намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Градина от саксии

Градина от саксии

Възползвайте се максимално от вашето пространство. Ако имате малка градина или въобще нямате, може би си мислите, че е невъзможно да отглеждате собствени плодове и зеленчуци. Въпреки това, ако внимателно подберете растенията, може да отглеждате редица от тях в саксии и контейнери. Някои хора използват тези методи, защото са идеални при липса на пространство или време. Това устройва и хора, които искат да преместват своите растения лесно или да ги използват като декорация.

Градска градина

Хората, живеещи в градски райони, често не разполагат с достатъчно пространство, което им е необходимо за отглеждане на храна.

1. Може да адаптирате мястото, с което разполагате, като например отглеждате растения вертикално или използвате первази.
2. Може да засадите храна заедно с декоративни растения.
3. Да отглеждате храна в контейнери е същото като отглеждането в градина, но в по-малки мащаби.
4. Някои култури имат специфични сортове за отглеждане в саксии или контейнери, като например някои домати – страхотни за висящи кошници.
5. Не са ви нужни пространство и подходяща почва и климат, ако отглеждате всичко в саксии и контейнери.
6. Може да засадите голямо разнообразие от видове, без да се притеснявате, че всеки ще има достатъчно хранителни вещества.

Какви са плюсовете и минусите?

Има много добри причини да използвате саксии и контейнери, но трябва да имате предвид някои неща.

+ Плюсове

Достъпни и удобни са – саксии и контейнери може да се използват, когато има много малко място, а вие да се движите свободно около тях. Подходящи са също за хора, които изпитват трудности да стигнат до градината, например инвалиди или възрастни хора.
Чудесни са за деца – хубав начин да се въведат в градинарството, тъй като растенията се отглеждат лесно и имат възможността да го правят самостоятелно.
Голямо разнообразие – има много различи видове саксии и контейнери, което означава, че може да изберете култури, подходящи за вашето семейство.
Декоративни – саксиите не са само практични, те също така изглеждат добре! Празното градско пространство изглежда по-ярко и предлагат различни варианти за по-големите градини.

- Минуси

Задължителни са добрите почвени условия – когато растенията се отглеждат в саксия, почвата трябва да е с добро качество и богата на хранителни вещества, в противен случай растежът може да се забави.
Изисква се редовно поливане и подхранване – трябва да се полагат допълнителни грижи, за да поддържате растенията добре напоени и подхранени.
Растенията са по-податливи на екстремни метеорологични условия – в саксии и контейнери те са по-малко защитени, така че може да се наложи да ги преместите ако е твърде горещо или твърде студено.
Ограничено пространство – ако отглеждате в саксии, значи имате ограничен район за отглеждане, затова се уверете, че сте избрали подходящи култури. Някои от тях имат сортове, подходящи за ограничено пространство.

Различни методи за отглеждане

Саксии и контейнери

Използването на саксии е функционално и гъвкаво – може да отглеждате в почти всичко! Когато започвате, е по-добре да подберете по-големи съдове, тъй като е по-лесно (изискват по-малко поливане и не се влияят в такава степен от времето). Въпреки това трябва да внимавате да не ги поставите твърде близо един до друг, тъй като се нуждаят от добър въздушен поток и слънчева светлина. Може да отглеждате разнообразни плодове и зеленчуци, включително едногодишни, многогодишни дървета и храсти, в зависимост от размера на саксията и вида на растението.

Саксии за первази

Този тип саксии са много практични, защото заемат малко място и дори може да се използват в апартаменти, в които няма открити пространства. Въпреки това трябва да осигурите защита на растенията, за да не са твърде изложени на външни влияния. Билките са идеални за отглеждане. Топлите первази са подходящи за босилек и мащерка; по-студените – за магданоз, див лук и кориандър. Прозорците са идеално място за отглеждане на зеленчуци, защото ще имат достатъчно светлина и топлина за да растат.

Торби за отглеждане

Торбите съдържат хранителна среда, специално разработена за отглеждане на зеленчуци. Те са добра идея за парници и градски градини. Също така са икономични, тъй като не са скъпи и можете да отглеждате повече от една култура във всяка. Подходящи са култури с плитки корени, като домат, краставици, тиквички и патладжани. Също така са добра идея за бързо растящи билки и зелена салата.

Идеи за вашата градина

Има много и различни начини за използване на саксии и контейнери в градината ви:

Ярките и цветни саксии могат да освежат иначе голия ви балкон. Изберете различни растения, за да придобие по-интересен вид.
Отглеждането в различни съдове не само е удобно, а може да промени цялостната визия на вашата градина. Има страшно много стилове, от които да избирате.
Може да рециклирате стари кофи или кутии и да ги използвате като контейнери, стига само да пробиете дренажни отвори в тях. Може да използвате почти всичко!
Включете саксиите в сегашната си градина, за да подобрите съществуващите възможности. Опитайте се да използвате пространства, които преди това не са били подходящи за отглеждане.
Ако разполагате с по-голямо място, а все още искате да отглеждате в контейнер, инвестирайте в повдигнато легло или плантатор, в който ще има място за няколко култури.

Какво трябва да отглеждам?

Повечето доставчици на семена имат набор от сортове, предназначени за отглеждане в саксии и контейнери. Те включват сортове джуджета, които не се нуждаят от много място. Когато започвате, е най-добре да го направите на закрито място и след това да ги пресадите в саксии. Така е по-лесно да се грижите за растенията; те по-лесно ще покълнат, ще имате по-малко проблеми с вредители и времето няма да е такъв проблем.

Миниразсадите (млади растения, които са готови да бъдат саксийни) също са подходящи, тъй като икономисват от време, пространство и пари, особено ако имате нужда от няколко растения. Примери за тях са домати, боб и краставици. Увивни растения и такива, които могат да се приспособят да се развиват вертикално, са чудесни за градски пространства, тъй като се нуждаят от малко пространство, но ще се нуждаят от много поливане. Тикви, краставици, грах, боб и лози може да се отглеждат вертикално. Неподходящи за саксии са артишокът (твърде голям и капризен), аспержи (растат трудно и бавно и имат конкретни изисквания за почвата) и зелевите (алчни и енергични растения, които се нуждаят от твърда почва).

Може да е трудно да решите какво трябва да отглеждате в началото, така че това са някои примери за лесни и продуктивни култури за отглеждане в саксии и контейнери – идеални за начинаещи!

Домати. Те са перфектни култури за отглеждане в съдове; повечето сортове са подходящи и достатъчно гъвкави и може да се използват саксии и торби за отглеждане (сортове тип храст и кордон), первазни или висящи кошници (чери домати). Доматените растения виреят в защитени места и са относително лесни за отглеждане. Домашно отгледаните домати имат превъзходен вкус и си струват усилията и грижите.
Салатени картофи. Отглеждат се в саксии и в торби за отглеждане. Грижите не са големи и реколтата ще е готова за прибиране в началото на сезона. Те не са придирчиви към типа на почвата и са нужни само няколко грудки; най-важното е, че имат страхотен вкус.
Фасул. Може да се отглежда в саксии и торби за отглеждане. Има също и вертикални сортове, както и сортове джуджета, които са подходящи за прозорци. Фасулът вирее на слънчеви и защитени райони и може да получите богата реколта. Различните видове са с различни цветове, което означава, че са страхотни за декорация.
Зелена салата. Това растение е перфектно за начинаещи, тъй като е много лесно за отглеждане. Расте във всякакъв тип съд и няма предпочитания за вида на почвата. Листата на зелената салата се появяват през цялата година и растат много бързо. Има широка гама от цветове и видове и може да се засажда с други култури.
Ягоди. Много са гъвкави и растат еднакво добре в саксия, на прозорци и торби за отглеждане. Има няколко разновидности: лятна, вечна и алпийска. Справят се най-добре на слънчеви и прикрити места и ще израстват в продължение на две-три години. Страхотно е да отглеждате ягоди в градината, тъй като имат разпознаваем аромат и привличат опрашващи насекоми.
Билки, подправки. За по-голямата част от билките (едногодишни и многогодишни) са подходящи всички съдове. Въпреки това различните билки изискват малко по-различни условия. Лесно е да отглеждате билки – така може да спестите пари, ако ги използвате редовно в готвенето. Билките също са перфектен компаньон на други растения, тъй като привличат опрашващи насекоми и отблъскват вредителите.
Моркови. Подходящи са за отглеждане в саксия, но някои определени сортове се справят по-добре от други; опитайте с кръгли, продълговати, бързо растящи сортове. Те се отглеждат лесно, може да се събират по всяко време и имат много по-добър вкус от предлаганите в магазина. Има ранни и късни сортове, което означава, че имат дълъг сезон на отглеждане. Морковите се нуждаят от добър дренаж на почвата, но не и от много хранителни вещества, така че може да се отглеждат в същия компост.
Люти чушки. Има много разновидности на лютите чушки и всички са подходящи за отглеждане в съдове. Справят се най-добре в слънчеви и защитени зони и са сравнително лесни за отглеждане, тъй като привличат малко болести и вредители.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм