Филтрирай по
Цена
от 3 лв. до 29 лв.
Страница 1 от 2

Профилактиката на автомобила включва и подмяната или доливането на основните работни течности в колата. Една от тях е антифризът. Обиновено се замисляме за него с понижаването на темпертурите, но би било добре да го следим и подменяме не само тогава, защото той се грижи за безпроблемната работа на двигателя. По-долу ще разберем каква точно функция изпълнява той и как да изберете подходящ за Вашия автомобил.

Kакво представлява антифриза?

Антифризът, наричан още охлаждаща течност в превод означава „против замръзване“, но употребата му не е важна само в студените месеци. Най-общо казано, функцията му е да поддържа оптимална работна температура на двигателя. Редовната му смяна ще Ви спести огромни главоболия.
Химичният му състав включва етиленгликол или пропиленгликол, който замръзва при много по-ниска температура от водата, глицерин – трудно сухлив, алкохол и добавки, които спират корозията, както и други, които не позволяват разпенването на тази течност.
Антифризът се характеризира с ниска темпеатура на замръзване и висока температура на кипене, висока температура на запалване, нисък вискозитет. В следствие на добавките си той е с ниска пенливост, не е агресивен към метал, гума и пластмаса

Kак се сменя?

Смяната на охладителната течност, освен в препоръчания от производителя период се препоръчва и в случай, че:

  • Сте закупили автомобил на старо;
  • В системата е налята течност с неясен произход;
  • В следствие на авария е долята вода в системата;
  • Не сте сменяли течността през последните две години.

Не губете време и не пестете от тази подмяна – тази течност се грижи за работата на Вашия двигател, всички знаем, че това е най-трудно поддържащата се част от колата и най-важната!
Смяната на аифриз за едни може да е детска игра, но за повечето хора препоръчително е да се обърнат към професионалист. Самото му източване от системата не е толкова трудно, но е добре и да се промие. Проблем може да възникне при наливането на новата течност, когато има въздух.

Kаква е разликата между червения и синия и защо течността е цветна ?

Чисто химически тази течност е безцветна. Някои производители са взели решение да оцветяват разновиднстите поради няколко причини - освен по-лесното им различаване и избор, също и проследяването за изтичане от системата.
Ако от един производител използвате червена течност, това в никакъв случай не означава, че трябва да вземете същия цвят от друг производител. Четете внимателно етикета!
Охладителната течност се различава по нейния коефициент, който се обозначава с различен индекс, а именно: G10, G11 – за авомобили, произведени до1997г., G12 и G12+, последният за автомобили, произвени след 2003г.
Според индекса върху опаковката можете да видите различен цвят етикет.

Kак помага в избора ни Home-Max?

При нас ще откриете избор на антифриз от различнки производители, с различни показатели – със сигурност ще откриете точния за Вашия автомобил.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм