намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Как да подготвим основата преди боядисване?

Как да подготвим основата преди боядисване?

Боядисване на стени - подготовка

Пренасяте се в ново жилище, което искате да превърнете в уютен дом. Не се пренасяте, но в старото ви жилище цветовете на стените са ви омръзнали до болка и искате да им дадете нов живот. Или пък дългогодишният ви наемател наскоро ви е напуснал и искате да дадете блясък на апартамента в очакване на новите му обитатели. Каквато и да е причинита, пребоядисването на жилището е важна и отговорна задача, при която на кантар са поставени вашият уют и удовлетворението ви от добре свършената работа след това.

Не е нужно боядисването да е досадно, цапащо и трудоемно задължение. От вас зависи да го превърнете в приятно, творческо и разтоварващо преживяване с отличен краен резултат. Това обаче няма как да стане без сериозна подготовка, в която всяка стъпка и всеки детайл имат значение. Ето защо ние от HomeMax синтезирахме дългогодишния си опит и подготвихме за вас основните правила при боядисването. Те ще ви помогнат стъпка по стъпка да превърнете стените и таваните на вашия дом в истински шедьовър.

Подготовка на основата

За да е блестяща и гладка вашата стена, трябва да нанасяте боите върху чиста, изгладена и стабилна базова повърхност
Подготовка на основата е вероятно най-важният етап от целия процес на боядисването на стeните и таваните във вашето жилище. Няма как да постигнете крайния ефект на блестяща и гладка завършен повърхност с плътен и равномерен цвят, ако започнете върху зацапана с петна, неравна, замазнена, напукана и пр. основа. Ето основните стъпки, които трябва да следвате, когато поставяте

Първоначалната „диагноза”

на състоянието на стените си:

1 Огледайте ги добре. Забелязват ли се пукнатини, неравности, малки (или по-големи) дупчици, драскотини...? Има ли следи от мазни петна, влажни участъци или такива със значително отличаващ се (по-тъмен или по-светъл) нюанс на цвета?
2 Погладете ги с ръка. Най-добрият начин да тествате текстурата на вашата стена е да я усетите със собствените си ръце. Релефна ли е повърността, усещате ли я песъчлива или е гладка? Оставя ли тебеширен отпечатък върху дланта ви?
3 Вземете отпечатък, като залепите върху старата боя парче хартиено тиксо, дълго около 20 см. Отлепете го рязко с едно дръпване. Остава ли по него боя? Ако да, значи тя трябва да се премахне от стената.
4 Навлажнете стената леко, като я напръскате с няколко ситни капки вода. Ако попиват бързо, значи основата абсорбира добре влага. Ако водата остане на повърността под формата на кръгли капчици, това не е добър знак - значи и боята няма да се задържи добре върху тази основа.
5 Почукайте с юмрук върху стената. Ако мазилката кънти на кухо, значи под нея има луфт.
6 Надраскайте с леко движение с нокът или телена четка повърностния слой на стената. Ако лесно се образува дълга драскотина, значи основата е ронлива.

Сега, след като сте преминали успешно през „диагностицирането” на това, с което разполагате, можете смело да преминете натакък към втория етап, а именно

Обработката на основата

Ето основните правила, които ще ви помогнат да подготвите идеално базовата повърхност преди нанасянето на боята:
- Използвайте дълбокопроникващ грунд за предварителна обработка на силно попиващи основни с песъчлива структура
- Покрийте предварително с флийс или рауфазер тапет повърхностите, които твърде слабо абсорбират влага
- Неутрализирайте с изолираща боя петната от влага, никотин, мазнини, ръжда и пр.
- Изстържете с телена четка или шпакла местата, където има ронлива или повдигната мазилка, лющещата се боя или други нестабилни покрития
- Шпакловайте драскотините, дупките и пукнатините, като при необходимост използвате гласфазерна лента  
- Изцяло остранете с вода и измиващ препарат всички остатъци от бои на варова основа по стената, защото върху тях не се задържа нищо
- Ако основата е едра хастарна мазилка, използвайте дълбокопроникващ грунд, за да обработите грапавините по мазилката. Предварително уеднаквете цвета, като ги боядисайте с един или два пласта от боята, която ще използвате за основното боядисване на стените. За тази цел използвайте валяк с дълги влакна.
- Изтъркайте повърхностните замърсявания с мокра кърпичка.
- Петната от мухъл, ако има такива, третирайте с подходящ фунгициден прапарат.
- Използвайте дълбокопроникващ грунд, за да замажете местата, покрити с гипсова мазилка и плоскостите от гипскартон или гипсфазер.
След като приключите с подготовка на основата на дневен ред идва следващият ключов етап -

Изборът на подходящата боя

Разнообразието от предложения на пазара е наистина голямо. Но не позволявайте това да ви обърка. При избора на бои имайте предвид следните прости принципи:
- Стените се боядисват с дисперсионни бои.
- За постигане на желания цвят и нюанс те се смесват с тониращи бои. Тонирането можете и да поръчате в магазина, от който ще ги купите.
- При работа с боите е важно да знаете, че дисперсионните бои могат да се разреждат с вода. След като засъхнат обаче те стават водонеразтворими, така че безпроблемно можете да нанасяте няколко пласта един върху друг.

 1_3

  Ако сте следвали внимателно всички стъпки до тук, то стените ви са идеално изгладени, почистени и подготвени за следващата стъпка – нанасянето на боята.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм