Филтрирай по
Цена
от 2 лв. до 25 лв.

Готвенето е немислимо без дъска за рязане!

Защо дъските за рязане са задължителни

Вторият основен инструмент след ножа на главния готвач е добрата дъска за рязане. Ще я използвате всеки път, когато готвите (точно както и ножа), така че е важно да изберете най-подходящата за Вашите нужди.

Какво можем да режем на тях

На дъската за рязане можете да режете всичко – месо, риба, зеленчуци и плодове, хляб – важно е да запомните обаче, че не трябва да използвате една и съща дъска за рязане на сурово месо и всичко останало, което може да се консумира директно. Месото, което не е преминало термична обработка пуска сокове, в които се съдържат бактерии – те навлизат в порите на дъската за рязане и когато я използваме за храна, която се консумира директно, вероятността да вкараме тези бактерии в организма си е много голяма. За това – не пестете от Вашето здраве, а се снабдете с две различни дъски – за месо препоръчваме дървената дъска, четете нататък за да разберете защо.

Какви видове ще открием

Вероятно сте чували противоречиви мнения за материалите, от които се изработват дъските за рязане, за това сега ще разгледаме основните видове, а Вие ще прецените каква да изберете за Вашата кухня:

 

  • Пластмасова дъска за рязане – много хора смятат, че тя е най-лесна за поддръжка, включително и в съдомиялна машина. Да, тя действително може да бъде дезинфекцирана по всякакъв начин, но също така следите от нож по дъската задържат доста повече бактерии, в сравнение с други материали, за това трябва да я поддържате наистина перфектно почистена;
  • Бамбукова дъска за рязане – избор на много съвременни домакини, които се опитват да бъдат природосъобразни. Това е един бързо възобновяем ресурс, който не се нуждае от химия, за да се обработва, но е малко по-твърд от обикновената дървесина и това кара ножовете ни да се захабяват по-бързо;
  • Дървена дъска за рязане – отново възобновяем ресурс, при това тежката дъска от мека дървесина е най-благосклонна към ножовете Ви;
  • Стъклена дъска за рязане – тя бързо набра популярност през последните години. Понеже нейната повърхност не е пореста, както при дървената или пластмасовата тя не задържа бактерии и може да се поддържа чиста изключително лесно. Освен това можете да я изберете в декор, подхождащ на интериора на Вашата кухня. Направена е от закалено стъкло, така че не се притеснявайте, че ще се счупи просто при по-силен натиск. Като недостатъци тук можем да отбележим, че стъклената дъска уврежда Вашите ножове много бързо, поради факта, че е изключително твърда и на гладката ѝ повърхност може лесно да Ви се хлъзне мазна храна, като месото.

 


Която и от предлаганите дъски да изберете, не забравяйте за съвета на професионалистите – да не използвате една и съща дъска за рязане на месо и на плодове и зеленчуци!

Как помага в избора ни Home-Max

Стараем се да поддържаме широк асортимент от дъски за рязане за всеки вкус. Изберете между дървени, стъклени, пластмасови или бамбукови - кръгли или правоъгълни! 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм