Филтрирай по
Цена
от 15 лв. до 46 лв.
Страница 1 от 1

Предстои Ви ремонт на покрива или сега приключвате строежа на Вашата вила и се чудите какъв завършек да изберете, който да изглежда добре, да се поставя лесно и да има необходимите качества за предпазване на дома от навлизане на влага? Безспорно битумните керемиди съответстват на това описание, но нека разберем какви са предимствата им и кога са приложими.

За какво се използват битумните керемиди

Битумните керемиди са средство за хидроизолация на пориви. Наименованието им ясно говори за това, че са направени от битум, модифициран с APP или SBS и сърцевина от фибростъкло. От долна страна (към покрива) са покрити с фолио, а от горната – с цветни минерални гранули, които определят цвета на материала и му придават завършен вид. Оцветяването на посипката при високи температури придава устойчивост на цветовете, предпазва битумния слой от действието на ултравиолетовите лъчи и осигурява дълготрайност на керемидите. Този материал се продава на правилно оформени ленти.
Предназначени са за полагане върху скатни покриви с наклон до 12 градуса, в някои случаи и върху вертикални повърхности. Предпазват покрива от влага и подобряват изгледа.

Какви разновидности се предлагат

 • Състав - те могат да бъдат модифицирани с APP или с SBS. Какви са разликите? - APP са изключително устойчиви на високи температури, докато SBS пък запазват гъвкавостта си дори при много ниски температури. APP са предпочитани както за покриви с по-голям наклон, така и за плоски такива, докато SBS, поради високата степен на адхезия към грундиран бетон могат да бъде използвани дори за вертикални повърхности. И двата варианта се отличават с дълъг живот и бавно стареене;
 • Дизайн – различават се не само по цветовете си, но и по своите форми. Най-често срещаните са боброва опашка и пчелна пита, но има и други разновидности;
 • Приложение – битумните керемиди не се предлагат във вариант само за равнина. Има отделни за странични ръбове и билни елементи.

Има ли особености при монтажа им

 1. Когато планирате монтаж на битумни керемиди е важно да съобразите метеорологичната обстановка. В случай, че се очакват валежи и силен вятър, най-добре го отложете за спокойно и сухо време, температурите не трябва да са твърде ниски, понеже това може да направи керемидите податливи на напукване при огъване.
 2. Основата, върху която ще се полагат, трябва да бъде напълно суха и равна. Полагането на битумни керемиди не е еднослойна хидризолационна система. Под тях трябва да се постави битумна мембрана – огъваема, армирана, битумна мушама – тя също служи като хидроизолация и изравнява повърхност.
 3. Подсигурете си необходимите инструменти – чук, гвоздеи с необходимата дължина и с голяма глава, лепило и пистолет за лепило, ленти за обозначаване, нож и всичко, което Ви е необходимо.
 4. Осигурете Вашата безопасност по време на работа!
 5. Както споменахме и по-рано, битумните керемиди се продават на ленти в пакети, в повечето случаи една опаковка съдържа 3 м2. Поставянето започва от долния край на покрива – нагоре и от външния ръб - навътре. От първия ред се изрязват опашките. При поставяне на ивицата се оставят около 1,0 – 1,5 см извън стрехата. Гвоздеите се поставят по такъв начин, че да бъдат прикрити от следващия ред.
 6. При втората лента пироните се забиват на 2,5 см от краищата и от прорезите. При по-ветровити райони опашките могат да бъдат подлепяни, а в краищата това е задължително. От втория ред нагоре отделните листове се поставят диагонално и шахматно, за тази цел е необходимо изрязване при странично крайните листове с ширината на половин опашка. Това осигурява бързо отводняване и допълнително заздравява конструкцията. Останалите листове навътре се поставят цели.
 7. След това се поставят билните елементи.
  Това са само насоки за монтиране на битумни елементи. Съветваме Ви преди да започнете, да се консултирате конкретно за Вашите керемиди.

Какви са техните предимства

Съвременните битумни керемиди са перфектният пример за покривно покритие, което съчетава достъпна цена, набор от цветови възможности и редица практически ползи в един лесен за инсталиране пакет както за опитни майстори, така и за любители.
Ето няколко причини за тяхната непреходна популярност:

 • Отлично съотношение цена-качество;
 • Лесни за поставяне;
 • Здрави и с дълъг живот;
 • Не изискват специална поддръжка;
 • Разнообразие от цветове и форми.

Защо да закупите онлайн от HomeMax

Ние предлагаме разнообразие от битумни керемиди, както и необходимите мембрани и инструменти за монтажа им. Заповядайте на място в нашите магазини или поръчайте директно онлайн!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм