намери твоя HOMEMAX координатор електронен магазин (9.00-18.00 часа): 0882 820 410 / eshop@home-max.bg национален телефон: 0800 150 80  
   

Енергоспестяващи крушки

След като бе преустановено производството на крушки с нажежаема жичка, хората се насочиха към значително по-енергоефективните LED и CFL (ЕСЛ) лампи.
В тази статия ще разгледаме по-детайлно вторите и ще разясним защо те са толкова предпочитани.

Проблемът е, че линейните флуоресценти изискват съвсем различно гнездо от нажежаемото. Това поражда търсенето на пазара за компактната флуоресцентна крушка - такава, която е еднакво енергийно ефективна като линейна флуоресцентна, но се завинтва в същото гнездо като нажежаема жичка.

Какви енергоспестяващи крушки да си купим

ЕСЛ крушките са по-малката версия на флуоресцентните тръби. Да, правилно се досещате, най-често срещаните са спираловидни или с „U“ образни тунелчета.

  • Предлагат се с различни цокли – E14, E27, G24;
  • Могат да бъдат с различна мощност – Е14 ще откриете с мощност от 5W до 12W, E27 се разпростират от 5W до 85W, а G24 се предлагат с мощност от 26W;
  • Цветна температура – да, и тук имате избор – енергоспестяващи лампи можете да изберете в топла, неутрална или студена светлина.

Как да разберем на колко вата отговарят

Мощност на крушката измерва консумираната мощност от уред.
Когато замествате един тип крушка с друг, можете да използвате различна мощност и пак да получите същите лумени (мерна единицата за светлинен поток). За да добиете по-добра представа ще сравним възможностите спрямо мощността на крушката с нажежаема жичка и тези на енергоспестяващата лампа.

 

ЕСЛ спиралите спестяват енергия, защото използват по-малко електроенергия, за да доставят същото количество светлина. Ето защо мощността на енергоспестяващата крушката ще бъде значително по-ниска от съответната с крушка с нажежаема жичка.
Не всички ЕСЛ крушки са еднакви - 15-ватовите енергоспестяващи от двама различни производители могат да произвеждат различни лумени. На опаковката обикновено се обозначават лумените, затова прочетете етикетите, за да сте сигурни, че получавате правилните ЕСЛ крушки за всяко място на Вашия дом.

 

11-ватова ЕСЛ - около 450 лумена, което се равнява на 40-ватова нажежаема жичка;
15-ватова ЕСЛ - около 800-950 лумена, еквивалентна на 60-ватова нажежаема жичка;
18-ватова ЕСЛ - около 1200 лумена, което се равнява на 75 вата с нажежаема жичка;
23-ватова ЕСЛ - около 1600 лумена, еквивалентни на 100 вата с нажежаема жичка.

Какво трябва да знаем за тях

Компактните флуоресцентни лампи използват до 70% по-малко енергия в сравнение с крушките с нажежаема жичка. Предимство, което води до значително намаляване на използваната енергия и съответно ще понижи Вашите разходи. И това не е единствата причина, поради която спестявате с тях – те имат живот до 10 000 часа, което налага значително по-рядко подмяната на старата крушка с нова.
Освен това са доста универсални – приложими са почти навсякъде. Не на последно място по важност – светлината от тези крушки се разпръсква по-добре в сравнение с повечето LED крушки, това се оказва особено практично при някои осветителни тела.

 

А понякога просто ни се налага да използвме тези лампи, заради тяхната компактност, например при полилеи с изключително тесни отвори.

Минусите при употреба на тези крушки са значително по-малко и почти незначителни в сравнение с плюсовете които вече споменахме.
Първо – при тях са необходми няколко секунди, докато заработят, защото възбуждането на газовете и флуоресцентното покритие изисква известно излагане на електрически ток, за да достигне оптимално ниво. Друг минус е, че не са подходящи в работни помещения или за гаражни врати, където често има много вибрации.

Как помага в избора ни Home-Max

Ние в HomeMax предлагаме разнообразие от енергоспестяващи крушки. При нас ще откриете такива с различна мощност, цветна температура и от различни производители. Изберете най-подходящите за Вас! Очакваме Ви в нашите магазини и онлайн.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Прочети още
Съгласен съм