Филтрирай по
Цена
от 2 лв. до 48 лв.
Страница 1 от 2

Когато се залавяте с промени в новата си баня вероятно най-привлекателна Ви звучи идеята да започнете с планиране на интериора, „Та нали за това се прави ремонт!“ ще кажете Вие, но не сте съвсем на прав път. Преди да се захласнете по красивите комбинации от цветове и мебели е добре да планирате отводнителната система. Всъщност трябва да планирате как дренажът ще се впише в интериора, така че да изглежда като перфектно съчетание от една страна и да функционира правилно, от друга.

Какво представлява подовият сифон за баня

Отводите на различните приспособления в банята като душ кабини, мивки, вани са част от тръбната система на банята – свързани са към първичното отводняване.
Обикновено канализационните системи за баня са проектирани така, че канализациите, които премахват отпадните води от всяко оборудване за баня, като душ кабина, мивка, вана, се считат за вторични канализационни връзки. Те са свързани с първичния отводнителен уловител, разположен (в повечето случаи) централно. Тръбите от всяко приспособление до основния дренажен капак образуват част от свързаната тръбна система на канализацията под пода на банята.
Подовият сифон е елементът, през който преминават отпадните води, преди да стигнат до канализацията. Вече се досещате, че за да ни служи добре и с години наред, от особено значение са материалът на изработка и дебита.

Дебитът е количеството вода, което може да премине през него за единица време. Производителите посочват приблизително за ф 50 мм – дебит 40 л/ мин.
Материалът може да бъде най-различен – ковано сребро, хром, инокс, неръждаема стомана и други. Най-често предпочитаният материал е неръждаема стомана, заради устойчивостта на химикали и добрите качества на материала.

Друга важна функция на сифона е предпазването от неприятните миризми, които могат да се усетят в банята. Тук има две възможности – предпазването да е с клапа или с воден затвор. Клапата предпазва след изсъхване на сифона, когато помещението се използва по-рядко. Освен това тя действа като стена за неприятните насекоми и евентуално връщане на пяна от канала. Единствено неприятен момент може да бъде замърсяването на клапата, което ще наруши нейните функции.
От друга страна преградата с воден затвор е ефективна, когато коляното на сифона е пълно с вода, а то е пълно, когато се използва често вода.
Важно е да прецените, дали сифонът е предназначен за банята на вилата, която посещавате от време на време или за дома и ще се използва всеки ден. А за да не се чудите, има сифони с малко по-висока цена, които комбинират двете защити – клапа и воден затвор.

Какви разновидности има

Основно сифоните се делят на два вида – класически и лентов. И двата типа имат своите предимства и недостатъци. Различават се единствено по своята конструкция – първите са малки квадратни, кръгли и ъглови, а вторите са с продълговата и тясна решетка, която е с ваничка. Вашият избор зависи от оформлението на банята и представите Ви за дизайн на решетката.

Традиционните сифони от душа изискват прагова стъпка и не са подходящи за приложения на прагово ниво. Първоначалната им цена е по-ниска, но тя може да се увеличи в следствие на няколко счупени плочки, които трябва да са разрязани по диагонал, както и от необходимостта от 3D класиране.
От друга страна лентовите са с по-висока първоначална цена, но изискват минимално рязане на плочки и само 2D степенуване на пода към канала.

Традиционните подови сифони се делят на два вида според начина на оттичане:

  • Прави – с вертикално оттичане. Използват се, когато подът на банята е двоен, обикновено при индивидуални проекти;
  • Рогови – с хоризонтално оттичане. Приложим, когато е монтирана хоризонтална тръба.

Каква е функцията на решетката

Решетката е частта, която остава видима след монтиране. Предлагат се в най-различни разновидности. Служат като защитна решетка, за да не попадне предмет, който би могъл да повреди Вашия сифон или да го запуши. Нещо, което на пръв поглед изглежда доста незначително, но всъщност Ви предпазва от големи главоболия. Може да бъде закупена и отделно.

Защо да поръчате онлайн от HomeMax

Ние искаме нашите клиенти да имат възможност да закупят точно това, от което имат нужда за своите лични проекти, за да постигат добри крайни резултати и едновременно с това съобразени с индивидуалните изисквания. Поръчай онлайн още днес!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм