Вдъхновени от

Монтиране на водно подово отопление

Монтиране на водно подово отопление

Сухите системи са предпочитани в практиката заради множеството си предимства

Горещата вода, течаща по тръби, топли. Знаели са го още древните римляни, знаят го добре и в наши дни всички, които някога са ползвали класическо парно отопление. А какво ще стане, ако нагорещените от водата тръби минат през пода? Принципът ще е същият, но при по-висока ефективност. Тук с линк към текст 2 можете да намерите повече информация за  особеностите и предимствата на водните подови системи, ако все още имате нужда от такава. Побързайте, защото по-надолу минаваме директно към практическата част – монтирането.

Поставяме акцента върху монтажа на суха система, имайки предвид редицата предимства на този тип решения, а именно – полагат се по-лесно, по-леки са и като цяло с по-ниска консумация на пространство, заради по-малката обща височина на пакета.

Подготовката на базата,

върху която ще стъпят тръбите, е важна предварителна стъпка. Тук имайте предвид ключовото правило: Основата трябва да е суха, гладка и чиста. Припомняме Ви го всеки път, когато стане въпрос за някакъв вид покритие (подово, на стена и пр.), и ще продължаваме да го напомняме, защото без перфектна основа, върху която да разгърнете майсторския си потенциал, просто няма как да постигнете отличен резултат. Не на последно място се убедете, че от пода не стърчат електрически кабели и едва след като сте сигурни, че основата Ви е перфектна, преминете към изолацията под тръбите. Ако е нужно, поставете слой от 2-милиметрово PE фолио, който да изолира от влагата.

Полагането на тръбите

е следващият етап. Ето как да го направите по възможно най-качествения начин в шест лесни стъпки:

Стъпка 1: Облепете ъглите с изолационни ленти по цялото продължение на стените. По този начин ще осигурите на материала достатъчно място за разширяване. Много е важно при лепенето да свържете добре отделните парчета едно с друго, така че да не остане разстояние между тях. Облепете с допълнително парче изолация, ако някъде остане луфт.

399_1

Стъпка 2: Тук е моментът да съберете плодовете на своята далновидност – другото име на Вашите усилия по предварителното планиране. Въоръжете се със скицата си за разпределение на системните панели и започнете с монтирането от единия ъгъл (без значение кой, просто да е ъгъл, а не средата) на стаята. Работете, докато покриете с панели всички планирани площи.

399_2
Стъпка 3: Вече можете да започнете с полагането на самите отоплителни тръби. Първата Ви работа е да свържете началото на тръбите със захранването. Следвайте инструкциите на производителя за конкретния метод.

399_3_1

Стъпка 4: Продължете да разгъвате и нареждате тръбите върху панелите. При смяна на посоката правете големи дъги. По време на полагането постоянно придържайте с крак тръбата, така че да не излиза от леглото си в системния панел. Фиксирайте особено стабилно, когато извивате дъгите в края на панела. След като завършите полагането в цялото помещение, отведете края на тръбата отново до колекторната кутия и го свържете, спазвайки указанията на производителя.

399_4

Стъпка 5: Положете подовата замазка така, че да покрие тръбите. Внимавайте при избора – ползвайте само замазка, която е подходяща за подово отопление и търпи разширение. Ако помещението е по-дълго от 20 м, трябва да предвидите нужните разширителни фуги.

399_5

Стъпка 6: Вече можете да поставите подовото покритие, което сте предвидили за Вашата стая – мокет, балатумплочки и прочие. Ако имате нужда, можете да намерите инструкции за това в специалните ни секции по всяка от темите. Важното тук е да не забравяте, че за настилка над подово отопление можете да използвате само материали, върху чиято опаковка е изрично обозначено, че са подходящи за тази цел.

399_6

Стъпка 7: (задължителна): Насладете се на добре свършената работа!

Необходими инструменти

Макетно ножче
Шпакла
Мистрия
Други инструменти според типа на системата

Необходими материали

Самозалепящи се изолационни ленти
PE фолио
Изолиращо фолио срещу ударен шум
Системни панели, тръби и допълнителни аксесоари
Винтове или гъвкаво лепило, според типа на системата
Замазка
Подова настилка

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм