намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Орхидеи

Орхидеи

 Орхидеите са красиви и нежни. Изящни скулптури, които със своите съвършени геометрични форми са пълна противоположност на меките, заоблени извивки на по-често отглежданитe домашни цветя. Правите линии, които минават през тези цветя, са ги превърнали в символ на съвършенство и красота, което е свързано с идеята, че красотата може да бъде намерена в симетрията. Това тяхно много необичайно качество ги прави толкова екзотични и желани.  За разлика от другите стайни растения, като папрати, филодендрони, палми, бръшляни и прочие, голяма част от орхидеите в природата не растат на земята, а по дърветата – т.нар. епифити. Те се прикрепят към тях с корените си и растат с хранителните вещества и влага от въздуха и дървесната кора.Този начин на живот при оскъдни валежи е превърнал техните стебла, листа и корени в своеобразни резервоари. 

Орхидеите обичат добре осветено място, но светлината не трябва да е пряка. Трябват им около 10–15 часа светлина на ден. Затова през зимата е препоръчително да има допълнително изкуствено осветление. Поради голямото разнообразие от видове има специфични изисквания за температурата, но общото правило е 21°С през лятото и 15°С през зимата, а през нощта може температурата да е с 10°С по-ниска. Това е, защото в природата повечето орхидеи изпитват голяма разлика между дневните и нощните температури.

Съвет: Опитайте се да постигнете 10-градусова температурна амплитуда между деня и нощта, особено през есента и зимата, което ще стимулира образуването на цветни пъпки при повечето от орхидеите. Например изнасяйте растението на стълбище или на остъклен балкон. Този малък трик ще ви даде шанса не просто да имате орхидея, но и тя да цъфти.

Орхидеите не обичат горещият и застоял въздух, добре е помещението да се проветрява редовно, но без да се излага растението на течение, което може да е фатално за него. Затова влажността на въздуха е важна – пулверизирайте орхидеите от време на време.

Вкъщи орхидеите се отглеждат в саксии, пълни със специален субстрат от борови кори, мъх, камъчета и дори дървени въглища. Този субстрат дава възможност корените да бъдат добре аерирани и позволява на водата да се оттича бързо.

Внимание! Нищо не убива една орхидея по-бързо от това да я държите в подложка, пълна с вода, тъй като липсата на кислород ще предизвика задушаване и загниване на корените. Поливайте обикновено около един път седмично, а след това оставете субстрата да изсъхне малко, преди отново да полеете. Орхидеите са по-добре подготвени да издържат на периоди на засушаване, отколкото да бъдат преполети.

Орхидеите не изискват изобилно подхранване. Въпреки това, за да се поддържа здраво растението и да има редовен цъфтеж, се прилага слаб разтвор на тор веднъж седмично. Независимо от състава на торовете, които сте решили да използвате, те трябва да съдържат малко или никакъв карбамид. Най-добре е да купувате торове, предназначени за орхидеи, но ако торът не е специално за тях, се разрежда до една четвърт от препоръчаното на опаковката. Когато се съмнявате, слагайте по-малко, а не повече. Добре е всеки месец да се облива субстратът с обикновена вода, за да се премахнат натрупаните соли на торовете. Не се торят болни растения и растения в покой. 

Пресаждането на орхидеите е необходимо при един или в комбинация от два основни фактора: субстратът е започнал да се разгражда и често се виждат части от мъртви корени или растението е започнало да расте над ръба на саксията.

В първия случай не може да се изисква по-голяма саксия, тъй като орхидеите се чувстват добре в малки саксии; просто заменете хранителната среда. Във втория случай се налага разделяне или преместване на орхидеята вече в по-голяма саксия.При разделянето оставете по три стебла на всяка отделна част, а всяко новозасадено цвете да си има отделна подпорка.

Знаете ли, че в Япония орхидеята Neofinetia falcata има дълга история в културата на самураите. Това малко бижу се е ценяло високо от японското кралско семейство заради своята изящност, аромат и зеленина. Neofinetia falcata е била символ на богатство и благородство. Самураят воин пътувал в продължение на километри в търсенето на тази малка орхидея, за да я занесе в императорския двор. Ако воинът успеел в стремежа си, това се е считало за знак за смелостта му.

Вредители и физиологични увреждания

Ако се появят кафяви, твърди и сухи петна по листата, вероятно растението е било изложено на пряка слънчева светлина. Преместете го на сянка. Ако обаче петната са меки, има вероятност от появата на плесен и заразените листа трябва да се отстранят. Плесента се появява при пулверизиране, когато е хладно и водата няма възможност да се изпари бързо.

Ако светлината не е достатъчна, орхидеята може да провисне и да започне да расте хоризонтално. В други случаи може да се дължи и на неправилно поливане.

Растението не цъфти. Може да се дължи на неправилни грижи, но ако растението изглежда здраво, значи има нужда от светлина.

Листни и щитоносни въшки. Може би най-популярното домашно средство срещу тази група от вредители е да почистите с памучен тампон, напоен в изопропилов алкохол. Не използвайте друг алкохол, като етанол или метанол, който може да проникне в растителните тъкани и да причини значителни щети! Добре е концентрацията на изопропилов алкохол да е 70%. Първо премахнете всички видими насекоми – малки и големи. След това третирайте засегнатите участъци с памука, напоен с изопропилов алкохол. Лечението ще трябва отново да се повтори, за да се отстранят и малките жълтеникави петна, които са наскоро излюпени насекоми. Пръскането с алкохолни разтвори невинаги е ефективно срещу яйцата, които често са добре скрити, оттук и необходимостта от задълбоченост и повторение.

Видове орхидеи

Орхидеите са далеч по-силни и устойчиви, отколкото повечето хора си мислят, и са общо взето, изключително приспособими. Битува дългогодишен мит, че е трудно, ако не и невъзможно, орхидеите да се отглеждат в домашни условия. При наличието на повече от 20 000 естествени вида и около 100 000 изкуствени хибрида, има някои наистина изключително капризни орхидеи. Но има и много здрави, популярни и лесни за отглеждане видове, които се адаптират към температурите и намират своето място в непретенциозните условия на дома.

Дендробиум (Dendrobium)

Грижите за орхидеята дендробиум варират в доста широки граници, защото това е голям род с около 1200 вида и още толкова хибриди. За щастие, повечето от тях са лесни за отглеждане, след като знаете от какво имат нужда. Това са и едни от най-популярните видове орхидеи, които може да закупите от градинските центрове и парници и са много подходящи за отглеждане в дома. 
Температура: Температурните изисквания варират в широки граници. Климатът на обикновения дом е подходящ за орхидеята дендробиум. 
Светлина: Много и ярка. 
Вода: Повечето от тези растения искат субстратът да е изсъхнал между поливанията. Дендробиумът има периоди на покой и тогава подхранването и поливането се преустановяват. 
Влажност на въздуха: Не са особено придирчиви към влажността, но ако осигурите 60–70% влажност на въздуха, би било добре. Пулверизирайте периодично. 
Пресаждане: Корените им запълват саксиите нагъсто и затова глинените и стъклените саксии са по-подходящи от пластмасовите. Пресаждат се, когато растението започва да нараства над ръба на саксията.

Катлея (Cattleya)

Орхидеите катлея отдавна са също много популярни. Те са свързани и с други видове, като лелия и брасавола. Има и изключително много хибридни сортове. Много от видовете катлея могат да цъфтят два-три пъти годишно с красиви восъчни цветове, макар че веднъж годишно е по-често. Няколко вида са и много ароматни.
Температура: Вирее най-добре при междинни температури 21–27°С през деня и 6–8°С през нощта. 
Светлина: Добре осветени прозорци с южно или източно изложение. 
Вода: Субстратът трябва да е изсъхнал между поливанията. След цъфтежа някои видове имат период на покой. Полива се много оскъдно следващите няколко месеца, а след това се възобновява нормалното поливане и торене. 
Влажност на въздуха: Много от видовете катлея идват от малко по-сухи райони в сравнение с повечето тропически орхидеи, така че те могат да се справят добре с малко по-малко влага, около 50–60%.
Пресаждане: Пресаждат се, когато растението започва да нараства над ръба на саксията. 

Милтония (Miltonia)

Орхидеите милтония, често се бъркат с рода милтониопсис (Miltoniopsis), или теменужна орхидея. За щастие, грижите са почти идентични и в двете групи, така че объркването не предизвиква твърде много проблеми. Милтонията са много ефектни растения с големи, плоски, атрактивни цветове. Често се използват и в хибридизацията. Произхождат от Южна Америка, най-вече са разпространени в Бразилия и растат като епифити (върху дърветата). Има осем естествено срещащи се хибрида, които принадлежат към рода и девет действителни вида. Всички орхидеи от рода милтония са уханни. 
Температура: Не обичат температурните промени. Чувства се най-добре при междинни температури 21–26°С през деня и 6–8°С през нощта.
Светлина: Осветлението може да бъде сравнително ниско. Добре вирее на прозорци с източно или западно изложение. 
Вода: Не обича засушаване. Поливайте два-три пъти седмично, като водата трябва да се отцежда добре през субстрата. В никакъв случай не преполивайте, за да не загният корените и да се развият болести.
Влажност на въздуха: Не е особено придирчива, ако е добре напоена. Влажността да е около 50–60%. 
Пресаждане: Поради любовта на милтонията към високата влага субстратът започва да се разлага бързо, затова е препоръчително всяка година да се пресажда.

Одонтоглосъм (Odontoglossum)

Орхидеите одонтоглосъм идват предимно от Андите, където се радват на по-хладни температури и висока влажност на въздуха. Разнообразието им е огромно, сравнително лесни са за отглеждане. Цветовете им често имат уникални цветови комбинации и приятен аромат. Обикновено цъфтят веднъж годишно и може да се отглежда както в дома, така и в защитените зони на градината. Чрез хибридизиране Odontoglossum са комбинирани с Oncidiums и други видове орхидеи и по този начин могат да предложат привидно безкраен набор от впечатляващи цветни модели.
Температура: Вирее най-добре при междинни температури 21–24°С през деня и 6–8°С през нощта. Някои от видовете, които идват от по-висока надморска височина, виреят добре на по-хладни условия.
Светлина: Добре осветени прозорци с южно или източно осветление.
Вода: Поливайте тези орхидеи обилно и те ще бъдат щастливи. Обичат водата им да е чиста – дъждовна или преварена. Внимавайте все пак да не преполеете. Водата трябва добре да се отцежда през субстрата.
Влажност на въздуха: Обичат висока влажност на въздуха – от 60 до 80%. Пулверизирайте често.
Пресаждане: Изисква пресаждане най-малко веднъж на всеки две години, като всички мъртви корени трябва да бъдат премахнати внимателно.

Фаленопсис (Phalaenopsis)

Фаленопсисът е един от най-често разпространените и най-лесен за отглеждане род орхидеи. Това го оправи и особено подходящ избор за начинаещи любители и ентусиасти. Фаленопсисът има големи, атрактивни цветя, които се предлагат в голямо разнообразие от цветове. Повечето видове имат по няколко цвята на стеблото, но някои са и повече. Има изключително много хибридни сортове на пазара. 
Температура: Фаленопсисът вирее най-добре при междинни температури 21–27°С през деня и 6–8°С през нощта. Имайте предвид, че температури над 27°С може да са сигнал за растението, че това не е правилният сезон, в който да цъфти! 
Светлина: Предпочита сравнително ниска осветеност в сравнение с други орхидеи. Чувства се добре на източен прозорец или леко сенчести прозорци с южно изложение. Пряка слънчева светлина не е препоръчителна, тъй като това може да доведе до слънчево изгаряне.
Вода: Фаленопсисът няма псевдолуковици, в които да съхранява вода, затова не обича прекалено засушаване. Поливайте го два пъти седмично, като водата трябва да се отцежда добре през субстрата. В никакъв случай не преполивайте, за да не загният корените и да не се развият болести. Подхранвайте веднъж седмично, за да стимулирате цъфтежа. 
Влажност на въздуха: Чувства се най-добре при влажност около 70%. Това не е от решаващо значение, но растението ще го оцени. Ако искате да се повиши влажността, пулверизирайте често.
Пресаждане: На всеки две-три години трябва да се подменя субстратът в саксията.

Цимбидиум (Cymbidium)

Орхидеите цимбидиум разполагат с много голямо разнообразие от красиви и ефектни червени, розови, зелени, и жълти цветове. Листата може да бъдат също доста привлекателни, като при някои растения са дори и пъстри. Много са популярни и миниатюрните хибридни видове на този род водят произхода си от някои части на Азия, включително Китай, Япония, Индия, Филипините и други страни. Култивирани са от дълго време и дори има доказателства, че са били отглеждани в Китай преди хиляди години.
Температура: Имат нужда от хладни температури, за да инициират цъфтеж. В страните с умерен климат като България може да се изнасят есента навън, докато температурите не паднат под 0–4°С. Дори могат да оцелеят под нулата за кратки срокове. През останалото време може да се поддържат междинни температури 19–24°С през деня и 6– 8°С през нощта.
Светлина: Осигурете ярко непряко осветление, подобно на това, което би трябвало да използвате за орхидеята катлея. 
Вода: Препоръчително е субстратът да е изсъхнал между поливанията, защото цимбидиумът разполага с псевдолуковици, в които може да складира вода. Еднократно поливане седмично е достатъчно. Всеки месец обливайте субстрата с течаща вода, за да се отмият натрупаните соли. 
Влажност на въздуха: Въздушната влажност да е около 50% – 60%, а от пролетта до есента е добре въздушната влажност да се повиши на 80%, което ще изисква по-често пулверизиране.
Пресаждане: През пролетта, на две-три години.

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм