Как да монтираме мивка в банята

Как да монтираме мивка в банята

Монтиране на мивка в банята

Подберете санитарията си с разум и вкус, защото с нея започва и завършва всеки ден

Банята е специално помещение във всяко жилище. Независимо колко и какви са останалите стаи, дали има или няма отделна спалня, обособена кухня, балкон, килер и прочие, баня в него няма как да няма, поне една! А в нея, безспорно!, фокусът е мивката. Неслучайно този санитарен елемент от порцелан с достойнство носи титлата „кралицата на банята“. Миене на зъби, на лице или ръце, бръснене, сресване, гримиране… това са само част от многобройните естетически и хигиенни ритуали, които се случват всекидневно в нейно присъствие и с нейно участие. Тя е предверието към огледалото отзад - първата ни спирка сутрин към всеки забързан ден и последната по пътя ни вечер към леглото. Има ли нужда от още доказателства за значимостта на тази особа? Просто ѝ отдайте нужното уважение при избора на най-подходящия модел, като в същото време не забравяте, че освен естетиката тук важно място има и още един ключов аспект – здравият монтаж. А по него ние от HomeMax сме специалисти и, разбира се, сме тук, за да Ви помогнем с нужните съвети.

Ако искаш нещо да ти е направено добре, направи си го сам, или с други думи - Do-It-Yourself, както казват вещите в занаята. Така че, следвайте нашите DIY инструкции стъпка по стъпка, за да осигурите както на своята баня, така и на цялото си домакинство надежден, стилен и перфектно монтиран умивалник - точно такъв, както Ви харесва! Ако сте вече изпечен (или в процес на изпичане) домашен майстор, гарантирано не веднъж сте се убеждавали, че прецизното и отговорно предварително планиране на всяко битово-ремонтно начинание е ключово за неговия успех. Затова,

Преди да започнете

с физическия монтаж, е важно да обмислите няколко важни въпроса. Дайте си още една минутка време, застанете спокойно в средата на банята и разсъдливо се огледайте наоколо. Колко голямо е помещението? С колко място за умивалник разполагате? Има ли пространство за разкош или се изисква по-практична стратегия? Какви и как са разположени наличностите - отходни тръби, предварително пробити отвори, други вече съществуващи санитарни елементи, около които трябва хем практично, хем дизайнерски да дебютира новата Ви мивка. Не забравяте, че е важно пред нея да остане достатъчно пространство, за да се движите свободно – стандартът е минимум 60 см. Каква е Вашата представа за „удобната мивка“ – малка, компактна и ненатрапчива или двойна, тежка и внушителна? Имайте предвид, че от големината на мивката зависи и размерът на арматурата. При по-компактен модел на умивалника и прекалено висок чучур на смесителя водата ще се плиска на всички страни. Ако е прекалено нисък пък под него няма да остане достатъчно място за ръцете Ви. Важен аспект е и височината, на която ще монтирате. Решете я така, че всички членове на домакинството Ви да могат да достигат кранчетата. Стандартният вариант е горната плоскост на умивалника да е на височина между 82 и 86 см. На илюстрацията по-долу можете да видите оптималните пропорции в дистанциите между отделните аксесоари в тази зона.


Фиг. 1 Позициониране на мивката

В повечето случаи се прилага методът на

Монтиране

на стената. Разбира се, има и дизайнерски решения, при които цялата санитарна конструкция е разположена например в средата на помещението, подобно на кладенец, около който гравитират останалите елементи. Но те са рядкост. Ако банята Ви не е с размер на мини плувен басейн, може би е по-разумно да останете на практичната страна, монтирайки мивката си, традиционно, към стената. При това не забравяйте, че се захващате с изключително отговорна задача. Самата порцеланова конструкция има доста голяма собствена тежест. Често ползващите я упражняват допълнителен натиск, подпирайки се върху нея, например докато се взират отблизо в огледалото. Сещате се вече сами колко важно е в този случай монтажът да е стабилен, а фиксирането към стената – здраво и надеждно.
Предполага се, че вече разполагате с ъглови спирателни кранове. (Ако не е така, монтирайте най-напред тях. Намотайте резбите с кълчища или с по-съвременния им вариант – тефлонова лента, и ги завинтете в предвидените за целта отвори.) Следващите седем стъпки ще Ви преведат безпроблемно през целия (отговорен, но приятен!) работен процес.

Стъпка 1: Нужни са Ви два отвора в стената, в които да поставите шпилките. Отбележете с молив позициите им върху плочките така, че отходната тръба да остане точно в средата под тях. Височината на дупките трябва да бъде съобразена с нивото, на което сте решили да поставите порцелановата си кралица.

Стъпка 2:  Дистанцията между тях трябва да съответства на разстоянието между двата отвора от задната страна на мивката. Най-напред маркирайте позициите им с малки дупчици, като използвате шило. Това ще Ви гарантира, че няма да се получи нежелано разместване или приплъзване, когато започнете със същинското пробиване. Работете с леки почукващи удари, като внимавате да не повредите красивите си керамични плочки, с чийто дизайн съпругата Ви вероятно много се гордее.

Стъпка 3: Пробивайте внимателно, като нагласите бормашината на най-ниската възможна степен. Чак след като преминете през керамичното покритие и достигнете стената, можете да включите на ударен режим. (Докато сте още с бормашината в ръка, ето Ви още една добра идея – пробийте във фаянса дупки и за сапунарника, можете да го монтирате по-късно. Нали няма да позволите на сапуна си да се подплъзва без стил насам-натам из дебрите на новия Ви умивалник?!) Имайте предвид, че ако работите със стена сухо строителство, тези дупки няма да са Ви нужни – шпилките ще са вече фиксирани и ще стърчат в готовност от инсталацията.

Стъпка 4: За фиксирането на санитарен порцелан се използват специални комплекти крепежни елементи, които включват шпилка, дюбел и две подложни шайби - пластмасова и метална. В никакъв случай не използвайте за тази отговорна задача обикновени винтове и дюбели, ако искате да се спестите поредица от битови главоболия в последствие. Практиката многократно е доказала, че в този случай здрав и надежден монтаж осигуряват единствено специално предназначените за целта крепежи.

Стъпка 5: Особено важно е да пробиете всеки от отворите напълно хоризонтално – това ще осигури стабилност на цялата носеща конструкция. Освен това те трябва да са достатъчно дълбоки - тук стандартът е минимум 85 мм. Дюбелът трябва да пасне плътно вътре и да потъне изцяло зад нивото на плочките. Ако всичко тези изисквания са изпълнени, можете спокойно да завинтите едрорезбованата страна на шпилките във всеки от дюбелите с помощта на гаечен ключ. Навън оставете да стърчи само финорезбованата им част.

Стъпка 6: Както вече споменахме, порцеланът има доста голямо собствено тегло. Ако оставите санитарната конструкция да носи тежестта си само на две шпилки, рискувате с времето натоварването да предизвика прекалено бързо износване на материала. Иначе казано, един (недалечен) ден да се счупи. Затова е добре са осигурите допълнителна стабилност на новия си умивалник с помощта на пластмасов профил, уплътнения или санитарен силикон. Освен че ще направите конструкцията по-устойчива, по този начин ще я защитите от течове и напластена мръсотия.


Стъпка 7: Дойде време да поставите мивката! Фиксирайте я стабилно, като най-напред сложите пластмасовите шайби, след това – металните, а най-накрая завинтите гайките. Затегнете ги добре с подходящия гаечен ключ. Мивката Ви е готова, но… не пускайте водата, преди да сте монтирали и водопроводната арматура! 

Професионалният съвет на Home Max:

Работа при система с предстена

Единственото съществена разлика при монтаж към система с предстена сухо строителство е, че шпилките са предварително фиксирани в инсталацията. Това на този етап Ви спестява работата по пробиването на дупките и фиксирането им с дюбели. На практика Ви остава само да поставите мивката и, както описахме по-горе, да затегнете добре крепежите.
Тук можете да видите всички материали и инструменти, които ще са Ви нужни.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм