Филтрирай по
Цена
от 3 лв. до 179 лв.
Страница 1 от 2

Особено през зимните месеци, когато идва периодът за цепенето на дървата за огрев, брадвата е незаменима и е много предпочитан инструмент. Нашият асортимент в тази посока е доста разнообразен, за де се ориентирате по-ласно сред отделните видове, ще ги разгледаме накратко, техните особености и как да направим правилният избор за нас.

 

Какви видове има?

Отделните разновидности се отличават по широчината на задната част на острието. То може да бъде тесно, средно и широко. Последното е идеално за сеченето на дърва, а останалите две за дърводелство и по-прецизна работа. Отличават се още и по-дължината на дръжката. Колкото тя е по-дълга, толкова силата на удара е по-голям.

Материалът, от който са изработени дръжките също е от значение! Има метални варианти, но при тях вибрациите са доста големи, особено при силни и мощни удари и не са подходящи за изработка. Дървените модели (например от бреза) обаче са по-предпочитани и разпространени. Предлагат се и пластмасови аналози със специално покритие, но при тях вибрациите също са проблем.

 

Какви са съвременните им характеристики:

  • на дръжката - според вида. Уверете в предназначението на секирата. Ако е за цепене, то тогава дължината трябва да е по-голяма, за да се получи по-голям люлеещ момент и съответно нанасянето на по-мощен удар. Ако ще се използва за туристически цели, по-късия вариант е доста по-удобен и практичен;
  • захват - за правилното и устойчиво държане е нужно формата да е заоблена и по-възможност леко извита в средата за удобен и устойчив захват, а в края е нужно да е предвидено удебеляване;
  • безопасност - задължително в края на дървената част да присъства специално удебеляване или кривина, предотвратяваща неволното изпускане на инструмента, а извитата област по средата прави боравенето с него по-надежно и приятно. В повечето случаи в комплект със секирата пристига и защитен аксесоар, поставящ се върху режещия метален елемент;
  • острие - при него съществуват три основни разновидности - широко и заоблено за цепене, средно за универсални дейности и тясно и право за извършване на фини дърводелски работи;
  • лекота - минималното тегло трябва да бъде около 0,9 кг. По-леките решения са предназначени за някои специфични дейности. За стандартна дейност с дървесина се срещат решения с тегло до 1,7 кг., а дори и 2 кг.;
  • здравина - зависи от метала на изработката и заточването. Препоръчителната стомана за изработката е инструментална, въглеродна или легирана. Последната се счита за най-здрава и издръжлива. Заточването - ако то е тънко, това е предпоставка за счупване - препоръчително е то да е под ъгъл 30-40 градуса. При изпробване на острието, най-лесният и ефективен вариант в магазина е почукването с пръст - ако се чува звънлив звук, значи е здраво и дълготрайно.

 

Как да изберем подходящата?

Когато избирате, залагайте на марковите брадви, защото те са изработени от специално закалена стомана и издържат на големи и тежки натоварвания. Най-важното - със здравината си, те са по-безопасни за собственика и околните хора. Евтини модели могат да се намерят във всяка железария, но те са изключително некачествени и рискът от наранявания в следствие на счупване са много големи.

Когато правите своя избор, разгледайте добре инструмента. В него не трябва да е набиван допълнително клин за здравина и в същото време да е без хлабави елементи. Заточването да не е тънко, поради споменатите по-горе причини. По дървената част не бива да се виждат сърцевини и подобни изменения в материала, защото въпросната област е слаба и податлива на счупвания.

 

Какво се предлага в Home-max.bg?

В асортимента на онлайн магазина home-max.bg ще откриете огромно разнообразие на секири за всякакви нужди в бита - удължени или скъсени, широки или стеснени за по-фина работа. Дори има разновидности и по цветове - зелени, оранжеви, жълти. Получавате възможност да направите своя подбор и по материал - дърво, метал, фибростъкло и т.н.

 

Защо да пазарувате от Home-max.bg?

Пазаруването при нас е лесно и бързо. Можете да го направите и като гост на сайта. Разгледайте предложенията ни. Можете да си направите регострация и да добавяте продукти в "Любими", където ще следите за цени и оферти.

Предлаганите от нас стоки са нови и с гаранция от производителя, така че можете да сте напълно уверени, че купувате надеждни продукти. Заповядайте, очакваме Ви!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм