Вдъхновени от

Видове подово отопление

Видове подово отопление

Водните и електрическите системи са двата основни типа

Имаше времена, в които подовото отопление се смяташе за лукс. Те отминаха. В момента пазарът предлага, при това на съвсем разумни цени, огромно разнообразие от решения –различни видове системи с възможност за вграждане в различни видове настилки в различни видове помещения. Монтажът им става все по-лесен и постижим за всеки домашен майстор, еднакво удобен както при първоначално застилане на ново жилище, така и при ремонт с цел подобряване на отоплителната ефективност.

Ако вече дискретно сте поровили из мрежата, търсейки варианти, сигурно сте под лек шок. Спокойно! Това е само първоначалният дискомфорт пред все още висящото решение. Причината за него обикновено е липсата на достатъчно информация и той ще трае още точно няколко абзаца. Защото, след като изясним основните параметри, бързо ще се ориентирате какво точно Ви е нужно.

Двете ключови дилеми са:


Електрическо (с ел. рогозка) или водно (с тръби с топла вода), според източника, и
Дълбоко (с класическа замазка, изолация и пр.) или плитко (с готови плоскости), според метода на монтиране.

За да Ви помогнем в този важен избор, тук Ви представяме основните специфики на най-масово използваните в практиката варианти, техните предимства и потенциалните проблемни зони. При

Водните системи

обикновено говорим за класически монтаж, още познат като „дълбок” монтаж. Традиционните методи на полагане са два – мокър и сух.
При мокрите системи се изисква полагане на изолационен слой (например срещу ударен шум) като основа. Върху него се поставят топлоизолиращите системни плоскости, а над тях се фиксират отоплителните тръби. Всичко това се затваря отгоре с мокра замазка. 

397_1

Фиг. 1

1 Допълнителна изолация, напр. срещу ударен шум
2 Изолационни плоскости
3 Отоплителна тръба
4 Замазка
5 Подова настилка

В края на краищата цялата конструкция става относително тежка и достига височина от над 10 см. Така че е важно подът под нея да е здрав и стабилен, способен да издържи на допълнителното натоварване. Работата с мокра система е най-лесна при първоначално полагане на настилка, в ново жилище.

Сухите системи важат като относително по-плитки. Затова и те повдигат с по-малко нивото на пода. При тях се използват профилни плоскости с дебелина между 30 и 40 мм, които служат едновременно за изолация и за основа на тръбите. Сухият вариант е по-лек и по-слабо натоварва основата. Пластовете при него са по-малко, което улеснява монтажа и предполага по-малка инвестиция на усилия. Подходящ е както при първо полагане на настилка, така и във всяка друга ситуация, в която, подменяйки стария си под, сте твърдо решени да промените и отоплителната си концепция към по-добро.

Като цяло вариантите на водна основна са подходящи за основно отопление.

Електрическите системи

са базирани на т. нар. отоплителни рогозки. В най-честия случай те се полагат с плитък монтаж. Еднакво подходящи са както при първоначално полагане на настилка, така и при подмяна и ремонт. Работата по монтажа е лесна и не изисква специални умения. Самите рогозки, с дебелина около 3 мм, са изработени от здрав и траен материал и се предлагат навити на ролки.

Няколко са основните предимства на електрическите подови решения. На първо място, височина на подовия пакет в общия случай е по-малка от тази при водните, така че няма да е нужно да жертвате скъпоценни сантиметри от пространството на стаята. Освен това те се обслужват изключително лесно – достатъчно е да включите щепсела в контакта и работата започва. На трето място, те загряват и затоплят помещението доста по-бързо, отколкото решенията на водна основа. Понеже се полагат свободно, директно в подовата замазка в непосредствена близост до горната настилка, подът отгоре се нагрява пряко, а промяната в температурата се отчита с голяма точност от топлинния термостат. Това повишава нивото на прецизност и ефективността на работа и директно води до понижаване на общите разходи – още един съществен плюс. Основният им недостатък е, че в най-честия случай се захранват с електричество – източникът с най-висока цена на киловатчас енергия. За сравнение при водното подово енергията може да се генерира от по-евтини източници като газ, пелети, дървесина и дори въглища. Разбира се и в този случай икономична опция остават алтернативните източници, като фотоволтаични панели или вятърен генератор.

Електрическите решения имат най-широко приложение в по-малки помещения, като банята например, където удобството изисква бързо затопляне, или като допълващо решение за конкретни зони в най-често използваните жилищни части. Регулацията им се осъществява чрез термостат, отчитащ както температурата под подовата настилка (чрез сензор, положен там), така и на въздуха. (Фиг. 2)

Подов сензор и термостат

399_1_1

Фиг. 2

Ако спецификата на пода Ви изисква да полагате със замазка (при настилка от плочки например тя е задължителна), имайте предвид ключовите изисквания към основата – тя трябва да е суха, стабилна, без прах и замърсявания. Ако базата е от дърво, трябва добре да я обработите с грунд, преди да монтирате инсталацията. По този начин ще осигурите по-здраво прилепване на следващите пластове. Ако базата е неравна – с бабуни или дупки, предварително я изравнете с саморазливна нивелираща замазка. Когато полагате рогозките върху керамична основна, добре е най-напред да я надраскате, за да постигнете по-здрав и дълготраен резултат. В случай че полагате под ламинат или мокет, работата Ви е улеснена, тъй като бихте могли да си спестите замазката и просто да разстелете рогозките върху основата по подходящия за помещението начин. (Фиг. 3) Не забравяйте да оставите междинни дишащи фуги, когато покривате с обща изолационна плоскост два различни типа основа.

Начини за полагане на рогозките

399_2_2

Фиг. 3

Имайте предвид, че подложката от термоизолация е еднакво добро решение както при електрическите, така и при водните варианти – тя е сигурен начин да повишите ефективността на топлинното производство. И да напомним отново – не полагайте рогозки на места, където в последствие да отопляват само мебелите Ви, пак енергоефективни съображения!

Професионалният съвет на HomeMax: Заземете системата, ако в помещението има влага

Това е важна особеност с оглед на Вашата безопасност. В помещения с повече влага, особено банята, заземяването на електрическата верига е от съществено значение. За този тип среда са разработени специална решения, които изключват риска от късо съединение. Просто подберете такова!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм