намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   
homemax  
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
на стока, закупена от HomeMax
В рамките на града: при покупка на едрогабаритна стока на стойност над 200 лв. с ДДС на един касов бон/фактура, както и с общо тегло до 2 т, доставката и в рамките на града е безплатна.
Възможност за разсрочено плащане
Бърз стоков кредит за покупка на стоки на изплащане с улеснена процедура и изгодни условия.

Градина

Стил и облик на градината

Започва се с решението какъв ще е видът на оформление на бъдещата ни градина. Стилът може да бъде елегантно-модерен, пасторално-провинциален или дори естествен с диворастящи цветя.Добре е да се помисли какво ще бъде общото цветово усещане, дали да се насочим към диви многогодишни растения, или да изберем красиви многогодишни видове от нови селекционни форми. Обикновено за вторите се полагат повече грижи. Винаги се обмислят условията на местообитание на растенията, които искаме да отглеждаме. Правим проверка на изискванията им за светлина, сянка, почва и влажност, които ще можем да им осигурим. Съобразяваме се със съществуващите вече елементи и растения като дървета, жив плет и други многогодишни растения, които образуват рамката, с която трябва да съжителстват новите растения. Необходимо е също да вземем предвид разположението на къщата, оградата, стълбите или други постройки, за да бъдат растенията в хармония с останалите елементи и с общия вид наградината.

План за засаждане

Като начало всеки проект стартира с план. За улеснение и за по-добра прегледност при избора на растения ще ни помогне чертеж на засаждането. Измерваме площта, на която ще засаждаме бъдещите растения, и я начертаваме в мащаб на хартия. Най-подходяща е милиметровата хартия. След като определим всички размери, те трябва да бъдат намалени в еднакво съотношение. Много подходящ за неголеми площи е мащабът 1:20, където 5 см съответстват на един метър. Съответно измерените дължини в градината се нанасят на хартията в мащаба, който сме си определили. Най-напред нанасяме очертанията на планираната леха, като отбелязваме вече съществуващите растения – дървета храсти или цветя, ако има такива в съседство с лехата. Правят се няколко копия на плана, за да се изработят няколко варианта на проекта. Препоръчително е да се работи с цветовете на избраните цветя, така ще се добие по-голяма представа за ефекта на багрите.

Подбор на растенията

Подбираме растенията с оглед на правилата за цветовете и формите, подреждането и групирането им. Много важна роля играе различната подчиненост при избора и обединяването на видовете и сортовете за отделните лехи. Започва се от господстващите главни растения към придружаващите ги, минава се през предшествениците, закъсняващите и запълващите растения. Така постепенно се попълва целият план, а след това и лехата.

Солитерни растения

Това са самостоятелни растения, които трябва да получат отделно място, да разгърнат великолепието си. Засадени насред поляната или по завои на алеи, те може да служат като своеобразни акценти.

Групиране

Много растения показват най-добрата си форма, когато са включени в различни по големина растителни групи. Високите многогодишни растения, като например ралица, флокс и перуника, се използват в малки групи с нечетен брой растения – три, пет до седем отделни растения. А, колкото по-малки и по-скромни са растенията, толкова по голяма трябва да бъде групата. Допълнително разнообразие внасят малките цветни групи от различни сортове на един растителен вид, например в светлорозов, розовочервен и тъмночервен цвят.

Водещи многогодишни растения

Водещото растение определя най-важния момент на цъфтене и преобладаващия

цвят. Според вече изложените критерии сезапочва с избора на главните многогодишни растения, които първи привличат погледа и господстват в лехата с фигурата си.

Съпровождащи растения

Към главните многогодишни растения се избират един или няколко партньора, които могат да бъдат в същия цвят, в преливащи тонове или контрастиращи. Височината на съпровождащите растения трябва да бъде значително по-малка. В допълнение към съгласуването на цветовете се подбират и различни форми.

Запълващи растения

Празнините между растенията се затварят със запълващи се растения, например с декоративни листа или бели цветове, треви и папрати. Избират се предшествениците и догонващите. Луковичните и грудковите растения се поставят като акценти.

Въздействие на багрите

Богатата палитра от цветове в природата дава възможност на любителите градинари за най-различни комбинации от силно въздействащи тонове чрез целенасочено съчетаване на различни цветове. Едноцветната бяла градина изглежда прекрасно, особено ако се състои от многогодишни и едногодишни ароматни растения в комбинация с бели рози. Обикновено цъфтящите бели растения привличат нощно активните насекоми и така изпълват с живот и летните топли вечери. Белите, жълтите, розовите и светлосините цветове на растенията носят много весело и свежо настроение в градината. Червеното, карминеното, виолетовото и тъмносиньото въздействат силно през деня, а вечер създават по-приглушена и потайна атмосфера. Може да се използва съчетание тон в тон – примерно от розоволилаво и пурпурновиолетово. Особено голям ефект има, ако са съчетани с периодите на цъфтеж на розите, които са допълвани от многогодишни растения в сходни тонове. Много разпространена е класическата комбинация от три цвята – бял, жълт и син, като синьото може да се замени с виолетово, а жълтото с оранжево. Друга тройна комбинация е от трите основни цвята - червен, жълт и син.

Засаждане

След като вече имаме план и приблизителна картина на цветната леха, започваме да си набавяме необходимите цветя и да се подготвяме за засаждането им. Първоначално поставяме растенията върху лехата в съответствие с плана, за да се добие представа за ефекта, който целим. След това може да се направят промени, например ако се окаже, че разстоянието между растенията е недостатъчно или пък някоя от групите растения може да се впише по-добре на друго място. Лехата невинаги изглежда така, както сме си я представяли в началото. С течение на времето тя показва силните и слабите си страни. Ако мястото за обитание на растенията е подходящо избрано, почвата е подготвена добре и правилно наторена преди засаждането, ще може да се радваме на прелестно цъфтящи градински цветя - растения, които не са податливи на болести и вредители. Това означава, че ще бъдете в състояние да прекарвате повече време, наслаждавайки се на прекрасните цветя в градината си, от пролетта, през лятото, чак до късна есен. В следващите страници ви представяме някои от най-разпространените градински цветя, разпределени в четири групи в зависимост от техния вегетационен период и начин на живот. В таблиците ще може бързо да се ориентирате кога са периодите на цъфтеж, колко са високи растенията и в какви багри цъфтят.

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм