Каменно-композитна настилка

Филтрирай по
Цена
от 66 лв. до 159 лв.
Страница 1 от 1

Постоянно покачващите се потребителски изисквания налагат създаването на подова настилка, която да бъде много по-издръжлива, водоустойчива и естетически красива. Наред с това засилващата се тенденция към екосъобразно производство и начин на живот предполагат преход към използването на различни материали за създаването им. Накратко - вече се предлага облицовка за Вашия под с висока износоустойчивост, водоустойчивост и 100% рециклируемост. Но нека преди да споделим повече за нея направим една кратка разходка през развитието на подовите настилки от дърво и дървесен декор.

Класическият вариант на подова настилка от твърда дървесина е наистина класен и все още много популярен избор, но цената на материала, поддръжката и инсталирането е висока, освен това има изисквания за определени нива на влажност в помещението.

Именно високата цената налага появата на ламината. Той се предлага в изключително голямо разнообразие, но все още не е устойчив на влага.

В следствие на това се появява тенденцията да се поставят плочки с дървесен декор - отново предлагани в огромно разнообразие на цветове и размери, но поставянето е трудно и скъпо, а плочките са студени, така че не са оптимален избор за всяко помещение.

В търсенето на водоустойчиво и комфортно решение се появяват виниловите настилки изработени като плоскости, за да имитират дървен под. Те са лесни за монтаж и с конкурентна цена, но притежават един минус - материалите, от които са направени не са 100% екосъобразни. 

Набиращият значимост през последните години стремеж към опазване на околната среда води към създаването на най-новите каменно-композитни подови настилки, предлагани в голямо разнообразие от декори. Те предлагат изключителна устойчивост на натиск, водоустойчивост и здравина. И не на последно място - монтират се лесно с клик система, което ги прави чудесен избор за всички любители на “Направи си сам”. А голямата разлика с виниловия ламинат LVT е фактът, че каменно-композитните настилки са 100% рециклируеми, не съдържат PVC и замърсители.

Какво представляват каменно-композитните настилки

Ядрото на многослойните подови дъски SPC (Stone Polymer Composite) съдържа в себе си пластификатори и естествени материали, които произвеждат невероятно издръжлив материал, устойчив на вдлъбнатини, който не се разширява и свива при промени в околната среда. Но предимствата му далеч не се ограничават до тук.

Въпреки че има вариации в зависимост от производителя, SPC дъските обикновено се състоят от следните слоеве:

  • UV слой – осигурява устойчивост на замърсявания, водоустойчивост и предотвратява избледняване;
  • Слой, предпазващ автентичния цвят и релеф на настилката;
  • Декоративен слой – това е отпечатаният принт, който може да бъде с дървесен декор, но и не само;
  • SPC Core – издръжлива твърда сърцевина от композитен материал, която не се разширява и свива при промени в температурата и влажността;
  • Долен слой – интегрирана подложка, която може да бъде от различен материал в зависимост от производителя.

SPC настилките притежават многобройни предимства. Те са водоустойчиви, монтират се лесно и бързо, имат слой вградена подложка, подходящи са както за дома, така и за офиса. Освен висока износоустойчивост, предлагат също добра звуко и шумоизолация. Декорите наподобяват отлично естествени материали. Комфортни са на допир, а също могат да бъдат използвани и при подово отопление до 27 °C на повърхността. И най-важното - предлагат здравословна среда за деца и домашни любимци и са екосъобразен, 100% рециклируем продукт.

Как се монтират SPC настилки

Монтажът става с помощта на клик система. Ето и основните стъпки и моменти, с които да внимавате:

  1. Реденето се започва от левия ъгъл на стаята, като каналът (нут) на сглобката трябва да сочи навътре към стаята. Подредбата продължава надясно към късата страна.
  2. Втората планка се поставя под ъгъл и перото трябва да влезе в канала на първата. Когато е добре поставена, положете я на пода и завършете сглобяването им като с гумен чук ударите свободната къса страна, така че сглобката да се уплътни и да заключите системата.
  3. При необходимост от скъсяване - чертаете и режете с макетен нож. След срез огъвате ламелът, докато се разполови по линията.
  4. Започването на втори ред може да започне с разполовената планка, ако не е прекалено къса. Свързвате сглобката към първи ред отново под ъгъл и заключвате сглобката. 

И по този начин продължавате до края на полагането, като оставяте по 1 см отстояние от стените.

Повърхността, върху която ще се монтира трябва да е здрава, без дефекти и да е суха. Не се използват допълнителни подложки.

Защо да поръчате от home-max.bg

Ние в Homemax предлагаме богато разнообразие от подови настилки, сред които каменно-композитни с различни характеристики и декори, при това на разумна цена. Можете да направите поръчка онлайн с доставка до Ваш адрес или да направите заявка на място в някой от нашите магазини в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.