без напояване е немислимо. Всъщност и съществуването на живите същества без вода е такова.

Защо напояването е важно за градината

С помощта на водата растенията поддържат 3 много важни функции:

  • Фотосинтеза – това е процес, при който има 4 основни компонента – вода, слънчева светлина, хлорофил, въглероден диоксид. Това е начинът, по който растенията получават необходимата енергия за своето развитие и отделят кислород;
  • Транспирация – растенията губят вода най-вече през листата си, това представлява процеса. Служи за охлаждане на живия организъм, тъй като ако температурата е много висока клетките започват да умират;
  • Движение на хранителните вещества – не на последно място по важност. Ако направим една съпоставка между хората и растенията, при нас кръвта служи за доставяне на някои хранителни вещества до други тъкани, при тях водата е тази, която помага за транспорта на веществата от почвата до стъблото, листата, цвета. Необходим процес за цялостното развитие на растението.

Вече знаете 3-те основни причини защо водата е толкова важна за градината, нека видим и как да я доставим където трябва.

Какъв вид напояване да изберете

Напояването ще изберете според източника на вода, терена, по който трябва да премине водата, нуждите на засадените цветя, овошки, плодове и зеленчуци.
Помпата е необходима, за да засилите налягането на водата, за да може тя да премине по маркучите през неравния терен, а понякога в зависимост от водоизточника е необходим и филтър. Друга възможност е, ако имате кладенец, да използвате помпа, за да вадите вода от него.
Маркучите, както знаете ще използвате, за да закарате водата, където е необходима, ако имате голям двор с овошки, ще трябва внимателно да прецените дължината и броя маркучи, които са необходими. Към тях могат да бъдат от полза конектори от пластмаса или месинг и скоби за маркучи.
Разпръсквачки и пръскачки са необходими не само за свежестта на тревния килим. В тази подкатегория ще откриете чешми, таймери и капково напояване – всичко важно, за да изградите цяла напоителна система.

Защо да поръчате онлайн на home-max.bg

Ние в ХоумМакс сме запознати с нуждите на Вашата градина и се стараем винаги да бъдем добре заредени с градинска напоителна техника и аксесоари на разумни цени. Поръчайте лесно и бързо онлайн с доставка директно до Ваш адрес, без да губите нужно време!