намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Избор на ламинат и подготовка на основата

Избор на ламинат и подготовка на основата

Избор на ламинат и подготовка на основата

Ламинатът - кралят на дървения под


Търсенето на перфектната подова настилка за вашето жилище е отговорна задача и всеки, който е минал по този път, знае, че тя може да се превърне в истинско предизвикателство. На първо място – подът трябва да изглежда добре, защото в голяма степен оформя атмосферата в стаята. Добре е да има свежа визия, за да „отваря” постранството, но пък...ако е прекалено светъл..ще носи ли на петна?..или на прах, ако е прекалено тъмен..? Разбира се, той трябва да се почиства лесно. И не на последно място - да е здрав, стабилен и устойчив на натоварвания, да не се надрасква лесно, нито да се зацапва, ако разлеете върху него чаша червено вино например. С други думи, идеалната подова настилка трябва по възможност да трае вечно. Как да открием своя под-мечта? Трудно е, но не и невъзможно! Множеството
Предимства на ламината
поставят този тип дървено покритие за под на челна позиция сред останалите настилки. Той е удобен и лесен за поставяне, подходящ за полагане върху почти всички видове базови повърхности, включително и върху подово отопление. Почиства се лесно и има висока устойчивост на натоварване. Изключително хигиеничен е и лесен за поддръжка - качество, което би натежало на везните при всяка практична домакиня.
Не на последно място ламинатът е екологично решение, тъй като не съдържа материали с PVC или PCB-диоксин. Над 90% от състава на ламината е дървесина, затова той не е класифициран като специален отпадък. След дългогодишна утопреба може безпроблемно да се изхвърли или рециклира.
Направете списък с приоритетите си, като ги степенувате по важност. С него в ръка сте почти готови да тръгнете по следите на вашия идеален ламиниран под. Почти! Защото не бива да се спускате в това приключение, без да сложите в пазарската си чанта и списъка със съветите на HomeMax.Избор на ламинат

....или как да реша кой е най-подходящият ламиниран паркет за моя под
На пазара има огромно разнообразие от предложения с различни визии и качествени характеристики. Дотолкова огромно, че понякога е наистина трудно за непрофесионалист да се ориентира в тях. Ето преглед на основните специфики, показатели и обозначения, които ще ви помогнат за кратко време да се превърнете в истински ламинатен експерт и лесно да отсявате ключовата информация при избора си.
Структура на ламината
Стандартно ламинираният паркет се състои от четири пласта – носеща HDF-плоскост, декоративен слой от хартия и покритие от меламинова смола, което запечатва дъските от горната и от долната им страна. Решаващо значение за устойчивостта на ламината на натиск и удар е качеството на носещата плоскост. Горният меламинов слой прави ламината устойчив към надраскване и го защитава от агресията на светлината, температурните амплитуди и от химични вещества, а този от долната страна има стабилизираща функция.
Хартиеният декоративен слой е видимата част, която дава възможност за изработването на различни дизайни, текстури и пр. Тук възможностите за избор са наистина огромни. Съществуват множество решения – от имитация на естествено дърво (череша, дъб, бук, орех и пр.) през естетично състарени текстури до дизайнерски решения с различни орнаменти. Въпрос на стил, усещане, финансови възможности и творчески импулс е какъв точно дизайн ще предпочетете. Каквато и визия на вашия ламиниран под да ви спечели обаче, не трябва по никакъв начина да пренебрегвате практическата страна на тази немалка инвестиция, а именно – качеството.
Степента на износоустойчивост
е основният комплексен показател за качеството на ламинирания паркет. Той включва информация за над двадесет качествени показателя, сред които устойчивост на удар, на надраскване, на натиск от мебели, светлоустойчивост, степен на чувствителност към петна, изгаряния от цигари, нагорещени кухненски уреди и т.н. В зависимост от стойностите на показателите се опреледя т.нар. клас на износоустойчивост на съответния продукт (от AC1, AC2…). На всеки клас на износоустойчивост сътоветва една от общо шест категории за място на приложение по стандарта EURONORM 685 (21/22/23/31/32/33). Те посочват зоната, където е най-подходящо да поставите този тип ламинат, според степента й на натовареност, интензивността й на използване и пр. Класът на износоустойчивост на всеки ламинат можете да намерите обозначен върху опаковката на продукта със съответната пиктограма.

Клас на устойчивост и приложение на ламинирания паркет

таблица7


Ето основните аспекти, които трябва да имате предвид при подготовката на основата:

Ето още няколко обозначения, които могат да ви дадат ценна информация за специфичните характеристики на съответния продукт: (с картинките от стр. 246)

Seite 246_neu_1

Seite 246_1_1

1.Нечувствителност към петна
2 Подходящ за столове на колелца
3 Светлоустойчив
4 Нечувствителен към изгаряния от цигари
5 Подходящ за полагане върху подово отопление
6 Устойчив на натиск
7 В съответствие със стандарт Е1
След като сте дали отговор на нелекия въпрос „Какъв?” ламинат ви е нужен, идва ред да помислите „Колко?” от него ще ви трябва за размера на вашето помещение. Важно е да изчислите

Необходимото количество ламинат

възможно най-точно, така че да избегнете преразход или недостиг на материал. Пресметнете общата площ на пода, върху която ще полагате настилката. Правилото е да добавите към нея 5-10%, за да получите квадратурата на материала, който ще ви е нужен за покриването й. Същото важи и при изчисляването на метража на первазите - към общата дължина на обиколката на пода добавете 5-10%. Предимството, което ви предлагаме в HomeMax – срещу касовия бон от покупката можете да върнете количеството ламинат, останало наупотребено!
Почти сте готови да започнете! Но преди да преминете към същинската част – полагането на ламинирания паркет (с линк към текст 2), не пропускайте една особено важна предварителна стъпка –

Подготовката на основата

Ламинирания паркет може да се постави върху почти всички видове основи, стига да се чисти, сухи, заравнени и стабилни. Разгледайте добре основата и ако установите малки неравности по нея, използвайте подова замазка, за да ги изравните. Удобен вариант за това е самонивелиращата замазка. Пукнатини и по-големи дупки трябва предварително да се замажат с подходящ грунд. Не е добра идея да полагате ламиниран паркет върху килими или мокети, те не са достатъчно хигиенични, прекалено меки са за основа и не осигуряват защита срещу влага.

Проверете нивелацията с помощта на мастар. При плаващ под допустимите стойности на отклонение са максимум 2 мм на метър и 3 мм на 2 м. В случай, че отчетете по-голямо отклонение, трябва да изравните нивото на основата.


Защитата от влага e задължителна, когато полагате дървения под върху минерална основа – цимент, минерална нивелираща заливка или керамични плочки. За изолацията използвайте парозащитно PE-фолио с дебелина минимум 0,2 мм. Поставете листовете така, че да се застъпват с около 20 см и ги залепете един за друг. Около стените трябва да оставите толкова аванс, че след поставяне на первазите да можете да го отрежете.


При полагане върху подово отопление проверете граничните му стойности на нагряване и охлаждане в упътването, което сте получили от доставчика му. Около три дни след поставянето на ламинирания паркет повърхностната температура на пода може да се повиши. Допустимите температурни граници на ламината можете да намерите в спецификациите на продукта.


Звукоизолацията е друг важен елемент. Поставете звукоизолиращо покритие между парозащитното фолио и ламината, като го ориентирате в същата посока, в която ще полагате дъските. Подходящи материали за звукоизолация са подложки за ламинат.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм