намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Полагане на ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет


С lock и click системите дървеният под се сглобява по-лесно от „Лего”
Забравете за лепенето, завинтването и всякакви други изтощителни дейности, свързани с полагането на подова настилка. Те вече почти останаха в миналото. Модерните системи за монтиране на дървен под работят на принципа на т.нар.

Плаващо полагане,

при което подовата настилка не се фикриса за основата под нея. Освен че се поставя лесно и бързо, плаващият под има и още едно много важно предимство – ако решите да се местите, можете да го вземете със себе си в новото си жилище. Удобно, нали? Ето как работи:
При плаващото полагане се използват два основни принципа за сглобяване на ламинатните дъски –

Системите lock и click.

И двата принципа са безпроблемни за монтиране, надеждни и стабилни и не на последно място - леки и приятни за работа. С малко предварителна подготовка дори и напълно начинаещ майстор би могъл да застеле пода на жилището си с ламиниран паркет по-лесно, отколкото да сглоби „Лего”. Въпрос на личен избор е коя от двете системи ще предпочете, тъй като всяка си има своите предимства и недостатъци.

1_1

Lock системата е възможно най-улесненият метод за монтиране на дъските. При нея нутът се подпъхва в улея на перото и се натиска надолу, за да се заключи до стабилна сглобка.
Предимство е, че подът може безпроблемно да се разглоби и да се премести.
Недостатък е, че полагането е затруднено около касите на вратите. Решението - започнете да поставяте дъските именно от тези зони, за да улесните работата си.

 

2

Click системата дава по-голяма стабилност на подовата настилка. Принципът е сходен, с тази разлика, че перото има специални зъбчета, които позволя на нута да кликне до перманентна връзка. За изравняване на ламинатните дъски се използват гумен чук и трупче. 

Предимство е по-високата стабилност и по-голямата прецизност при напасването на дъските, отколкото при lock системата. Също така няма да имате проблеми около касите на вратите.
Недостатък е, че веднъж кликнали, отделните дъски трудно могат да се разглобят обратно. Така че подът ви ще трябва да остане там, където сте си го поставили.
И така, ако вече сте направили своя избор на ламинат и съвестно сте подготвили основата на помещението си, можете спокойно, следвайки стъпка по стъпка инструкциите на майсторите от HomeMax, да преминете към същинската част -

Полагането на ламинирания паркет

Най-напред наредете „на сухо” дъските по пода, за да проверите дали ще се наложи да режете редовете в близост до стените. Имайте предвид, че общата визия на завършения под е по-добра, ако крайните редове от двете страни са с еднаква ширина, така че, планирайте го предварително. Да започваме с полагането!


Стъпка 1: Отрежете перата на всички дъски, които ще използвате за първия ред. Поставете ги с изгладената страна към стената. Използвайте ьч, за да осигурите равно разстояние от около 10-15 мм между дъските и стената – това е т.нар. разширителна фуга, която трябва да оставите навсякъде около стените. Продължете по същия начин, докато завършите целия първи ред, като през цялото време внимавате да не се отклонявате от линията на стената.


Стъпка 2: По всяка вероятност за последната дъска от реда няма да остане достатъчно място. Завъртете я на 180˚ и я опрете до стената с късата й част (фугата от 10-15 мм!). С молив очертайте върху нея линия до нивото на предпоследната дъска от първия ред. Отрежете я по линията. За да не се накъсва канта, винаги режете откъм лицевата страна, когато използвате ръчен трион, и откъм долната страна, когато работите с електрически трион.


Стъпка 3: Поставете остатъка от последната дъска в началото на следващия ред, като внимавате отрязаният й кант да сочи към стената (фугата от 10-15 мм!). За да са стабилни връзките между редовете, трябва да има минимум 40 см разминаване между дъските. Можете да си помагате с маркираща линия, за да сте сигурни, че спазвате линиите прави. Бъдете особено внимателно за това при монтирането на първите три реда.


Стъпка 4: Внимателно придърпайте една към друга дъските в реда откъм късата им страна с помощта на изтегляща скоба.

1-2-3-4
Стъпка 5: Продължете по същия начин, докато монтирате всички редове. Не забравяйте за разширителните фуги, които фиксирайте с клинове по цялата обиколка на стената.


Стъпка 6: Определете точната ширина, на която ще трябва да отрежете дъските от последния ред. За целта поставете една дъска върху предпоследния ред, а трета дъска върху нея използвайте като линеал, за да очертаете докъде трябва да отрежете втората (и тук включете в сметката разширителната фуга от 10-15 мм!). Дъските от последната редица трябва да се поставят с нута към стената.


Стъпка 7: Отрежете всички дъски за последния ред по изчислената мярка. С помощта на изтеглящата скоба стегнете добре реда.

5-6-7
Стъпка 8: При монтирането около тръбите на радиаторите най-напред измерете и очертайте с линия позициите на тръбите (фугата от 10-15 мм!) върху дъската, която ще използвате за тази зона.


Стъпка 9: Пробийте на тези места отвори. Диаметърът им трябва да е равен на диаметъра на тръбите плюс 20 мм (2x10 мм). Отрежете с трион дъската по очертаната линия.


Стъпка 10: Отрязаното парче подпъхнете в пространството между тръбите и стената. Фиксирайте с клин разширителната фуга.

8-9-10
Стъпка 11: Имайте предвид, че най-вероятно ще се наложи да отрежете малко отдолу касите на вратите, за да може ламинатът да влезе под тях. За да измерите с колко, сложете до основата на касата една дъска ламинат, която да служи като водач на триона. Лицевата страна да сочи надолу, не рискувайте да я повредите! За рязането в този случай е най-добре да използвате фин или обикновен трион.


Стъпка 12: Подпъхнете дъската под касата в процепа, който току ще сте отрязали.


Стъпка 13: В случай, че касата е метална, ще се наложи да отрежете дъската, така че да пасне на извивките на касата. (И тук не забравяйте разширителните фуги от 10-15 мм!).

11-12-13
И още някалко професионални съвета от нас:

Посока на монтиране По принцип подът изглежда най-добре, ако фугите вървят успоредно на посоката, в която пада светлината, т.е. перпендикулярно на прозорците. Ако обаче помещението е прекалено тясно и дълго, по-добре заложете на обратния принцип – наредете дъските на ламината така, че дългата им страна да е успоредна на по-тясната стена. Този оптичен трик ще пречупи пространството и ще създаде усещане за балансираност в помещението.


Допълнителни разширителни фуги се препоръчва да поставите

3
- в помещения, по-дълги от 8 м по посока на късата страна на дъските
- в помещения, по-дълги от 10 м по посока на дългата страна на дъските
- на преходите между различни видове подови настилки
- под всички врати
- ако има разширителни фуги в основата на пода.


Готово! Основната работа по полагането на вашия под е свършена! Но не се отпускайте съвсем, защото още не сте достигнални финалната линия. Остават няколко малки, но много важни детайла по завършващите дейности

 

Необходимите инструменти

Трион-пасвател
Клинове
Гумен чук
Изтегляща скоба
Дърводелски метър
Бормашина
Молив

Необходимите материали:

Дъски ламинат
Звукоизолационна подложка
Пароизолационно фолио (ако е нужно)Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм