Филтрирай по
Цена
от 5 лв. до 74 лв.
Страница 1 от 2

Снегът вече е натрупал, зимните гледки и спортове Ви привличат, но колата Ви не е пригодена за суровите условия на пътя. Това не бива да Ви възпрепятства да стигнете там, където искате. В следващите редове ще опишем как се поставят и какви да изберете.

Какви са видовете вериги за сняг

Основно те се делят на:

  • Меки – използват се в градска среда и средно заснежена покривка. Изработват се от гума, полиуретан и устойчива пластмаса. Приложими са върху лед, но не са подходящ вариант при дълбоки снежни преспи. Хубавото при тях е, че не износват гумата (както твърдите вериги), но пък самите те се захабяват по-бързо, монтират се по-трудно и са с по-висока цена. От меките вериги има както такива подобни на твърдите, така и разновидност наподобяваща текстилен „чорап“ за гумата.
    Към меките се причисляват и течните вериги – продават се под формата на спрей, съдържащ специална смола, която помага за сцеплението на гумата в условия на лед. Действието на тази смола е едва няколко минути, така че тя е подходяща да се измъкнете от временна ситуация – само за няколко метра. Щом гумата стъпи на твърда повърхност смолата се изтрива. Впръсква се върху всички гуми;
  • Твърди - класичска правоъгълна оплетка – подходящи са само при много дълбок сняг. В никакъв случай да не се използват върху асфалт. Поради силните вибрации, които отдават водят до износване на гумите и окачването. Ромбоидни и меча стъпка – това са по-универсалните разновидности на твърдите вериги. Последните са подходящи при лед, сняг, кал, а могат да се карат дори и по асфалт, но не за дълго и разбира се и не с висока скорост.
    При избор е важен размерът на веригата.

Къде се поставят веригите

Правилото е, че при автомобил 4х4 приспособленията се поставят на всички гуми. При предно или задно окачване – поставят се на задвижващите колела. Течните вериги се впръскват във всички гуми без значение окачването.

Как се поставят веригите за сняг

На първо място е добре да оттренирате поставянето преди да сте изпаднали в неприятна ситуация – така ще сте подготвени.
Ако е възможно преди поставянето се снабдете с топли ръкавици и свалете тасовете, ако имате такива (не е задължително, но се препоръчва). При поставянето на твърда верига първо се намества симетрично по гумата, закопчава се и след това се затяга. Изминаваме няколко метра и затягаме веригата отново, когато вече се е донаместила по гумата. Важно е да се провери, дали са добре затегнати и дали не опират в някоя незадвижваща се част от вътрешната страна – в противен случай можете да си докарате големи неприятности.
И все пак веригите за сняг вървят с опътване за употреба и съхранение от производителя.

Как помага в избора ни Home-Max

Богат асортимент от различни размери ще откриете в асортимента на онлайн магазина ни, при това на конкурентни цени. Подгответе се за зимните непредвидими условия. Разгледайте предложенията ни онлайн или се свържете с нашите консултанти.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм