намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Довършителни дейности при поставяне на ламиниран паркет

Довършителни дейности при поставяне на ламиниран паркет

Довършителни дейности


...или как да изгладите по ръбовете новия си ламиниран под
Чисто новият ви дървен под изглежда превъзходно - дъските са перфектно подравнени и здраво стегнати една за друга. Добра работа, но не бързайте още съвсем да се отпускате, нужни са още малко усилия в името на перфекционизма. На финалната права остават няколко важни детайла, които ще направят пода ви да изглежда идеално изгладена по ръбовете. На кратко, остава ви да поставите преходни лайсни и первазите около стените.
Поставяне на преходни лайсни
Зоната под вратата е най-честото място за среща между два различни вида подова настилка. И точно там не е най-доброто място да оставите препъващи ръбчета, повдигнато прагче и пр. Това може да се коригира лесно чрез поставянето на преходни лайсни (дървени, пластмасови или метални), които да прикрият връзката между двата типа подово покритие и да изравнят нивата им. Ето как става това в две лесни стъпки:


Стъпка 1: Ако вратите ви все още не са сложени, измерете дължината на цялата врата и от нея извадете два пъти дебелината на касата. Ако вратите са сложени, измерете дължината от каса до каса. Отрежете от лайсната парче с този размер.


Стъпка 2: Отбележете къде се пада каналът за главите на винтовете за лайсната. Маркирайте с молив позициите на дупките за дюбелите в земята и ги пробийте. Монтирайте лайсната с помощта на пирон-дюбели, като я набиете с дървен чук, докато притисне настилките. Ако предпочитете, можете да използвате монтажно лепило, вместо да монтирате с дюбели.

254_1_1

254_3

Последната стъпка е


Поставянето на первази покрай стените


Освен че придават завършеност на визията, первазите имат и практическата задача да притискат здраво дъските от крайните редове към пода, за да не се повдигат. Освен това през фугата зад тях минават и кабелите – за тон колони, телевизия, интернет и пр., които след затварянето с первазите ще останат скрити за окото. Не забравяйте преди да поставите первазите да извадите всички клинове! При монтирането им имайте предвид следните правила:


1 Винаги завинтвайте первазите за стената, а не за дъските. За захващане използвате клеми, така че да не се виждат следи от винтове. Няма нужда да скосявате первазите при ъглите на стаята, за тези места използвайте ъглови връзки.


2 Винаги срязвайте под ъгъл парчетата от первазите, които свързвате на видими места. Това гарантира, че връзката ще е почти незабележима. За по-добър визуален ефект използвайте на такива места преходи в същия цвят.

255_1

Почистване и поддръжка на ламинат

 

Ламинираният паркет е лесен за поддръжка и непретенциозен при почистване. С метла или прахосмукачка може лесно да отстраните насъбралия се домашен прах, дребни отпадъци и пр. Замърсявания и повърхностни петна по него се отстраняват лесно с леко навлажнена кърпа, но в никакъв случай не мокра, тъй като влагата е най-големият враг на вашия ламинат. Ако попие в свързващите фуги и проникне в текстурта на дъските, може да се стигне до подуване на ламината - угрозата за всяка домакиня. За отстраняване на по-груби замърсявания можете да използвате ацетон или други подходящи препарати със съдържание на алкохол. Препоръчително е редовно да използвате и специализирани препарати за почистване на ламинат. Това значитено ще удължи живота и ще запази качествата на пода. На пазара можете да намерите и препарати за допълнителна грижа, които запечатват фугите и не позволяват на влагата да проникне в тях.
И един специален трик от нас: Можете да отстраните черни ленти от токчета върху ламината просто като ги изтриете с гума.

 

Необходими инструменти:

Акумулаторен винтоверт
Трион-пасвател
Дърводелски метър
Молив
Бормашина или перфоратор
Метален трион

Необходими материали:

Преходни лайсни
Первази
Клеми

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм