намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Как да си направим своя зеленчукова биоградина

Как да си направим своя зеленчукова биоградина

Органичното зеленчуково градинарство става все по-популярно с всяка изминала година. Домашните градинари се стремят да направят градините си изобилни, здрави и екологично съобразни. За да си направите и вие органична зеленчукова градина, е сравнително лесно, ето какво трябва да знаете, за да започнете.

Избор на подходящо място

Правилният избор на място за вашата биоградина ще си проличи още от самото начало. Има няколко неща, които трябва да съобразите:

Слънце. Трябва да изберете терен, който предлага колкото е възможно най-много пряка слънчева светлина – най-малко шест часа на ден, дори по време на основния вегетационен период на растенията за предпочитане са осем часа. Ако не разполагате с налично пространство, което да предлага много слънце, не се отчайвайте – има култури, които може да растат и на по-сенчести места.

Терен. Дали теренът ви е на склон? Вие ще искате да ориентирате зеленчуковите си лехи така, че да са максимално изложени на слънце. Има ли в почвата места, където водата се събира? Почвата трябва да се прекопае много добре и ако е необходимо, да се дренира, което ще улесни отвеждането на водата и ще предпази повърхността от затлачване след обилни валежи. В противен случай ще отнема много повече време на пръстта, за да изсъхне през пролетта, и може да доведе до загниване на корените на растения по време на вегетация.

Вятър. Дали мястото, с което разполагате, е оставено на милостта на ветровете? Ако живеете във ветровит район, помислете как ще позиционирате вашата градина на място, където примерно има жив плет, стена или друга преграда в близост, която да намали ефекта от силните ветрове. Ако все още нямате никакъв вид преграда срещу вятъра в избраното от вас място, помислете си за издигането на стабилни решетки наблизо, които да служат за тази цел.

Бърз достъпът до вода, инструменти и компост. Няма да ви е много приятно, ако се налага да влачите инструментите си от другия край на градината до зеленчуковите лехи. Направете го лесно и удобно за себе си, така че да имате сравнително бърз достъп до всичко необходимо.

Почва. Каква е почвата във вашата потенциална биоградина? Тежка и глинеста или песъклива и рехава, или пък скалиста и пълна с корени на дървета?

Може да помислите за модулна градина с повдигнати лехи, които са оформени като отделни участъци с насадени в тях различни култури. Модулните лехи са спасители на градинарите с бедна почва навсякъде. Основната идея на повдигнатата леха, е че вместо да се борите срещу лошите почвени условия, вие добавяте пръст над земята, където имате абсолютен контрол над текстурата на почвата и съставките й.

Ако не, тогава можете да действате смело напред, да прекопаете основно съществуващата вече пръст и да насадите културите си там. Така или иначе важно е да се направи оценка на съществуващата почва, за да видите какво е необходимо да се подобри и да го направите идеално за отглеждане на органични зеленчуци. Научете повече за това какъв тип почва имате, колко здрава е, колко добре се отцежда и с какво pH е – всичко това е много полезна информация!

Направете почвен анализ. Можете да изпратите проби от почвата във всички лаборатории, занимаващи се с почвен анализ. Някои градински центрове и разсадници също предлагат услуги за тестване на почвата. Това ще ви позволи да знаете кои хранителни вещества са дефицитни и какъв тип почва имате, а и ще ви предоставят  предложения как да подобрите почвата.

Следвайте инструкциите, които се завръщат с теста на почвата, по отношение на каквито и да било хранителни дефицити или въпроси за нивото на рН. Ако установите, че имате глинеста почва, има някои прости начини за нейното подобряване. Песъкливите почви пък се обогатяват с добавянето на много органична материя и по-специално с много компост.


Избор на растения и семена

Вие, разбира се, ще искате да започнете с биологично отглеждани растения и семена.

Закупуване на органични растения и семена. Конвенционално отглежданите земеделски култури са вече обработени с пестициди и химически торове, а това са точно нещата, които се опитвате да избегнете в бъдещата си зеленчукова биоградина. Биологично произведените семена се събират от биологично отглеждани растения, които никога не са третирани с химични пестициди или фунгициди и не са генетично модифицирани. Може да се сдобиете с органични семена от разсадници, градински центрове на големи магазини или директно от вносители и производители. Органичните растения и семена винаги са ясно обозначени като такива.

Етикетиране. Колкото и странно да звучи, поставянето на малки табелки с имената на вашите растения сега в началото ще ви гарантира, че ще си спомните точно какво сте засадили. Може да направите това чрез поставянето на табелки с имената в близост до всяко растение или като си направите карта на градината, която да се запази и да послужи за бъдещо ползване. Това ще ви напомня къде растенията трябва да са  нововъзникващи през пролетта, както и кои сортове са засадени.


Сеитбообращение и защо е важно

Не е необходимо да бъдете крупен земеделски производител, за да използвате вековната практика на ротация на семействата растителни култури. В домашната биоградина този процес е също толкова жизненоважен за здравето и продуктивността на отглежданите в нея растения, както и при конвенционално отглежданите. Ползите от това са:

Превенция на заболяванията. Основната причина да се редуват културите е да се предотврати разпространението на болести по растенията. Болестотворните организми могат да се натрупат в течение на времето и това да стане причина за евентуален провал на реколтата. Редуващите се култури държат тези организми в шах.

Контрол на насекомите. Редуването на културите също помага за размножаването и намаляването на насекомите.

Хранителен баланс. Различните семейства растения изискват различени хранителен режим. Чрез завъртане на културите вие пазите почвата от изтощаване и по този начин поддържате вашата градина балансирана. Освен това има и растения, които подобряват състоянието на органичния състав на почвата.


Принципи на сеитбообращението

Казано по-просто, редуването на култури включва разделяне на градината на секции и засаждане на различен вид растително семейство във всяка секция всяка година. Систематичният въртящ се график гарантира, че във всяка секция в крайна сметка има необходимите хранителни вещества за конкретното растение. Повечето системи за редуване на културите имат най-малко четири секции с четири въртящи растителни групи.

Системата от четири стъпки

Ето един лесен начин да се планира ротация на четири етапа на културите в домашна градина независимо от размера й.

Група 1: Растения, отглеждани заради листата или съцветията им: салата, маруля, броколи, карфиол, зеле, спанак, брюкселско зеле, рукoла, лапад
Група 2: Растения, отглеждани заради плодовете, като например: домати, чушки, патладжан, тиквички, краставици, картофи (отнасят се и към клубеноплодните зеленчуци)
Група 3: Растения, отглеждани заради корените или луковиците, като например: моркови, ряпа, лук, чесън, праз, червено цвекло, репичка, целина, пащърнак 
Група 4: Бобови растения, които обогатяват почвата, като например: фасул, грах, бакла, фъстъци, леща 

Практичен съвет: Бобовите растения се наричат фиксиращи азот растения. Те имат възли по корените си със специализирани бактерии, наречени rhizobia, които им позволяват да абсорбират азота от въздуха, а след това го отделят в почвата.

Има почти толкова много системи на сеитбообращение, колкото и градинари! Ако сте усвоили основите, следващата стъпка е да се групират растенията според ботаническото им семейство, което дава по-специфични групи и повече секции за редуване на културите. Ето и някои от най-често срещаните растителни семейства в зеленчуковото градинарство:

Лободови: кръмно цвекло, спанак, градинска лобода, киселец
Сложноцветни: артишок, цикория, маруля, салата, слънчоглед
Бобови: фасул, соя, грах, леща, нахут, бакла
Картофови: картофи, домати, патладжан, чушки
Кръстоцветни: броколи, карфиол, зеле, ряпа, репичка, алабаш, брюкселско зеле рукола, брюква
Сенникоцветни: моркови, целина, копър, кимион, резене, пащърнак, магданоз, девесил
Тиквови: диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка
Поветицови: батати (сладки картофи)
Житни: царевица
Кремови: кромид лук, сибирски лук
Кокичеви: чесън, праз
Слезови: бамя
Зайчесянкови: аспержи

След като сте се погрижили биоградинката да е на подходящ терен, почвата да е правилно подобрена за видовете зеленчуци, които искате да растат там, и сте се сдобили с желаните органични растения и семена, е време те да се засадят и отгледат. Поддържането на вашите растения здрави чрез осигуряване на вода, слънце и хранителни вещества, от които те се нуждаят, е най-бързият начин да се предотвратят опасностите от вредители и болести. Ако направите това, вашата биоградинка ще ви се отблагодари щедро със здравословна и обилна реколта.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм