Сензори и датчици

Филтрирай по
Цена
от 6 лв. до 39 лв.
Страница 1 от 2

Сензорите за движение и датчиците за светлина са създадени максимално да улеснят нашето ежедневие с минимални разходи. Със сигурност Ви се е случвало да попаднете на тъмно място – вечер в двора, мазето или някаква ниша, коридор – няма значение, където Ви е необходима светлна най-малкото, за да виждате къде стъпвате, вероятно дори имате такова място. Това не е единственото приложение на датчиците и сензорите. Те могат да бъдат свързвани с алармена или звукова система, като така да предпазват Вашия дом от злонамерени хора.
Ето и какво е удобството да притежаваш такъв сензор.

Какво представляват датчиците за движение?

Датчиците за движение имат различни характеристики и различен принцип на работа – обхващат различен радиус от няколко метра до километър като засичат движение в определени градуси. За да се активират могат да използват силата на инфрачервените лъчи, звуковия сигнал, магнитното поле и други.

Какви видове сензори има?

  • Инфрачервени (ПИР) – тук принципът на действие се основава в откриването на изменения в топлинния поток. Какво имаме предвид? – Човешката температура е с поне 10 С по-висока от тази на мебелите, а както всички знаем инфрачервените лъчи се изъчват от всяко тяло правопропорционално на неговата температура. В следствие на това сензорът отчита изменението и превръща тези лъчи в напрежение. Сигурно вече сте се досетили само, че този принцип на действие може да подаде фалшив сигнал (светване на лампа или вклюване на аларма), ако бъде монтирано в близост до климатик, радиатор и т.н. Включително трябва да се избягва контакт със слънчева светлина, поради нагряването. Разбира се има как се предотврати този негативен ефект – с два засичащи елемента в датчика. Ако имате домашни любимци е добре да съобразите Вашият сензор да има защита от домашни любимци, а ако предвиждате употребата му на открито трябва да подберете съобазно показателя за влагоустойчивост – IP. В случай, че искате да ограничите до определена периметър действието на сензора - това е възможно с поставяне на френелова леща, тъй като той действа в определен радиус;
  • Микровълнови – активират се при изменение на ниво високочестотен сигнал – активират се при движение. Този принцип на работа също може да дава често грешни сигнали;
  • Комбинирани – те са създадени с идеята за прецизна работа – комбинирано се използват инфрачервени и микрвълнови сензори. Дават сигнал, само когато се активират и двата сензора;
  • Безжични – могат да бъдат с различни характеристики. Работят с батерии.
  • Сензори за светлина – наричани още фотодатчици се използват в парковете или на открито, не се влияят от температурата и се вклюват при недостатъчна осветеност.
  • Други видове - акустични – засича честотата на звука от счупено стъкло, вибрационни – употребата им е по-специфична (за сейфове и др.), магнитен – използва магнитните полета и работи на принципа на затворена верига, при която прекъсването на веригата задейства определена система, лъчев датчик – скъпо струващо решение, което се използва за определен периметър, който е обграден от невидим за окото лъч – при прекъсване на лъча датчикът се задейства.

Какво ни предлага Home-Max?

При ще откриете различни разновидности от сензори за движение или светлинни датчици. Можете да направите избор изцяло според Вашите нужди, като имате възможност да изберете и сензори и датчици с коригиращи се параметри. Избирайки нас избирате качество, бърза доставка и следпродажбена гаранция. Не се колебайте, а поръчайте директно онлайн или се свържете на посочените телефони за съдейтвие.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм