Енергоспестяващи крушки

Филтрирай по
Цена
от 2 лв. до 30 лв.

След като бе преустановено производството на крушки с нажежаема жичка, хората се насочиха към значително по-енергоефективните LED и CFL (ЕСЛ) лампи.
В тази статия ще разгледаме по-детайлно вторите и ще разясним защо те са толкова предпочитани.

Проблемът е, че линейните флуоресценти изискват съвсем различно гнездо от нажежаемите. Това поражда търсенето на пазара за компактната флуоресцентна крушка - такава, която е еднакво енергийно ефективна като линейна флуоресцентна, но се завинтва в същото гнездо като нажежаема жичка.

Какви енергоспестяващи крушки да си купим

Енергоспестяващите лампи са по-малката версия на флуоресцентните тръби. Да, правилно се досещате, най-често срещаните са спираловидни или с „U“ образни тунелчета.

  • Предлагат се с различни цокли – E14, E27, G24;
  • Могат да бъдат с различна мощност – Е14 ще откриете с мощност от 5W до 12W, E27 се разпростират от 5W до 85W, а G24 се предлагат с мощност от 26W;
  • Цветна температура – да, и тук имате избор – енергоспестяващи можете да изберете в топла, неутрална или студена светлина.

Как да разберем на колко вата отговарят

Мощността на крушката измерва консумираната мощност от уред.
Когато замествате един тип лампа с друг, можете да използвате различна мощност и пак да получите същите лумени (мерна единицата за светлинен поток). За да добиете по-добра представа ще сравним възможностите спрямо мощността на тази с нажежаема жичка и енергоспестяващите.

 

ЕСЛ спиралите спестяват енергия, защото използват по-малко електроенергия, за да доставят същото количество светлина. Ето защо мощността на енергоспестяващата ще бъде значително по-ниска от съответната крушка с нажежаема жичка.
Не всички енергоспестяващи са еднакви - 15-ватовите спирали от двама различни производители могат да произвеждат различни лумени. На опаковката обикновено се обозначават лумените, съветваме Ви да прочетете етикетите, за да сте сигурни, че получавате правилните енергоспестяващи лампи за всяко място във Вашия дом.

 

11-ватова ЕСЛ - около 450 лумена, което се равнява на 40-ватова нажежаема жичка;
15-ватова ЕСЛ - около 800-950 лумена, еквивалентна на 60-ватова нажежаема жичка;
18-ватова ЕСЛ - около 1200 лумена, което се равнява на 75 вата с нажежаема жичка;
23-ватова ЕСЛ - около 1600 лумена, еквивалентни на 100 вата с нажежаема жичка.

Какво трябва да знаем за тях

Компактните флуоресцентни лампи използват до 70% по-малко енергия в сравнение с крушките с нажежаема жичка. Предимство, което води до значително намаляване на използваната енергия и съответно ще понижи Вашите разходи. И това не е единствата причина, поради която спестявате с тях – те имат живот до 10 000 часа, което налага значително по-рядко подмяната на старата енергоспестяваща спирала с нова.
Освен това са доста универсални – приложими са почти навсякъде. Не на последно място по важност – светлината от тези лампи се разпръсква по-добре в сравнение с повечето LED крушки, това се оказва особено практично при някои осветителни тела.

 

А понякога просто ни се налага да използваме тези лампи, заради тяхната компактност, например при полилеи с изключително тесни отвори.

Минусите при употреба на тези крушки са значително по-малко и почти незначителни в сравнение с плюсовете които вече споменахме.
Първо – при тях са необходими няколко секунди, докато заработят, защото възбуждането на газовете и флуоресцентното покритие изисква известно излагане на електрически ток, за да достигне оптимално ниво. Друг минус е, че не са подходящи в работни помещения или за гаражни врати, където често има много вибрации.

Как помага в избора ни Home-Max

Ние в HomeMax предлагаме разнообразие от енергоспестяващи спирали. При нас ще откриете такива с различна мощност, цветна температура и от различни производители. Изберете най-подходящите за Вас! Очакваме Ви в нашите магазини и онлайн.

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм