намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Проектиране на градината

Проектиране на градината

Когато си правите градина, целта е това да е “вашата” градина, вашето индивидуално пространство, което да отговаря на нуждите и вкусовете ви. Добре планираната и поддържана градина е оазис, който ще стимулира фантазията ви, място/кътче, в което да релаксирате от трескавостта на ежедневието и да се заредите. А прекарването на време в нея, както и грижите за растенията са едни от най-добрите терапевтични средства срещу стреса.

Към планирането на градината си подходете по същия начин, както към проектирането на къщата си. За разлика от къщата обаче, градината не остава статична: тя се променя както през сезоните, така и във времето и моментът на промяна и изненада в нея е най-съществената ù характеристика. Различните дървета, храсти и цветя цъфтят по различно време на годината и по този начин са индикатори на сезоните. Въпреки че сезонните цветя например могат да се сменят всеки сезон, както и да се правят промени в градината, от съществено значение е предварителното планиране алеите, кътовете и растителността в нея.

Има три основни неща, с които е добре да се съобразите, преди да изградите градината си:

I. Какво имате? Какви са даденостите на мястото?

Препоръчваме ви винаги да използвате спецификата на вашето конкретно място. Тя се определя от:

- климата
- големината на парцела (например за малките градини се препоръчва да са по-семпли, за да не се получава претрупване).
- изложението, или колко часа дневно е слънчева градината ни, кои участъци са сенчести и кои слънчеви
- теренът: равен ли е или наклонен
- каква е силата и посока на вятъра
-
ако почвата не е хубава, например много глинеста, неплодородна или е замърсена със строителни отпадъци, добре е да премахнете горния замърсен слой и да го замените с плодородна, хумусна почва. Там, където ще има трева, е необходима дълбочина от минимум 30 см плодородна почва. На местата, където ще има храсти, почвата трябва да е минимум 40 см дълбока или ако е по-плитка, на мястото на всеки храст е добре да се изкопае индивидуална дупка и да се напълни с плодородна почва.
- местоположението на градината и нейното обкръжение
-
какъв е стилът на къщата ни, както и на околната архитектура. Препоръчваме ви стилът на градината да кореспондира със стила на къщата.

Когато в планирането на градината си вземете под внимание всички тези характерни неща, ще се създаде усещане, че тя “принадлежи” на определеното място. Някои от най-хубавите градини по света изглеждат така, като че ли не са били проектирани изобщо, а просто са изникнали от мястото си. Всъщност те не са просто игра на природата, а са съобразени с мястото, на което са намират, и в проектирането и обмислянето им е инвестирано доста време.

Докато още не сте готови с проекта на градината си, в съвсем началния етап може да посадите сезонни цветя на места в градината или в сандъчета, които да внесат цвят и свежест, докато обмисляте цялостната композиция и детайлите.

II. От какво имате нужда и какво искате “да се случва” във вашата градина?

Следващият етап от проектирането на градината е да си изясните какви кътове и пространства искате да има в нея. Искате ли тя да е семпло и тихо място с гладко окосена поляна, с една закътана пейка, от която да съзерцавате красиво дърво или гледка? Дали предпочитате гладко окосена поляна, заобиколена от растителна периферия от цветя и храсти, или искате градината ви да е наситена със “събития” и функции и в нея да има басейн, барбекю, пергола, беседка, детска площадка, спортно миниигрище, зеленчуков сектор...

За някои хора е важно градината им да има замисъл и концепция. Някои харесват семпли, минималистични градини, други обичат пространства, наситени с тематични кътове, където се случват много неща. За някои хора привлекателна и ценна е градината, в която има овощни дървета, зеленчуци и кулинарни растения. Ако за вас е важно или ви действа терапевтично да произведете и си наберете пресни зеленчуци и билки, цялата градина или част от нея може да бъде оформена като ароматно-кулинарен, зеленчуков или овощен сектор. Билките и ароматно-кулинарните растения е добре да се засадят в близост до кухнята, покрай пътеки или близо до места за сядане, за да са удобни за бране и да се усеща ароматът им.

Едно от най-приятните преживявания в градината е да прекарвате времето си в кът за сядане или хранене на открито. Може да ги разположите на едно или на няколко места в градината, в непосредствена близост до къщата или някъде закътани сред растенията. Къта за хранене можете да съчетаете с грил, барбекю, пергола или навес.

Ако имате деца, в градината си може да предвидите пясъчник, мобилна люлка или пързалка. Или да оформите детски сектор под формата на гладка тревна площ за тичане и игра. Може също така да планирате място, покрито с настилка, на което да сложите баскетболни кошове например и да оразмерите като миниигрище.

Водата действа охлаждащо и успокояващо. За градината си може да предпочетете динамична вода под формата на каскада или фонтан или предразполагаща към съзерцание гладка огледална повърхност. Ако предвиждате водна площ в градината си, е важно да прецените както естетическите, така и практическите аспекти на вашата ситуация, преди да решите на какъв тип да се спрете: трайна във времето, излята от бетон водна площ или ще предпочетете да я направите от фолио, което сравнително лесно и бързо можете да махнете. Разбира се, може да си направите и басейн за плуване. 

Ако искате по-малък ангажимент с поддържането на градината и повече свободно време до грила или барбекюто, може да предпочетете да си направите мавританска поляна – това е поляна, която представлява смес от местни треви и многогодишни цветя, ефектна е целогодишно и се коси веднъж в годината – наесен. Също така може да наблегнете на многогодишните растения за сметка на сезонните, които изискват ежегодна смяна, както и редовни грижи за отглеждането им.

А може би желаете да придадете по-голяма индивидуалност на пространството, включвайки нестандартни детайли, като лабиринт, геопластика или скулптурна градина... или всичко, което ви вдъхновява, което е важно за вас и което е подходящо и целесъобразно за градината ви.

III. Какво харесвате?

Друго важно нещо при планирането на градината е нейната композиция. Вариантите на градински композиции са много. В зависимост от индивидуалния ви вкус и предпочитанията ви може да изберете геометричен или пейзажен дизайн. подредена в правоъгълни или съчетание от различни геометрични форми геометрична. или пейзажна, с извити, свободни форми. Интересни резултати се получават от съчетанието на двата вида композиция, както и при еклектиката. Важното е окончателното дизайнерско решение да има цялостност и стил.

Предимствата на геометричната градина са, че независимо дали е семпла или сложна, тя е винаги елегантна, подредена, балансирана и пропорционална. Тя може да бъде квадратна, правоъгълна или съчетание от други геометрични форми. Обикновено в такъв тип градини тревата е ниско окосена, алеите, водната площ, цветните легла са с геометрична форма, храстите и дърветата също може да са подрязани и оформени като топки или паралелепипеди. За да изглежда добре, геометричната градина изисква интензивна и редовна поддръжка.

Пейзажна градина може да си направите, като наподобите дивата природа. В нея не бива да има строга геометрия, симетрия или подреденост. Формите са меки, пейзажни, може дори да няма поляна, а ако има такава, тя да е тип “мавританска поляна”, всичко може да е покрито със зеленина, да има растения в съдове, бурета, гуми. Ако си правите “дива” градина, може да комбинирате местни и декоративни видове, като целта е да наподобите най-доброто от природата. Предимство на пейзажната градина е, че е по-неангажираща за поддържане. Поддръжка със сигурност е необходима, защото, ако тя се остави да расте неконтролирано, по-скоро става хаотична, отколкото “лееща се свободно”, но ефектът от нея трябва да е незабележим. В такъв тип градина също така може да експериментирате, например като съчетаете различни типове лози с клематис, като се оставят увивни растения да се катерят по оградите и да образуват фон на растенията пред тях...

Как да си направите проект на градината?

Когато си изясните къде какво желаете да има в градината ви, препоръчително е да направите ескизен проект. В него нанасяте в мащаб размерите на градината и на разположената в парцела къща. Ориентирате са за севера, юга, анализирате даденостите на мястото. След това според индивидуалните ви предпочитания правите геометрична или пейзажна композиция на алеите, площадките и растителните петна в градината. Определяте какви маршрути искате да имате в градината – от къде до къде искате да вървите по настилка, например от входната врата на двора до входната врата на къщата, искате ли да имате обиколна алея, която да ви води до всички части на градината. Ориентирайте се за големината и формата на секторите, които искате да имате в градината си.

След като скицата ви е готова, може да нанесете проекта си от хартията върху терена с помощта да дълъг маркуч или с канап и колчета. Може да размествате и „редактирате” маркуча и канапа с колчетата на терена докато ви хареса получената форма. Правилото е: формите и пропорциите, които изглеждат добре на хартия, ще изглеждат добре и на терена и обратно.

Предимства на това да построим и засадим градината си по проект

Има много причини и предимства да направите и засадим градината си по проект. Ето най-важните:
1. Тя ще има цялостен дизайн.
2. Ще има красив и хармоничен рисунък на алеите и плочниците, на растителните групи, на пространствата, на отделите елементи и на общата композиция.
3. Оптимално ще използвате пространството и ще съвместите всички неща, които искате “да се случват” в нея.
4. След като направите проект, може да остойностите бъдещата си градина съвсем точно и съответно да прибавите или да се откажете от елементи в нея или да ги замените с по-нискобюджетни. Например 1 кв.м настилка от градински бетонови плочи струва около 20 лв./кв.м като материал, докато 1 кв.м дървена настилка от тиково дърво струва 200 лв./кв.м. Има храсти с единична цена 3 лв./бр., а има и видове с единична цена 20/30/50 и повече лева за брой. Също така може да предоставите количествените сметки на материалите, които ще са необходими за градината, на различни майстори и фирми и да съберете оферти за изпълнението.
5. В дългосрочен план изпълнението на градина по проект ще ви спести средства по няколко причини:
- ще решите оптимално разпределението на функциите в пространството;
- ще предотвратите развалянето и правене повторно на недомислени неща поради несполучливо първоначално решение.
Когато имате проект и нямате възможност построите и засадите цялата градина наведнъж, може да я изпълнявате на етапи или на части, като следвате проекта. По този начин ще избегнете получаването на “кръпки”: отделни участъци в градината, които не са смислово свързани.
6. Ще имате яснота за необходимото количество време и материали за поддръжката на градината си. Добре е още на съвсем начален етап да имате реалистична представа за количеството работа и енергия, които сте готови да инвестирате в градината. Ако ви привлича минималната поддръжка, трябва да избягвате моравите, които изискват непрекъснато поливане, косене, торене, плевене. Като общо правило, пейзажните градини изискват по-малко количество енергия за поддържане в сравнение с геометричните.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм