намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  

Резитба на овошките

Резитба на овошките

Резитбата на овощни дръвчета може да изглежда обезсърчителна за много хора, но тя не само че е необходима, но и задължителна, ако искаме плодовете да узряват по-добре, да бъдат по-едри, красиви и ароматни.

Резитбата премахва мъртвия, болен или повреден материал, като предотвратява разпространението на инфекцията.
Дръвчетата придобиват добра форма чрез създаване на силна първична структура.
Подобрява се качеството на реколтата, тъй като се пропуска повече светлина.
Резитбата увеличава циркулацията на въздуха, като така се минимизират гъбичните заболявания и инфекциите от вредители.
Резитбата може да помогне в контрола на размера на дървото, което допринася за по-лесното събиране на плодовете и за неговата поддръжка.
Резитбата пропуска повече светлина до пъпките на дървото, което насърчава формирането на плодове и тяхното зреене.
Резитбата контролира вегетативния растеж на дървото.

Кога трябва да се прави резитба?

Не всички овощни растения се нуждаят от резитба по едно и също време. Кога е най-доброто време на годината да се режат дървета и храсти?

Може да премахвате мъртвите, заболели и повредени части по всяко време на годината - колкото по-скоро, толкова по-добре. Ако те не се отстраняват редовно, след това растението хаби ценни хранителни вещества, които се опитват да го поддържат живо.
Ябълките и крушите трябва да се подрязват през зимата, когато са в латентно състояние. Въпреки това трябва да избягвате силна резитба, тъй като това може да доведе до твърде енергичен нов растеж за сметка на производството на плодове.
Костилкови плодове – праскови, нектарини, сливи, вишни и череши, се подрязват в края на зимата или в началото на пролетта.
Плодови храсти като цариградско грозде и червено френско грозде трябва да бъдат слабо подрязвани през зимата, за да се насърчат плодните шпори. Те могат да се подрязват през лятото само ако е необходимо.
Касис и малини трябва да се подрязват усилено през зимата, за да се насърчи нов растеж през пролетта.

Колко балансирана да бъде резитбата?

Когато подрязвате дървета и храсти, целта е да се постигне баланс между плодове и вегетативен растеж. Когато премахвате клоните със силен растеж (тези с повече пъпки), те стават по-силни, като стволът към корените има по-малко пъпки, за да се храни. Въпреки това, тъй като има по-малко пъпки, това ще доведе до произвеждане на по-малко плодове, така че е важно да се избягва и твърде агресивната резитба.

Най-добрият начин да се постигне по-добър баланс е да се режат клоните с по-слаб растеж и само някои с по-силен като лакомниците – те са едногодишни клонки с буен растеж и черпят от силата на дръвчето, без да дадат плод. Ето някои основни правила, които трябва да следвате при резитба:

Първо се режат мъртвите, болните и увредените части.
Реже се напряко спрямо растежа.
Пъпките се режат в посоката, в която искате да бъде новият растеж.
Избягвайте резитба на обърнати навътре пъпки.
Режете само когато е необходимо.

Какво още е добре да знаем?

Резитбата е от съществено значение за поддържането на здрави овощни дървета, но за това е нужна и практика. Важно е да се научите как да подрязвате, но трябва да адаптирате тези знания към вашите растения и да обърнете внимание на техния индивидуален растеж и потребности. Никога не режете повече от 30% от едно дърво в един сезон. Въпреки че трябва да сте уверени в подрязването, не трябва да се прекалява, защото може да навредите на дръвчетата, предизвиквайки прекалено енергичен растеж или да не получите никакъв резултат.

Уверете се, че използвате чисти режещи инструменти.
Уверете се, че новият растеж е твърд и вдървен вече в основата и размерът е повече от 20 сантиметра.
По-специално внимавайте за клони, които растат в посока към центъра на дървото, тъй като те ще блокират слънчевата светлина.
Уверете се, че подрязвате в сух ден, за да избегнете разпространяването на болести от дъждовни капки в пресните разрези. Започнете, като премахвате първо мъртвите, болните и повредените части на дървото.
Някои овощни дървета са предразположени към „алтернативно плододаване“. Това се случва, когато дават много плодове в една година, а на следващата произвеждат малко или почти нищо. Среща се най-често при ябълките и крушите, но може да се прояви и при сливите и др. Това е вследствие на изчерпването на подходящите ресурси. Резитбата може да помогне в опитите това да се избегне. Изтънете плодовите пъпки, като ги търкате в клона с палеца и пръстите си. Това насърчава дървото да дава по-скромна реколта, оставяйки достатъчно ресурси за следващата година.
Зимна резитба трябва да се прави по време на спящия сезон, преди пъпките да започват да набъбват и за предпочитане в ден, когато температурата е над 0° C (края на ноември до началото на март). Повечето болни дървета са в летаргия през зимата, което намалява разпространението на инфекцията.
Резитбата не е само просто отрязване на клони, а е особено важно как се реже и къде, което ще се отрази на начина на растежа на дървото. Отрязването трябва да се прави при 45-градусов ъгъл, ако ъгълът на разреза е по-голям, тогава клонът ще бъде твърде открит и няма да се възстанови.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм