Филтрирай по
Марка
Ширина в мм
Височина в мм
Вътрешен диаметър на гумата в цолове (инчове)
Цена
от 73 лв. до 129 лв.
Страница 1 от 1

С настъпването на студените месеци, у повечето шофьори, все по-често започва да се надига мисълта за предстоящия разход за нови гуми. Дали да гледате на похарчените в тази посока пари като разход и какви са изискванията в България, прочетете по-долу.

Кога трябва да смените летните гуми със зимни

Закон за смяната им в България няма, но в Закона за движение по пътищата, чл. 139 е отбелязано, че превозното средство трябва да е „с гуми, предназначени за зимни условия, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март“.
За някои региони в страната шофирането на автомобил без специализирани такива през периода, посочен в закона е немислимо. Но ако Вие живеете в област с по-мек климат и през зимата сняг не се задържа повече от ден по улиците на града, то от една страна имате шанс да „минете метър“ просто с по-дълбок грайфер, от друга – липсата на зимни гуми е честа причина за катастрофа, поради лошо сцепление с настилката и по-дълъг спирачен път в следствие на втвърдяване на гума, която не е предвидена за ниски градуси. Ако трябва малко по-подробно да обясним – каучукът, който е предвиден да се представя добре на пътя при +40 градуса по Целзий, не е подходящ за температури под +10 градуса по Целзий. Най-добрият вариант е закупуването на чисто нови гуми, заради качествата на материала, който с времето се влошава – говорим за гъвкавост и здравина.
Вече знаете, че инвестицията в зимни гуми за Вашата кола си струва пред неприятните последствия, до които може да доведе карането с летни или стари такива.

Колко трябва да бъде дълбочината на грайфера им

Отново в ЗДП е посочено, че дълбочината на грайфера трябва да е не по-малко от 4 мм. По-малките милиметри намаляват стабилността на пътя и са сигурна предпоставка за аквапланинг.
Ето и един бърз и хитър начин как да проверите грайфера, ако нямате нужните приспособления. Вземете една монета от 2 лева и я поставете във вдлъбнатината на протектора. Сребристата външна част от монетата е широка 4 мм, така че ако не се скрива напълно, то това означава, че трябва да помислите за подмяна на гумите.

Защо да се доверите на HomeMax

Ние в HomeMax предлагаме зимни гуми от доказали се производители с добри качества на пътя, с различни размери и на достъпни цени. Поръчайте онлайн от нашия сайт home-max.bg, където можете да филтрирате Вашия избор според следните характеристики:

  • Ширината;
  • Височината;
  • Вътрешния диаметър - измерва се в цолове.

Изберете доставка до удобен за Вас наш магазин или до дома си. Освен това можете да следите нашите брошури за изгодни промо предложения.