Филтрирай по
Цена
от 3 лв. до 24 лв.
Страница 1 от 2

Правилният подбор и навременната подмяна на моторното минерално масло са изключително важни за продължителната и безпроблемна експлоатация на превозното средство. Ето защо в следващите редове ще Ви дадем ценни съвети в тази посока.

 

Как да изберем двигателно масло?

Най-добрият избор е когато се съобразите с препоръките на производителя на съответното моторно превозно средство. Тези насоки се намират в документацията на машината. Най-важните параметри в случая е групата на вискозитета и класа на качеството. За първото говорят най-видимите стойности върху шишето - SAE и две цифри, разделени с буквата W, означаваща, че смазочната течност е всесезонна.

Например, ако обозначението е 0W-40, то долният праг е -35° С, а при 15W-40 - 20° С. Цифрата след тирето показва допустимия диапазон на изменение на вискозитета при 100 ° С.

Класът се обозначава със SM, SN, CJ, CF. По този начин, маркировката съответства на американската класификация API. Тя се състои от две букви: S или C. Първата отговаря на бензиновите, а втората на дизеловите двигатели. Втората (от А до N) съобщава за нивото на експлоатационните свойства. Колкото последната буква е по-надолу в азбуката, толкова концентратът е по-добър.

И последен съвет! Не купувайте евтино автомобилно масло, защото щетите, които може да нанесе то няма да са рентабилни с оглед спестената сума.

 

Кога се сменя?

Краткият отговор е на всеки 10-14 хил. километра пробег. Тук обаче получаваме твърде осреднена стойност и не винаги е актуална, защото има значение как се експлоатира машината. Например, ако тя се кара повече в градски условия, охлаждането е по-затруднено и съответно по-често се изисква смяна. Ако се кара на дълъг път по магистралата със 110-130 км/ч, то тогава по-рядко. Тоест, колкото на по-тежки условия на експлоатация е изложен автомобила, толкова по-често ще се сменя течността.

Съществува и друг трик, определящ дали е нужна подмяна. Вземете салфетка или парцал и капнете върху него една капка от смазочната течност. Изчакайте една минута и ако капката започне да си увеличава диаметъра, значи все още е рано. Но ако големината си стои непроменена, то трябва да побързате с подмяната.

 

Характеристики

Първата важна характеристика е индексът на вискозитета. Ако той е нисък, значи лошо ще стартира мотора.при ниски температури. При висок индекс, машината пали при по-широк температурен диапазон.
Изпаряемост - количеството, изпаряващо се за 1 час при температура +245,2 ° С и налягане от 20 мм.
Време за експлоатация - в повечето случай то варира, но някои марки директно обозначават експлоатационния им период. Това е в следствие на протичащите химически реакции в процеса на работа. Обикновено се изразява в броя на месеците непрекъсната работа (12, 24 и т.н.) или броя на километрите.

 

Защо да го купите от Home Max?

Защото зареждаме онлайн магазина само от предварително проверени и избрани по строги критерии доставчици. Само в подобни обстоятелства можем да гарантираме високото качество на предлаганите от нас стоки за коли на достъпни цени. Предлагаме и квалифицирано обслужване, посредством консултанти, готови да отговорят на запитванията и да Ви посъветват за правилния избор. Заповядайте при нас, очакваме Ви!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм