Филтрирай по
Цена
от 19 лв. до 39 лв.
Страница 1 от 1

В строителната промишленост често има нужда от наземно копаене, където кирката (наричана още търнокоп) присъства задължително. Защо се използва, как да направите правилния избор и за нейните характерни особености ще разкажем в следващите редове.

За какви дейности се използват кирки?

Думата е взаимствана от чешкия език и означава “чук за заточване на камък”. Инструментът е съставен от две части - метално острие и дръжка за захват с две ръце. Металната част е издължена и в двата края са оформени остриета с различна форм. Тежи няколко килограма, а дължината е приблизително около метър.

Намира приложение за разкопаване на наземна или каменна повърхност. Острата част се използва за разбиване на твърди масивни материали, като бетон или камък, а сплесканата за разсичане на растителните корени. Предимно намира приложение в земеделието, строителството и минното дело.

Какви са качествата и характеристиките им?

Поради повишеното си тегло, този ръчен инструмент изключително улеснява разкопаването на твърдата и плътна глинеста, а понякога и камениста земна маса. Дръжката трябва да е изключително здрава, устойчива и в същото време удобна за държане със заоблени ръбове. По този начин няма да се предизвиква протъркване и нараняване на кожата на ръцете. Острието във вид на дъга обикновено е направено от здрава плътна стомана, издържаща на силни удари върху твърда повърхност.

Ако дръжките на по-старите решения бяха направени от дърво, то съвременните са изготвени от фибростъкло с трикомпонентен каучук за повишено сцепление. Този материал е устойчив на гниене и корозионни процеси, а също трудно се амортизира, което значително увеличава експлоатационния срок на прибора.

Как да подберете правилен инструмент?

Ето няколко параметъра:

  • Качество на изработката - препоръчително е в избраното от Вас решение да присъстват споменатите по-горе материали за по-дълготрайна експлоатация. Работният елемент е добре да е изработен от висококачествена инструментална стомана;
  • Теглото - битовите аналози са с приблизително тегло от 500 до 600 гр, а оптималното - 450 гр. При нужда от тежък и масивен вариант за разкопаването на много плътна и камениста земна маса се предлагат 2,5 - 3 килограмови решения;
  • Размерите - по-важният елемент тук е дължината, приблизително варираща между 70 до 90 см, а параметрите за острието - от 50 до 60 см. Подборът в случая се извършва на база степента на комфорт за употреба.

Какъв избор може да направите на Home-max.bg?

В асортимента ни са достъпни кирки за градински, строителни, земеделски и горски ръчни дейности на невероятно евтини цени и с повишено качество на изработката. Заповядайте в онлайн магазина на Home-max, където освен голямото разнообразие, са на Ваше разположение и екип от специалисти, към които да се обърнете при евентуално възникнали въпроси.

Защо да предпочетете Home-max.bg?

Защото предлагаме продукти на достъпни цени и осигуряваме професионално обслужване, бързи доставки и изгодни търговски условия. Редовно провеждаме промоционални кампании с ГОЛЕМИ НАМАЛЕНИЯ, така че очакваме Ви!

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм