Вдъхновени от

Подовото отопление - подаръкът под Вашия под

Подовото отопление - подаръкът под Вашия под

Подовото отопление е по-икономичното, по-здравословното и по-ефективното решение

Горещият въздух се издига нагоре, а студеният пада надолу. Неоспорим физичен закон с многобройни примери в природата. В него е закодиран отговорът на един основен екзистенциален въпрос, който, признайте!, и Вие самите в момента си задавате, а именно: „Какво отопление да избера за дома си?” Дотук сценарият звучи малко като оплетен казус, достоен за капацитет от ранга на Еркюл Поаро. Всъщност казусът хем е сложен, хем не е, но само ако разполагате с правилната информация. Затова …четете нататък!

Струва ли си и защо?

Струва си, без съмнение. Защото, както казахме, горещият въздух се издига нагоре, а студеният пада надолу….. и точно това е необоримият аргумент: При подовите системи топлината се излъчва от най-ниското ниво в помещението – от пода. Това означава, че, докато се изкачва до най-високата си позиция, нагретият въздух има възможно най-много време да си свърши отлично работата, а именно – да затопли помещението. Няма магия, нито трик, само чиста физика и математика. И крайния резултат ще усетите както физически, така и математически – под формата на топъл, уютен дом и в месечната си сума под черта за режийни разходи. Гаранция!

Но нека да навлезем малко по-дълбоко в конкретиката и да разгледаме многото позитиви на този тип решения. Както вече споменахме, важно предимство тук е, че

Топлото си е на правилното място

За да е по-ясно, нека видим как стоят нещата при конвенционалните методи за отопление, като радиатори, конвектори, климатици и пр. При тях основният проблем е, че нагретият въздух по-лесно бяга към тавана, а студеният трайно се задържа ниско долу, на реалното ниво на живеене. Това по неблагоприятен начин понижава ефективността на работа и, естествено, дава точно обратния на търсения резултат.

396_1

Принципът на подовото отопление в голяма степен елиминира този проблем. При него разпределението на температурата в стаята е оптимално - най-топло е в близост до пода, а по-горните пластове стават все по-хладни. Причината е в непрекъснатото подаване на енергия от долу нагоре, в следствие на което най-ниските, обитаемите нива на помещението се запазват трайно затоплени. 

396_2

В същото време настилката Ви никога няма да е прекалено гореща, така че да усещате дискомфорт при стъпване по нея. Напротив, тя ще е приятно загрята – какъв по-хубав подарък за босите Ви крака в студен зимен ден!

Постига се по-висока ефективност

Усещането Ви ще е еднакво при 20°С средна температура, произведена с подово, и 22°С, но от радиатор. С прости думи това означава, че с по-нисък разход на енергия се постига по-добър резултат. За Вас и Вашето домакинство това означава по-ниски сметки и по-уютно ежедневие. Причината е, че правилното разпределение на топлината увеличава ефективността на работа.

По-здравословно е

Класическите методи се базират на принципа на циркулацията на въздуха в помещението, т.нар. конвкция. Те обаче крият два сериозни, за жалост прекалено често пренебрегвани, риска – запрашаване и изсушаване. Непрестанното въртене между горещо и студено състояние отнема голяма част от естествената влажност в стаята. В същото време, при постоянното си движение, въздухът издига, повлича и разнася из помещението значително количество прах. В раздухано състояние фините частици много по-лесно изсушават гърлата и попадат в дробовете ни. Крайният резултат е добре познатият прашен, сух и не особено здрав климат, типичен за помещенията на парно отопление. Освен че е нездравословен, той може да е и наистина проблемен за хора с алергии и по-висока чувствителност на дихателните пътища. При подовите решения този проблем в голяма степен се неутрализира. При тях се използва лъчиста енергия, която не разнася прах и не изсушава въздуха. Усещането е за приятна, свежа температура в помещението.

Захранва се от различни енергийни източници

На практика подовото може да работи на почти всичко – газ, бензин, пелети, слънце и пр. Реално едно от основните предимства на този тип системи е, че са изключително благосклонни към захранване именно с алтернативни методи, например соларни панели с линк към текста за соларите – факт, който също допринася за по-високата ефективност и икономичност на тези решения.

Влиза под почти всяка настилка

Тръбите с гореща вода и/или електрическите рогозки могат да се поставят успешно почти под всеки под. Просто трябва да напаснете два аспекта. Първо, след като вече сте се спрели на типа настилка – ламинат, плочки и пр., да подберете точно продукт, подходящ за комбиниране с подово отопление (винаги търсете върху опаковката символа, който го гарантира), и второ, вече имайки предвид избора си на настилка, да подберете за нея подходящия вид отоплителна система.

396_3

Поддържа се много лесно

Веднъж монтирана, системата ще Ви служи години наред. Единственото изискване към Вас е от време на време да я почиствате, за да премахнете евентуални наслагвания, натрупани с времето. Препоръчително е да го правите на всеки пет години, но само ако искате да сте перфектни. В края на краищата, не е особено рационално да отваряте пода си всеки път, когато Ви скимне.

Има само един недостатък

Дава резултат по-бавно от конвенционалните системи и това е може би единственият струващ си вниманието минус на този тип отопление. За жилищно помещение със среден размер ще са нужни може би около 2 до 3 ч, преди температурата да достигне приятно за пребиваване ниво. С малко повече предвидливост и правилно планиране обаче, този минус лесно може да се неутрализира. Още повече, че при варианта с ел. захранване този период може да е значително по-кратък.

 

Добре поставеното подово отопление се характеризира с равномерно загрята повърхност във всички зони. Затова имайте предвид, че ако определено място е прекалено нагорещено, това по всяка вероятност е недостатък в изолацията, който системата се опитва да компенсира чрез по-интензивна работа. 
Температурната разликата между повърхността директно над отоплителните тръби и тази над междинните пространства на пода не трябва да надхвърля 1°С, при разстояние от 50 см между тръбите. Стандартно това разстояние е между 10 и 30 см.
Според изискванията на DIN и EN стандартите максималната допустима температура в основната част  на всекидневно помещение е 29°С, а в ъглите – 35°С. В банята се допускат 33°С.

 

 

 

 

 

Професионалният съвет на HomeMax: Задължително си начертайте предварителна скица

Послушайте ни! Иначе рискувате да плащате за отопление на плочките под хладилника, или, още по-абсурдно – да оставите студено онова местенце до кревата, което най-напред докосват сутрин босите Ви крака. Недопустимо, нали? Решението е просто и то се нарича „предварително планиране”, при което изготвянето на точна и подробна скица с разположението на тръбите и съответно свободните площи ще Ви бъде от решаваща полза. Заложете позициите на основните отоплителните тръби по главните пътни артерии на дома Ви – местата, по/около които най-често минавате/прекарвате времето си. Това са ключовите линии на трафик, зоните за отдих, вечеря и пр. Очертайте като свободни пространствата под мебелите – гардероби, легла, ел. уреди и пр., които определено няма да е разумно да отоплявате.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм