Филтрирай по
Марка
Мощност
Ударна функция
Цена
от 29 лв. до 329 лв.

Всеки домашен майстор и професионалист трябва да притежава този инструмент в работилницата си. Вероятно щом четете тази статия вече обмисляте покупката му. Нека да видим какви са предимствата и недостатъците му в сравнение с класическата бормашина.

Какво е ударна бормашина

Вече обяснихме в по-общата категория за какво се използва бормашината. Нека обаче сега разгледаме разликите между електрическата и ударната бормашина. Всъщност, без значение дали сте любител или професионалист е най-добре да притежавате и двата уреда, защото единят – ударната бормашина помага там, където нашата сила е недостатъчна, а тези без удар са значително по-прецизни. Има и модели, които лесно превключват между ударно пробиване и пробиване. Именно този удар, който указва машината помага също така да не се изплъзва винта. Той се случва десетки пъти в секунда и е ефективен не само при пробиване и завинтване, а и при отвинтване (със смяна на посоката) на корозирали скрепени елементи или здраво завхванати такива. Друга разлика между двата уреда е, че при стандартната бормашина има предавки – едната по-бавна с по-голям въртящ момент, другата по-бърза за пробиване на отвори. При ударната не е така, там въртящия момент се определя от самите нас. В главата на класическия вариант има зъбци, които се отварят и затварят при захващане на свредлото, ударната бормашина работи само с шестограми с определена големина, това е така с цел да издържа на удара.

Предимства и недостатъци на ударната бормашина

Нека започнем с предимствата:

  • Мощност, която може да пробие много дебел материал – дърво, метал, стомана – трябва да е обозначено от производителя;
  • Лесно се завиват и най-дългите винтове почти без усилия (отново, заради ударния ефект);
  • Могат да се премахват дори ръждясали и счупени винтове;
  • Малкото тяло на уреда улеснява работата;
  • Слабо въздействие върху ръката и китката;

Недостатъци:

  • Заради голямата мощност не е подходящ за прецизна работа;
  • Може да бъде доста скъп;
  • Значително по-шумен, заради ударния ефект;
  • Може да използва само шестограмни приставки с определена големина.

Как помага в избора ни Home-Max

Като специализиран магазин за строителство, ние от HomeMax се стремим да поддържаме богат асортимент от инструменти – за професионалисти и любители. Предлагаме както бюджетни решения, така и инструменти от световноизвестни брандове. Ето и част от марките, когато говорим за ударни бормашини: Bosch, Raider, Einhell, Status, Skil, Sparky, DIY, DeWalt, Worx. Предложенията също са и с различна мощност, варират от 400W до 1100W. Очакваме Ви в нашите търговски обекти и онлайн!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм