Филтрирай по
Цена
от 4 лв. до 59 лв.

В днешно време е немислимо съществуването на дом без врати. Те ни осигуряват спокойствие, запазват топлината в помещенията ни и ни предпазват от шум. А дръжките са неизменна част от тях. И макар да са малки покупки, когато става дума за цялостно обновяване, изборът им далеч не е лека задача. Нека видим с какво трябва да се съобразим при покупка.

Как да изберете дръжка според типа на вратата

За да се избере правилната дръжка на първо място трябва да се съобрази посоката на вратата – лява или дясна, а това се определя лесно, като застанете от страната към която се дърпа крилото, ако пантите Ви се падат от ляво, значи вратата е лява и обратното. Съответно и шилдовете имат посока. Друг съществен момент е да вземете под внимание бравата, която е монтирана на вратата. Тях ще разгледаме в следващата точка.
Ето и един кратък списък с няколко неща, които също е добре да вземете под внимание при закупуване:

Стилът – към покупката на дръжки подходете по начин, по който подбирате и други елементи към интериора. Помислете за цялостната тема на Вашия дом, след това помислете за дизайна на Вашата стая и врата. Ако пък сменяте дръжките сам на една ремонтирана стая, то съобразете избора си с този на останалите дръжки.
Функцията – едва ли ще изберете една и съща дръжка за вратата на килера и тази на банята – в единия случай вероятно ще предпочетете незаключваща се опция, а в другия - заключващ лост или копче.
Бюджетът – би било добре предварително да предвидите сумата, която мжете да заделите за дръжки. Така ще знаете към какв да се насочите – класически или покриващи по-високи изисквания.

Какви видове се предлагат на пазара

Обещахме да разгледаме разделението на шилдовете според вида на бравата, която е монтирана.
Дръжките са:

  • Секретни - за секретни брави;
  • Обикновени - за брави с обикновен ключ;
  • Сервизни - за сервизни брави. Те са без отвор за ключ и имат ръкохватка и два квадрата: един за езика за затваряне и втори за езика за заключване.


Тези задължителни елемнти на вратите се различават и по своите размерите. А те от своя страна показват разстоянието от средата на квадрата, в който влиза бравата, до средата на отвора на ключа. Това разстояние се нарича междуцентрие, най-често то е 70 мм или 90 мм. Няма нужда да се взима под внимание единствено в случаите, когато лоста и розетката са отделни части.
Друга разновидност са шилдовете с топка от външната страна. Този вариант ограничава достъпа на лица, които не разполагат с ключ.

И не на последно място дръжките се различават по своето покритие, така че всеки може да избере прдпочитан цвят.

От какви материали се произвеждат

Освен всички останали различия, шилдовете могат да се различават и по материалът, от който са изработени. Най-масово предлаганите на пазара са от месинг, цинк, стомана, алуминий. Стоманените се считат за притежаващи най-голяма здравина. А изработените от цинк за най-изгодни като съотношение цена – качество. Алуминиевите се използват предимно за вътрешна употреба. Често окритието на дръжките е сатенено, което ги кара да се доближават на външен вид.

Защо да закупите онлайн от ХоумМакс

Ние в HomeMax сме се погрижили да можете да изберете най-подходящите за Вашия дом дръжки. Поръчайте онлайн или ни посетете на място в нашите магазини! Очакваме Ви!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм