Филтрирай по
Марка
Ширина в мм
Височина в мм
Вътрешен диаметър на гумата в цолове (инчове)
Цена
от 73 лв. до 125 лв.
Страница 1 от 1

С настъпването на студените месеци, у повечето шофьори, все по-често започва да се надига мисълта за предстоящия разход за нови гуми. Дали да гледате на похарчените в тази посока пари като разход и какви са изискванията в България, прочетете по-долу.

Кога трябва да смените летните гуми със зимни

Закон за смяната им в България няма, но в Закона за движение по пътищата, чл. 139 е отбелязано, че превозното средство трябва да е „с гуми, предназначени за зимни условия, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март“.
За някои региони в страната шофирането на автомобил без специализирани такива през периода, посочен в закона е немислимо. Но ако Вие живеете в област с по-мек климат и през зимата сняг не се задържа повече от ден по улиците на града, то от една страна имате шанс да „минете метър“ просто с по-дълбок грайфер, от друга – липсата на зимни гуми е честа причина за катастрофа, поради лошо сцепление с настилката и по-дълъг спирачен път в следствие на втвърдяване на гума, която не е предвидена за ниски градуси. Ако трябва малко по-подробно да обясним – каучукът, който е предвиден да се представя добре на пътя при +40 градуса по Целзий, не е подходящ за температури под +10 градуса по Целзий. Най-добрият вариант е закупуването на чисто нови гуми, заради качествата на материала, който с времето се влошава – говорим за гъвкавост и здравина.
Вече знаете, че инвестицията в зимни гуми за Вашата кола си струва пред неприятните последствия, до които може да доведе карането с летни или стари такива.

Колко трябва да бъде дълбочината на грайфера им

Отново в ЗДП е посочено, че дълбочината на грайфера трябва да е не по-малко от 4 мм. По-малките милиметри намаляват стабилността на пътя и са сигурна предпоставка за аквапланинг.
Ето и един бърз и хитър начин как да проверите грайфера, ако нямате нужните приспособления. Вземете една монета от 2 лева и я поставете във вдлъбнатината на протектора. Сребристата външна част от монетата е широка 4 мм, така че ако не се скрива напълно, то това означава, че трябва да помислите за подмяна на гумите.

Защо да се доверите на HomeMax

Ние в HomeMax предлагаме зимни гуми от доказали се производители с добри качества на пътя, с различни размери и на достъпни цени. Поръчайте онлайн от нашия сайт home-max.bg, където можете да филтрирате Вашия избор според следните характеристики:

  • Ширината;
  • Височината;
  • Вътрешния диаметър - измерва се в цолове.

Изберете доставка до удобен за Вас наш магазин или до дома си. Освен това можете да следите нашите брошури за изгодни промо предложения.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм