Моторни масла и смазочни материали

Филтрирай по
Цена
от 3 лв. до 89 лв.

Моторното масло е нещо, от чиято смяна след препоръчания период зависи нормалното функциониране на двигателя, съответно и неговият живот. В тази статия ще се запознаете с видовете масла и кое за какъв двигател е подходящо, както и какво масло трябва да използваме за автомобил на повече километри.

Какво масло да изберем за нашия двигател?

Когато купувате нов автомобил, информацията за течностите, които спомагат функцията на двигателя получавате директно с документите за превозното средство. По друг начин обаче седи въпросът, ако купувате кола на старо – тогава освен спецификациите на двигателя се взимат предвид и хилядите изминати километри. В тези случаи можем да се допитаме до по-големите производители на масла, които предлагат отговор на тези въпроси в своите сайтове.
Общото правило гласи:

  • Бензиов двигател – могат да се използват синтетични или полусинтетични масла. За предпочитане са първите. Както казахме по-рано – тежката дума е на изминатите километри;
  • LPG – има масло, което се използва само за автомобили с газови уредби. Причината са по-високите градуси в горивната камера. Необходимо е масло с по-голям вискозитет;
  • Дизелов двигател – както при бензиновите – могат да се използват синтетични и полусинтетични – разликата за дизеловия двигател е в добавките. Те са необходими, за да почистват нагарите в системата за пречистване на изгорелите газове.

Кога е за смяна?

Когато взимаме автомобил на старо едно от нещата, които трябва да направим, заедно с подмяната на ремъците е и смяната на моторното масло. Така ще сте напълно спокойни, че от тук нататък Вие следите положнието му. При самата смяна това се отбелязва на стикер (в повечето случаи залепен от страната на шофьорското място) и след това действаме според препоръките на производителя на маслото – едни казват смяната да става след 6000 км, други след 10000 км – донякъде зависи и от вискозитета. Задължително е и след наливане на маслото да следим постоянно за неговото изгаряне и ако се налага да доливаме.
Друг съвет, който дават професоналистите е с изминаването на определени километри постепенно да се преминава от синтетично към полусинтетично, към минерало масло (никога от последното към първото). Наример:

  • До около 100 000 км – синтетично;
  • От 150 000 до 180 000км – полусинтетично;
  • Повече от 200 000 км препоръчва се минерално – защото е по-плътно.

Какви видове има?

Маслата са три вида основно – синтетично, полусинтетично, минерално. От първото към последното най-съществената разлика след състава е плътността на маслото.
Всеки производител упоменава какво масло трябва да се използва за конкретния мотор. Хубаво е да се следва едно общо правило: с изминаване на повече километри да се повишава вискозитета на използваното масло.

Как помага в избора ни Home-Max?

В сайта на HomeMax ще се ориентирате лесно при избора на моторно масло за Вашия автомобил. Можете да изберете от подкатегориите за дизелов или за бензиов двигател. При нас има богат избор от различн принадлежности, течности и добавки за Вашето превозно средство – погрижете се добре за него!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм