Филтрирай по
Цена
от 5 лв. до 9 лв.
Страница 1 от 1

Ако искате да се отоплявате разумно както от гледна точка на разходи, така и природосъобразно. Ако искате да постигнете във Вашия дом уюта от топлината, която дава печката на дърва от Вашето детство, но без излишна мръсотия и в пъти по-ефективно, то пелетите са най-добрият избор за Вашия комфорт през зимата. От какво са направени и какви са техните характеристики, ще разгледаме по-надолу.

От какво се произвеждат пелетите

Дървените пелети са екологично твърдо гориво, произведено от 100% чисти дървесни влакна - пресовани стърготини и отпадъци от дърводобивната индустрия. Процесът представлява компресиране на стърготините и дървесните частици с такава скорост, че естественият лингин се отделя и свързва насипните влакна в пелети. Крайният резултат е съвременна, рентабилна алтернатива на възобновяемо отопление, която е щадяща за хората и планетата.
Могат да бъдат произведени от иглолистна дървесина, която се смята, че е с най-висока калоричност и има дълго време на горене. Могат да бъдат смес от широколистна и иглолистна, например бук и бор или само твърда широколистна дървесина – чам и бук.

Калоричността ли е най-важната им характеристика

Калоричността е показател за качеството и ефективността на дървесните пелети. Тази характеристика показва топлината, която е отделена с изгарянето в котела на 1 кг от екологичното гориво. Може да се измерва в Kcal/kg, MJ/kg, KJ/kg или kWh/kg. Като стойности качествените пелети най-често са около 4400 Kcal, което се равнява на около 18 MJ/kg, трябва да се има предвид, че варира при различните използвани дървесини. С други думи калоричността се определя от суровините (изходните материали), понеже органичните вещества (целулоза, протеин, нишесте, мазнини) варират при различните растения и различните части на растението. Външните фактори също не са за подценяване – климат, почва и температура, влияещи върху растежа на растението.
Някои хора смятат, че калоричността при този ресурс се определя от плътността и твърдостта. Всъщност плътността се отнася до теглото на единица обем, докато калоричността се отнася до топлината за единица тегло. А плътността засяга само обема на пелетите.
Калоричността може да се каже е един от най-съществените фактори при избор на този вид твърдо гориво. Едва ли бихте искали да инвестирате в ресурс, който заема малко място, но не отоплява достатъчно. Въпреки това и останалите параметри не са за подценяване.

Ето какви трябва да са пелетите от клас А1:

  • остатъчна влага: <10%;
  • пепел: <0,7%;
  • калоричност: >4.7 kWh/kg (над 16-17 MJ/kg);
  • сяра: <0,03%;
  • плътност: >600 kg/m3

Защо да поръчате онлайн на home-max.bg

Ние в HomeMax се стремим да предлагаме висококачествени, дървени пелети на достъпна цена. Освен това можете да следите нашите брошури за още по-изгодни предложения. Съветваме Ви обаче да се погрижите за Вашето отопление, още преди да е започнал сезонът на запалените камини. Заповядайте на място в нашите магазини или пазарувайте онлайн от нашия сайт! Доставяме до всяка точка в страната.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм