намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Овощните дървета

Овощните дървета

Овощните дървета могат да бъдат едно страхотно допълнение към вашата градина, но е важно да направите избора си разумно. За разлика от останалите култури плодовите дървета ще растат в продължение на много години, така че е много важно да изберете плод, който вие и вашето семейство обичате. Отглеждането на плодовите дървета понякога може да бъде трудно, тъй като те изискват някои специализирани знания, така че е важно да помислите за нивото на уменията си, преди да вземете решение. Ако сте начинаещи, може да изберете по-малко и по-здраво дърво, за да се гарантира, че ще расте добре. Трябва да се съобразите и с пространството, с което разполага вашата градина, както и с почвата.

Какъв вид дърво да избера?

Овощните дръвчета са с много различни разновидности и размери, така че кой точно вид ще изберете е много важен избор, върху който трябва да се помисли.

Размер на дървото

Изборът на овощно дърво не е толкова прост и не се свежда до това да се избере дали да се засади ябълка или круша. В рамките на тези общи категории има стотици разновидности, от които можете да избирате. Размерите, които ще достигнат, когато пораснат, също имат значение. Едно голямо дърво ще изсмуква хранителните вещества от почвата и ще блокира слънчевата светлина към вашата градина. Потенциалният размер на дървото се влияе от два фактора – сорта и подложката.

Препоръчителни разновидности

Можете да направите избор какво овощно дръвче искате да засадите, но трябва да знаете дали ще се развива добре във вашата градина. Ето някои популярни и подходящи за отглеждане сортове в България:

Вишна – Нефрис, Дряновска ранна вишна, Пищиговска вишна, Татарица, Метеор, Чичански рубин.
Дюля – Португалска, Триумф, Асеница, Хемус.
Кайсия – Едра ранна, Луизетова, Ранна силистренска, Унгарска, Роксана, Делмаст, Кишиневска ранна, Фестивална.
Касис – Силвергитерсово черно, Минай Шмърнев, Победа, Богатир, Белоруская сладкая, Балдуин, Рисаже 21, Кантата 50, Черноглазая.
Круша – Жифрадова масловка, Вилямова масловка,Хардиева масловка, Пакъмс триумф, Боскова масловка, Попска круша, Харденпортова масловка.
Малина – Български рубин, Шопска алена, Искра, Люлин, Виламет, Есенна позлата, Херитидж.
Нектарина – Сънфрий, Мунгард, Пеърлейн, Нектароуз.
Праскова – Юлска едра, Петричка, Глоухейвън, Хале, Файет, Бейби голд 6.
Слива – Стенлей, Чачакска лепотица, Габровска, Троянска синя сива, Кюстендилската синя слива, Нансийска мирабела, Алтанова ренклода, Чачанска ранна, Зелена ренклода.
Череша – Ранна черна едра, Ламберт, Наполеон, Драганова жълта.
Ябълка – Висша Бела, Хелиос, Прима, Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Карастоянка, Присила, Флорина, Либърти, Белголден.

Органично отглеждане и доколко е възможно?

Много овощни дръвчета (ябълкови особено) са предразположени към вредители и болести, така че това също трябва да се вземе под внимание. Ако искате да развивате своите плодове натурално (без пестициди), е жизнено важно да изберете сорт, който е „болестоустойчив“, но това не дава гаранции, че пак няма да се наложи да използвате пестициди.

 

Отглеждане в градината

Има няколко фактора, които ще определят какви плодови дръвчета ще растат добре във вашата градина.

 

Присаждане

Повечето овощни дървета са присадени върху подложката. Тя контролира до какъв размер ще достигне дървото. Това означава, че с внимателен избор на подложка можем да контролираме размера на дървото, така че да е най-подходящо за нашата градина. Някои подложки се нуждаят от повече грижи, отколкото други, например една ябълка ще се нуждае от много грижи. Енергийната подложка ще направи дървото голямо, няма да има нужда от много грижи, плевене и т.н.

Колко важна е почвата?

Почвата може да бъде един от най-важните фактори за гарантиране, че вашите растения ще растат добре. Обикновено най-успешните градини са тези, където растенията са били избрани да отговарят на почвата, а не обратното. Най-важните неща, които трябва да се вземат предвид за почвения тип, са текстурата, отводняването, структурата, плодородието и pH (киселинността). Почвеният тип определя колко добре ще се оттича водата и какви хранителни вещества ще са на разположение на растението. Възможно е да се подобри почвата чрез добавяне на хранителни вещества  като органични торове – компост или добре разложен оборски тор. Трудно е да се промени нейната киселинност, затова е по-добре да изберете овощни дървета, които вече са подходящи за нея. Повечето плодови дървета предпочитат леко киселинна среда, но ще толерират неутрална или леко алкална почва.

Опрашване

Трябва да се помисли как ще бъде опрашвано вашето дърво, така че растенията, които вече растат във вашата градина (и вероятно в градините наоколо), могат да повлияят на вашия избор. Въпреки че някои овощни дървета са плодовити, повечето плодове изискват кръстосано опрашване от групи като някои сортове цветя по различно време.  Повечето цветове на дърветата трябва да се опрашват от насекоми. Опитайте се да защитите техните местообитания и засаждайте култури, които да ги привличат.

Излагане на външни условия

Мястото, където планирате да засадите дървото, също е важен фактор. Ще бъде ли на открито място или на защитена територия? Ще бъде ли добре огряно? Повечето овощни дървета растат добре на защитени и слънчеви места. Ако искате да засадите своето дърво на по-незащитена територия, ще трябва да направите по-дълбоко проучване.

Времето

Трябва да проучите вашето локално време и климат. Повечето места са подходящи за отглеждане на ябълки, круши, сливи и череши, но внимателно трябва да подберете сорта. Може да бъде трудно отглеждането на праскови и кайсии, тъй като се нуждаят от по-топъл климат.

Консумиране на отглежданите плодове

Когато се отглеждат плодове, трябва да помислите какво обичате вие и вашето семейство. Плодовете са много гъвкава култура, така че мислете различно от това просто да ги ядете пресни. Какъв десерт харесва вашето семейство? Кое е любимото ви сладко? Но бъдете внимателни, не всички плодове са подходящи за консумация в прясно състояние и в такова за готвене. Например сорт ябълки за готвене стават страхотни в ябълков пай, но имат неприятен вкус, ако се ядат сурови. Трябва да помислите и как ще съхранявате вашите плодове, както и времето, когато дърветата плододават.

Засаждане на овощни дървета

Има няколко фактора, които ще повлияят на това колко добре ще расте вашето плодно  дърво.

 

Мулчиране

Мулчът е слой материал, който се поставя върху почвата. Мулчирането се използва за подобряване на почвата, като й помага да задържа топлина и влага. Мулч слоят може да потисне плевелите, да спре някои вредители, да подобри структурата на почвата и да я подхрани. Мулчът може да бъде естествен и изкуствен. Физически може да се състои от кора, хартия и зелени отпадъци. Ако е естествен, ще започне да гние и ще потъне надолу, като подхранва почвата. Тъй като е биоразградим, ще има нужда от подмяна веднъж годишно. Изкуствените видове включват тъкани, пластмасова мембрана или чакъл. Не е нужно да се подменя всяка година, но не подхранват почвата. Най-добре е слоят да се полага в средата до края на пролетта и есента, тъй като почвата ще е влажна и топла.

Поливане

Правилното поливане на растенията е от съществено значение за растежа им, като твърде многото вода може да бъде също толкова лошо, като твърде малкото. Когато сте засадили растенията наскоро, трябва да ги поливате редовно, като разпределяте водата равномерно, за да се просмуче в почвата. Водата винаги трябва да се абсорбира, а не просто да седи на повърхността. Овощните дървета се нуждаят от специално внимание през първата си година, докато създават свои корени. След това няма да имат нужда от поливане, особено ако сте положили мулч слой. Мулчирането задържа влагата, така че не е нужно поливане.

Защита от вредители

След като сте посадили дръвчето, си трябва да се уверите, че ще бъде защитено от вредители и болести. Различни насекоми могат да унищожат плодовете и листата. Един от използваните варианти е поставянето на лепливи пояси. Те могат да са от пергаментова хартия, велпапе или найлон и се намазват с гъсенично лепило, което се прикрепя на около 45 см от нивото на почвата под долния скелетен клон. Това не позволява на безкрили женски молци да се катерят по дърветата, за да се чифтосват, също така спира и гъсениците, които ядат листата и плодовете. Това трябва да се прави в края на октомври, когато са опадали листата и преди да се варосат дърветата. Варосването става, преди да настъпят зимните студове. Прави се разтвор от 2,5 кг гасена вар и 0,5 кг син камък. Можете да убиете зимуващите вредители, като измивате стволовете с растителна маслена основа през декември и януари.

Подрязване

Подрязването на вашите овощни дървета ще допринесе за развитието на една добра и силна структура. Това може да насърчи вегетативния растеж или дори да го контролира, в зависимост кога се направи. Така също се премахват мъртвите, болни и повредени дървета и се насърчава само добрите да дават плодове. Повечето овощни дървета трябва да се насърчават през зимните месеци. Храстите и дърветата обикновено не е нужно да се подрязват, но ако има такива, които са болни, умиращи или вече мъртви, трябва да се отстраняват, когато се забележат. Ако искате сеитбата да бъде успешна, трябва да имате правилното оборудване. Инвестирайте в добри ножици и трион за подрязване, ако искате да постигнете добри резултати.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм