намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Кошер в двора

Кошер в двора

Пчелите са жизненоважни за хората. Докато събират нектар, те опрашват 80% от всички растения – без тях няма да имаме нито плодове, нито зеленчуци. Неуморните пчелички са пословични със своята работливост, а по ред и дисциплина тяхното общество е ненадминато. Пчелното семейство, разглеждано като биологичен организъм, има интелект, който е сравним с този на делфините. Тези свръхорганизирани и интелигентни същества живеят на нашата планета от над 200 милиона години и произвеждат изключително ценните продукти прополис, пчелен прашец и мед.

Напоследък все повече хора слагат по няколко кошера в дворовете си. Някои пчели даже живеят в кошери върху покривите на гаражите. Това не е никакъв проблем за тях, а даже е удобство за хората, защото така се ограничават контактите им и всички са спокойни. Пчелите летят в радиус от 5 км от дома си, за да събират нектар, и понеже в покрайнините на градовете и селата има достатъчно цъфтяща растителност, те могат да съберат доста мед – около 30 кг от кошер как ви звучи?

Да се отглеждат пчели не е трудно, дори в градски условия. Но хората, които имат кошери в дворовете си, трябва да се съобразят с няколко особености, за да са в мирни отношения със съседите си. Обикновено хората се боят от ужилване, но при правилни грижи за пчелите това може лесно да се предотврати.

Оградата

Оградата е най-важното нещо при отглеждане на пчели в населено място. Oтстоянието на оградата от кошера трябва да е 3 м*, но още по-важна е нейната височина. Добре е оградата да е плътна и с височина 2 м – това е над главите на хората и така пчелите ще прелитат над тях. Понеже те летят хоризонтално, ако разположите кошера с входа му към оградата, влизайки и излизайки от него, те ще се издигат и спускат, без директно да отиват в двора на съседа, нито пък във вашия.
Поддържайте мирните съседски отношения с подходa “далеч от очите – далеч от ума”. Ако вашите съседи не виждат непрекъснато кошерите ви, няма да имат и толкова основания за притеснения около тях.
Не на последно място, една плътна ограда е най-добрата защита на вашите кошери и от вятъра, а това е много важно за пчелите.

Водата

Пчелите имат нужда да пият вода, и това е от особена важност за тях, особено през летните жеги. Обикновено те търсят вода от малки рекички, езерца или дори локви. Но понякога пият и от купата за вода на кучето или от басейна на съседа. За да се избегнат тези неудобни срещи, е най-добре да подсигурите вода за своите пчели в непосредствена близост до кошерите.
Вие може да им направите поилка, която е едновременно практична и красива. За целта засадете в непробита кашпа или малко корито водни лилии – така хем те ще кацат по листата на растенията, което е удобно за тях, хем вие ще имате уникално миниезерце в двора си. При необходимост може да го допълвате с вода от време на време.

Работа с пчелите

Понякога, докато работите с пчелите си, е възможно някоя от тях да прояви агресия към друг човек (не пчеларя, който е защитен с предпазното си облекло и було), но това почти винаги е защитна реакция, която е обусловена от околната среда и обстоятелства, които ние можем да контролираме. Когато условията са добри за пчелите, те са кротки и мили, но същите тези добрички пчели могат да станат нападателни по друго време. Ето защо най-добрите условия за работа с пчели са когато:

- Повечето от пчелите са излезли навън, за да събират нектар.
- Когато има достатъчно паша (цъфтящи растения).
- Когато пчелното семейство не е застрашено от нападатели като например осите.
- Когато пчелите са огрени от директна слънчева светлина (т.е. върху тях не пада сянката ви).
- Когато не е твърде горещо (над 35⁰С).
- Когато наоколо не работи косачка за трева (пчелите се дразнят също и от свистящия звук на ръчната коса).

Едно от основните правила е, че пчелите не жилят, когато са се насмукали с нектар, а това става инстинктивно, когато има достатъчно паша, когато се роят или когато са предварително опушени. Друга предпоставка за тяхното спокойствие е привикването с движещи се обекти, например клонки, флагчета, простор с пране или други предмети, които се полюшват от вятъра в близост до кошерите.

Роенето

Роенето на пчелите не може да се контролира напълно, но може да се следи и ограничи до минимум. Силните пчелни семейства са по-склонни към роене, но ние, естествено, искаме да имаме силни семейства, защото те произвеждат повече мед. Решението е в поддържането на млади пчелни майки. Ако майката е не по-възрастна от 1–2 г., семейството не се рои и същевременно е силно.

Когато пчелите се роят, част от семейството се отделя и се прикрепя на някой клон, търсейки нов дом. Обикновено това става в периметър от около 30 м, което може да се окаже точно в двора на съседа. Най-лесният начин да предотвратим това, е като предварително окачим плетен кош или стара кошница (обърната надолу) на сенчесто място в близост до кошера. Отвътре може да се напръска със специален спрей, който съдържа пчелни феромони и така привлича пчелите, а не оси или стършели. Тази примамка е лесен начин да се привлече семейство, което е тръгнало да търси нов дом, защото така всъщност са изглеждали естествените кошери на пчелите десетки и стотици години преди хората да ги устроят в правоъгълни дървени кутии.

А преследващият и жилещ рояк е само в анимационните филми. На практика пчелите от рояка не жилят, по простата причина, че подготвяйки се за дълъг път, те са се насмукали с толкова много нектар, че не могат да си сгънат коремчетата и да забият жило.

* Чл. 13 (1) ал. 2 от Закона за пчеларството: В населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда.

Суперпродуктите на пчелите

Прополис
Прополисът (от гр. προ + πολις – “предграда”, “защита на града”), наричан още пчелен клей, е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечнокисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.

Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, те имат изразено мощно антибиотично и антимикотично действие. Понижава нивата на холестерола в кръвта и повишава броя на червените кръвни клетки. Освен това има дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Точно тeзи негови качества се използват и от хората за лечение и профилактика на много болести.

Пчелен прашец
“Хлябът на пчелите” се състои от редица полезни вещества не само за пчелите, но и за хората:

Съдържа всички незаменими аминокиселини; по протеиново съдържание превъзхожда всички животински продукти (млечни, месо, яйца) както по количество, така и по качество (съдържа от 5 до 7 пъти повече аминокиселини, отколкото в кое да е месо или животински продукт), но без всички съпътстващи ги лоши мазнини, химикали и животински хормони.
Богат е на следните витамини – C, B1, B2, B3, B5, B6, Е, фолиева киселина, H (биотин).
Един от малкото растителни източници на витамин В12.
Съдържа редица микроелементи: фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо.
Богат е на лецитин, който нормализира обмяната на веществата и така регулира по естествен начин теглото.
Съдържа селен, който се бори със свободните радикали, подмладява организма, стимулира имунната и ендокринната система, оказва благотворно въздействие върху сърдечносъдови проблеми и инфекциозни заболявания.
Богат е на ферменти, необходими за нормалното протичане на дейността в клетките (те са биологични катализатори, участващи в обмяната на веществата и регулиращи най-важните биохимични процеси в организма).
Богат източник на ензими и коензими, необходими за добрата работа на храносмилателната система.
Активира процеса на отделяне на инсулин, затова се препоръчва да се приема от хора, болни от диабет.
Изключително полезен за атлети, спортисти и хора, възстановяващи се след прекарана болест.
Има високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора, болни от анемия.
Понижава нивото на холестерола в кръвта.
Подмладява и удължава живота – биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява.

Пчелен мед
Пчелният мед съдържа около 100 компонента и ценни вещества, сред които глюкоза, левулоза, витамини, минерали, ферменти. Той е единственият хранителен продукт, който не се разваля, ако се съхранява правилно и в подходящи условия. Лечебните свойства на пчелния мед са известни и прилагани отдавна в традиционната медицина по целия свят.

Билков мед
Билковият мед е съвкупност от многобройни полски и планински растения, поради което има комплексни качества. Този вид мед е с подчертано лечебно и профилактично действие за дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, гинекологични заболявания. Освен това подобрява имунната система. Препоръчва се при хронични ринити и синузити, за общо укрепване на организма, а също така има и антисклеротично действие.

Липов мед
Липовият мед е добър имуностимулатор и оказва тонизиращо въздействие върху храносмилателната система и сърдечната дейност. Той е много добро натурално средство за успокоение и добър сън. Също така има противовъзпалително и донякъде отхрачващо действие. Препоръчва се при ангина, бронхит и бронхиална астма.

Акациев мед
Акациевият мед е много е подходящ за деца, при жлъчни проблеми, безсъние. Също така се препоръчва и при стомашно-чревни проблеми заради съдържанието на фруктоза. Липовия и акациевият мед действат успокояващо на нервната система.

Пчелният мед основно се употребява вътрешно, но има и външно приложение. Ако се постави върху рана, той предизвиква прилив на кръв и лимфа, предизвиква отделяне на обилен секрет, който почиства раната. Към това се добавя и антибактериалното действие на меда. Съдържащите се в него флавоноиди засилват регенеративните способности на клетките. Използва се и за козметични цели.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм