Луминисцентни пури

Филтрирай по
Цена
от 1 лв. до 10 лв.

Луминисцентната лампа е лампа, която работи чрез изпускане на живачни пари с ниско налягане и превръща ултравиолетовия лъч (невидим с просто око) във видим с помощта на фосфор, който покрива вътрешността на тръбата. Енерговфективна е, тъй като преобразува около 22% от консумираната мощност в светлина, за сравнение – една 100 ватова крушка преобразува само около 5%. Също така излъчват едва една пета част от топлината, която излъчват крушките с нажежаема жичка.

Как работят луминисцентните лампи

Първо да уточним, че за работата на лампата са необходими и: баласт - Може да е електромагнитен баласт или електронен баласт, стартер - малка неонова светеща лампа, която стартират процеса на газов разряд, биметална лента и малък кондензатор.
При включване чрез стартера и баласта се предава пълно напрежение към лампата, газът се йонизира и загрява биметалната лента. Още няколко процеса спомагат за удълженото изпускане на газ в лампата. В следствие на това изхвърлянето на живачни атоми произвежда ултравиолетови лъчи, които активират фосфорното прахово покритие да излъчва видима светлина.
Използват се в офиси, където се набляга на функционалността, а не толкова на дизайна. В складове са предпочитани лампи Т5, заради по-силното светоотдаване и дългият си живот – около 90 000 часа. На обществени места като болници и училища и магазини, използвани за общо осветление. В съвременният дом пък намират приложение в окачени тавани или осветление на коридори.
Предлагат се с различни стандартни цокли: Т4,Т5,Т8, ватове и цветни температури.

Какви са предимствата на луминисцентните лампи

Предимства:

  • енергийна ефективност – ако подмените нажежаемо осветление с луминисцентно, можете да очаквате до 40% икономия;
  • разнообразие от цветни температури – можете да избирате между топла, неутрална и студена светлина. За обществени места се предпочита студена – около 6500К, докато за осветяване на офис се възприема по-добре неутралната;
  • цена – все още не са най-евтиното осветление, което можете да изберете, но се изплаща многократно в процеса на използване.

Как помага в избора ни Home-Max

Ние Ви помагаме да направите информиран избор, преди да пристъпите към покупка. Освен това предлагаме широка гама, за да сме сигурни, че ще купите точно това, от което имате нужда.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм