Филтрирай по
Марка
Капацитет на батерията
Цена
от 29 лв. до 299 лв.
Страница 1 от 1

Акумулаторът на Вашия автомобил Ви осигурява не само отварянето на вратите, плъзгането на прозорците, светлините и други аксесоари, но също Ви позволява да стартирате автомобила си. И без значение, дали използвате превозното си средство само за къси разстояния в градски условия или карате високопроходим автомобил по трудни терени, далече от цивилизацията, той трябва да може да Ви осигури шофиране поне един час с повреда и невъзможност да се захрани.

Какъв акумулатор да закупите

Вие може да сте привърженик на конкретна марка, но това не е най-важното, което да вземете предвид, когато купувате нов.
Всъщност истински значимата характеристика е капацитетът на батерията. Мерната единица за нея е амперчас (Ah). Този параметър определя способността на акумулатора да захранва конкретен консуматор за определено време. Накратко формулата е време х ток(ампери) = амперчас. Но за да изчислите с какъв капацитет Ви е необходима – да знаете тази формула не е достатъчно. Първо, защото при опит да захраним мощен консуматор, за който изчисляваме, че ще изтощи батерията за половин час – тя няма да изразходи целия си капацитет, втората причина е, че при стартов режим консумацията е значително по-голяма и третата – че има саморазряд, който също отнема от капацитета му.
Известно е, че дизеловите автомобили се нуждаят от източник на ток с по-голям капацитет в сравнение с бензиновите с еднакви обеми и има допустими стойности, но за да сте максимално сигурни най-добре е да се консултирате с Вашия дилър, да прочетете в упътването на автомобила си или да попитате Вашия автомонтьор. Не е проблем да изберете акумулатор с малко по-голям капацитет от необходимия (дори напротив), стига разбира се да можете да го поставите на мястото определено за това.

Кога се сменя акумулатор

С течение на времето губи капацитета или способността си да задържа заряд. Един ден отслабналата батерия няма да може да стартира колата Ви. Често това се случва, когато времето застудее. За да се избегне тази ситуация, трябва да предприемете подмяна, преди капацитетът да спадне до критичното ниво.
Как можете да разберете, че капацитетът на батерията намалява? Има ли признаци, че акумулаторът на кола отказва? - Да. Когато батерията е слаба, може да забележите, че двигателят се върти по-бавно от обикновено. Друг знак може да бъде, когато сваляте прозорците след изключване на двигателя, те се движат много по-бавно, отколкото когато двигателят работи. Понякога може и да забележите, че светлините затъмняват, когато двигателят работи на празен ход, но отново стават по-ярки, когато двигателят е оборотен. Прекомерната корозия на клемите и кабелите на акумулатора също предполага отслабване.

Може ли да се тества капацитетът? - Да, има няколко показателя, чрез които да се измери тази характеристика.
Най-често се измерва със студен стартов ток. Много автосервизи могат да тестват Вашата батерия със специален тестер. Той може да измери действителният ССТ и да го сравни със стойностите на нов акумулатор. Друг начин е чрез измерване на стартовия ток – амперите, които батерията може да отдаде за тридесет секунди (при 0 градуса по Целзий). И третият показател е резервния капацитет, но той се използва само за автомобили с голяма консумация на ток.
Не забравяйте след смяната да изхвърлите старата батерия на определените за това места.

Какви видове има

В сайта на HomeMax ще откриете:

  • Авто – те са с различен капацитет – от 44 Ah до 100 Ah;
  • Мото – сред тях ще откриете от 5,6 или 9 Ah;

Разбира се, предлагат се акумулатори от различни марки. Вашата батерия може да бъде Bosch, Sevan – energy silver, Stormbatt, Topla или друга.

Как помага в избора ни HomeMax

В HomeMax ще откриете акумулатори с висок и нисък стартов ток, съчетан с дълъг живот. Освен това, тук можете да откриете и клеми, в случай, че Вашите се нуждаят от подмяна, а най-хубавото е, че можете да поръчате още днес. Очакваме Ви!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм