Филтрирай по
Цена
от 2 лв. до 12 лв.
Страница 1 от 1

Ако обичате да приготвяте разкошни ястия, тогава със сигурност знаете значението на зехтина. Добавя се в някои страхотни рецепти и би било трудно, ако не използваме оливерник.

Защо ни е необходим оливерник и от къде произлиза

Сама по себе си думата оливерник произлиза от чуждата дума за маслина – olive. А сведения за производство на зехтин от плодовете на дървото има още 3000 г. пр.н.е.
Защо трябва да имаме оливеник у дома? – Причините са няколко:

  • Удобство - ако се снабдявате със зехтин в големи метални опаковки – това е чудесно и икономично решение, но колко неудобно би било за един кулинар да надигне цялата тежка кутия, за да овкуси една салата, например или да добави съвсем мъничко мазнина в тигана... Именно за това е добра идея да се снабдите с оливерник – голяма част от тях са с дозатори (метални тръбички), но дори да не са – с тях в пъти по-лесно контролирате количеството, което искате да използвате;
  • Съхранение на течността – зехтинът е с най-добрите си качества между година и половина до две, но ако се съхранява правилно – при стайна температура и на тъмно. В противен случай, ако го държите на слънце, то трайността му ще се намали до максимум година. За това препоръчваме да съхранявате големите количества зехтин в килера или в кухненския шкаф, докато този, който ще използвате за ежедневна употреба си държите на удобно за Вас място в малък стъклен, керамичен или метален оливерник;
  • Част от трапезата – оливерникът не е съд само за олио или зехтин, може да бъде цял сет със отделни съдове за олио, оцет, както и за основните подправки – сол и черен пипер. Не всички хора сме с еднакви вкусови предпочитания, за това е добре винаги когато подреждате масата, да добавите и оливерника, за да може всеки да овкуси вечерята си по свой собствен вкус;
  • Имате избор според стила на Вашата кухня – ще откриете някои доста атрактивни предложения от стъкло, при които два съда са вплетени един в друг, или красиво изрисувани керамични сетове, както и модерни стъклени бутилки с дозатори.

Защо са толкова важни в българското домакинство

Една от особеностите на българската кухня (и не само) е, че продуктите и подправките се готвят едновременно с мазнина, именно за това тя трябва да ни е винаги под ръка. Освен това на трапезата ни присъстват и много салати от пресни, печени или варени зеленчуци, които също се овкусяват с основни подправки, каквито са солта, черния пипер, олиото и оцета.
Дори вече съвременният човек да се опитва да се храни здравословно, като не обработва топлинно храната си с мазнина, то едва ли ще пропусне да капне малко ароматен зехтин в любимата си салата, а още по-малко вероятно е, ако го съхранява в красив оливерник, каквито предлагаме ние в Home-Max.

От какво се сглобява един оливерник

Оливерниците се правят от такива материали, които не поемат мазнини и аромати. Това не е единствената причина да се използват стъкло, керамика или метал – те също са и лесни за поддръжка и почистване в съдомиялна машина. Съдовете са така пригодени, че да не разливаме навсякъде от течностите в тях, някои завършват и с метални дозатори за максимално улеснена работа. Задължително имат капаче или тапа, които предпазват съдържанието от прах и други частици, които могат да влязат вътре.

Какво ни предлага Home-Max

Предлагаме оливерници, както с прозрачни стъкла и изчистени форми, така и атрактивни модели, които със сигурност ще грабнат вниманието Ви. Разгледайте онлайн и поръчайте още сега красив сет за Вашата кухня, с който да впечатлите следващите гости.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм