Филтрирай по
Цена
от 7 лв. до 2399 лв.
Страница 1 от 1

Увеличаващото се разнообразие от екзотични растения през 19 век води до навлизането на все повече оранжерии в някои страни, но към този момент са били използвани предимно от заможни аристократи и царски величия. Към днешна дата големите съоръжения се превърнаха във важна конструкция за селското стопанство и градинарство, както и за ботаническата наука, докато по-малките парници обикновено се използват от любители, колекционери и домашни градинари.

Какво представляват оранжериите

Оранжериите и парниците представляват конструкция или заслон, предназначена за защита на нежни или извънсезонни растения от неблагоприятни климатични условия.
Съвременната конструкция обикновено представлява метална рамка (прахово боядисана, може да бъде поцинкована) с покритие от армофол – фолио за оранжерии или поликарбонат. Използва се за производство на плодове, зеленчуци, цветя и всякакви други растения, които изискват специални температурни условия.

Основните форми са оранжерията тип тунел, които имат дъговиден или A-образен покрив. Разбира се има и разновидности – малки съоръжения с рафтове, например, но те са приложими само за малки растения и разсад.

И понеже в тези структури температурата може да бъде много висока, поради силното нагряване от слънцето, а все пак целта им е да осигуряват благоприятен климат, трябва да притежават и вентилационни отвори или прозорци. А ето и нещо важно за големите стационарни оранжерии – трябва да притежават здравина при снежно натоварване, обикновено това е валидно при по-скъпите предложения с поликарбонатни покриви.
Има обаче и друг момент – през студените месеци, когато няма достатъчно слънчево греене, трябва да се осигури изкуствен отоплител, който да поддържа необходимите температури. Това не важи за малките парници. 

Кои зеленчуци са най-подходящи за отглеждане в тях

При избор на това какво ще отглеждате, трябва да вземете предвид ниските температури през зимата и много високите през лятото. Освен това трябва да са плодове и зеленчуци, които виреят на закрито, като домати, чушки, маруля, боб, грах и краставици, ягоди и други.

Възползвайте се от студоустойчиви растения през зимата и издръжливи на топлина през лятото, като чушки например.

Кога парниците са по-практичното решение

Парниците са малък, нисък преносим вариант на оранжериите. Те се използват предимно за началните стадии на растеж, когато трябва да покълнат семенца или за осигуряване на благоприятни условия за разсад, когато растенията са най-нежни, крехки и податливи на измръзване.
Плюсовете им са, че заемат значително по-малко място и могат да бъдат премествани.
С парник ще предпазвате не само крехките плодове и зеленчуци от измръзване, а и цветята от слана. А най-хубавото е, че можете да се забавлявате, като отглеждате сами своята храна.

Защо да се доверите на HomeMax

Ние в HomeMax сме се погрижили да имате избор между много различни видове парници и оранжерии:

  • Статични с размери: 3х4 м, 3х6 м, 2,5х6 м за селскостопански производители;
  • Преносими с размери: 190х80х70 см, 60х60х120 см за любителите градинари;
  • По клиентска поръчка с размери: 3х4 м, 3х6 м, 3х8 м или 3х10 м;
  • Парници с дължина 4 м, 6 м или 8 м.

По този начин сме сигурни, че при нас ще откриете точно това, от което имате нужда, при това на достъпна цена. Поръчайте онлайн или посетете наш магазин, където да изберете подходящата за Вас или да направите клиентска поръчка според необходимостта си!