Филтрирай по
Цена
от 14 лв. до 399 лв.
Страница 1 от 1

Бормашината е ценен инструмент за всяка работилница. Няма начин някога, някъде да не Ви се наложи да пробиете дупка, заради изолацията, за да закачите нещо, да сложите стойка за телевизор и какво ли още не. Все пак човек има нужда постоянно да се обновява и да прави нововъведения в своя дом, така че този уред винаги ще Ви бъде от полза. Представете си иначе колко неприятно би било, ако трябва винаги да го искате на заем от съседа или Ваш близък и тъкмо си мислите, че сте свършили всичката работа, връщате инструмента (Слава Богу без щети) и какво да видите, забравили сте за онази малка дупчица, която трябваше да пробиете в стената или на някоя конструкция. А каква е точно функцията на бормашината, каква е разликата между нея и перфоратора и какво трябва да знаем преди покупка – сега ще разберете.

Kак работи бормашината?

Както стана ясно по-рано, бормашината е инструмент, който с помощта на свредло пробива дупка чрез въртене, нещо като сондажна машина. Тя може да се използва за метал, камък, дърво, гисов картон и по-рядко за бетон, като за последното са необходими по-специфични параметри. Основно от пробивното свредло зависи големината на дупката. Нека видим какви видове пробивни машини има и коя би била най-полезна.
Каква бормашина да изберем?
Както повечето инструменти и тук има няколко съществени разделения:

  • Бормашина/ винтоверт – може да бъде акумулаторна, ако за Вас е по-удобно да не се заплитате в кабели, ако за Вас е важна свободата на движение, или ако наблизо няма захранване. Минусите при употребата на акумулаторен инструмент са, че не може да работи без прекъсване дълго време, което може да спре работата Ви, освен ако нямата две батерии, втората е, че е подходящ за метал и дърво, но не и за бетон, например. Могат разбира се да бъдат и с кабел, който пък ни позволява непрекъсната работа. Освен като пробивен инструмент, често се използва и като винтоверт;
  • Ударна бормашина – подходяща за пробиване на дупки в зидария, камък, метал или дърво. Използва обикновени свредла;
  • Перфоратор – използва се за пробиване на цимент и бетон. Това се дължи на специалните свредла, които използва. Като ако искаме да го използваме за материали, които предполагат употребата на обикновени накрайници е необходим допълнителен адаптор. Освен като пробивен инстумент, някои перфоратори могат да се използват и за сваляне на слоеве (цимент, например).

 

Какъв инструмент да изберете зависи от Вашите потребности.

Какво трябва да знаем преди покупка?

Вече се запознахте с видовете бормашини. Като започнем от това дали да бъде акумулаторна машина или не, следващото, което трябва да вземем предвид е мощността и оборотите на празен ход. Тук няма правило, но логично е за по-сериозни материали да изберете по-мощен уред с повече обороти. Друго, което трябва да съобразите – повечето инструменти са обозначени за какъв материал са приложими – спазвайте инструкциите на производителя, за да не си създадете допълнителни главоболия. Проверете също максималния диаметър за пробиване, който може да използвате за избрания инструмент. И нещо много важно, ако нямате предпазни очила – те са задължителни при работата с бормашина, защото по време на пробиването хвърчат стърготини и пепел, ако нещо попадне в окото това може да бъде пагубно за зрението, а маската, която се държи в ръка не е подходяща, защото трябва и двете ни да са свободни.

Как помага в избора ни Home-Max?

В нашия онлайн магазин ще се ориентирате лесно за видовете бормашини, защото са разделени в подкатегории, за да не се лутате в многобройните варианти. Освен това, ако имате допълнителни въпроси, относно избран от Вас инструмент – ние сме насреща, не се притеснявайте да се обърнете към нас! Направете информиран избор на любима марка или пракрично решение на достъпна цена!

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм