намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Осветлението в кухнята

Осветлението в кухнята

Кухнята е едно от местата в дома, в което прекарваме голяма част от времето си, затова балансираното, добре позиционирано осветление е от голяма важност, за да бъде помещението практично за ежедневните дейности. 

,
Препоръчително е да планирате предварително осветлението още преди обзавеждането на стаята но ако имате вече завършена кухня, съществуват много начини да промените, адаптирате или добавите още светлина.


Работните зони трябва да бъдат добре осветени, но в същото време трябва да бъде създаден баланс между различните видове осветление. Ключово значение за създаването на този баланс често се крие в избора на осветителни тела - едни, които да осветяват работните зони, а други – останалата част от помещението.

Рандал Уайтхед от Сан Франциско (известен дизайнер и автор на публикации за тенденциите в осветлението): „Най-ефективното осветление в кухнята е комбинация от четири смесени типа осветление: работно осветление, общо осветление, акцент и декоративно осветление. Като резултат ще имате топла, приветлива осветеност, която ще бъде в синхрон с останалите елементи от интериора. Какво по-удобно от светли ярки работни пространства, заобиколени от меко осветени уютни кътчета за хранене и забавление!“

Да започнем от общото осветление.

Ако сте планирали окачен таван, можете да получите добър ефект на дифузно осветление, като монтирате LED луни с матови разсейватели. По този начин в кухнята си ще имате равномерна дискретна светлина, която ще е ненатрапчива и в същото време ще имате достатъчна видимост, за да подредите масата за вечеря или да почистите кухненския плот например.


Работните зони.

За зоните, които ползвате като работни, е добре да изберете спот осветително тяло с по-директна светлина, чиито светлинни лъчи можете да насочвате при необходимост. За повече модернистичност и амбиентност може да разчупите атмосферата със скрити LED ленти, поставени под полици или под горния ред кухненски шкафове.

 

 

Особено актуални в последните години са групите от 3 до 5 висящи осветителни тела, монтирани над трапезната маса, бара или кухненския остров. Ефектно допълват останалите източници на светлина и са очарователен акцент.

Пендели с една или няколко крушки също са чудесен акцент, а напоследък са много модерни изработените от метал, които внасят по-индустриално излъчване в интериора. Освен че са практични, имат и висока декоративна стойност.

Ако кухнята Ви е завършена вече, но искате да добавите още светлинни източници, можете да поставите готови за монтаж LED панели или лампи.

 

 

Не забравяйте да съчетаете стила на осветителните тела със стила на кухненските мебели.

 

Ако пък целите по-артистична атмосфера, можете да съчетаете модерни осветителни тела с кухня в класически стил или обратното – модерен минималистичен кухненски интериор в комбинация с класически полилеи с кристални висулки например. Защо не! Полилеите ще са акцентът, но освен това ефектно ще контрастират със студенината и стерилността на минималистичните мебели, като внесат закачливост и уют.

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм