Вдъхновени от

Външна топлоизолация: Армировка и уплътняване

Външна топлоизолация: Армировка и уплътняване

Армировка и трикове за уплътняване около прозорците и вратите

Целта на тази процедура е да придаде цялостна устойчивост на системата

 

Ако вече сте преминали през залепянето на плоскостите към фасадата, значи Вашият дом е облечен в топла дрешка. Почти, защото това все още не е всичко. Ще трябва и да я закрепите здраво и трайно към стените. Все пак няма да я събличате вечер и обличате сутрин. Ще трябва да остане ефективна поне десетилетия.
Фиксирането чрез

Полагане на армировка с шпакловка,


е особено важен етап. Целта на тази процедура е да придаде цялостна устойчивост на системата и да елиминира напълно възможностите за топлозагуба, като я запечата отвън. Колкото и прецизно да сте работили при лепенето, неминуемо са останали фуги между плочите, били те и минимални. В този случай обаче (както и във всички останали) можем да се задоволим единствено с топ качество. Което конкретно означава, че откъдето Вие сте минали, не е останал нито един процеп, нито един луфт. Затова в


Стъпка 1: прегледайте с добра грижа отново щателно конструкцията. Ако откриете широки фуги, попълнете ги с ленти от изолацията. След това запечатайте тези зони, заедно с всички останали по-тесни фуги, с уплътняваща пяна.

Стъпка 2: Изчакайте поне 2 дни, докато лепилото изсъхне добре навсякъде. Горещо Ви съветваме да заякчите базовата конструкция, като я фиксирате с дюбели към стената. Това е задължително при работа върху по-стари постройки, където фасадата вероятно е с намалена стабилност, и силно препоръчително дори при ново строителство.

Стъпка 3: Използвайте по 4 до 6 плоски дюбела на квадратен метър. С помощта на чук ги изравнете плътно с нивото на основата. Дюбелите сами по себе си са топлинни мостове, затова използвайте специални изолирани варианти. Разпределете ги, както е показано на Фиг. 3.

Стъпка 4: Като използвате назъбена маламашка (10 x 10 мм), нанесете на гребен пласт лепилно-шпакловъчна смес с около 4 мм дебелина равномерно върху цялата повърхност на плочите. Важно! Всички връзки между стената, касите и дограмите трябва да са уплътнени изцяло още преди да преминете към полагане на армировката.

Стъпка 5: С помощта на гладка маламашка натискайте и едновременно заглаждайте с премерени, вертикални движения парчетата армировъчна мрежа, докато легнат плътно и потънат изцяло в мазилката. Редете парчетата така, че да се припокриват странично едно с друго поне с по 10 см. Накрая издърпайте с маламашка, за да изгладите повърхността.

Стъпка 6, последна: Покрийте отгоре с грунд по цялата площ. Ако правилно сте изпълнили всички стъпки досега, Вашата фасада в разрез би трябвало да изглежда като на Фиг. 6. Няма грешка, нали!

Оттук нататък остават само


Довършителните работи


около дограмите на прозорците и касите на вратите. Това са силно чувствителни зони, на които трябва да обърнете специално внимание, защото, надяваме се, помните от уводния ни материал по темата, това са зони с особено висока степен на топлопроводимост, иначе казано – рискови. Няма нищо сложно и в това ще се уверите сами, след като приложите няколкото спасителни трика, които ще споделим с Вас сега. Капаните тук са в множеството ъгли, ръбове и процепи, които обикновено съпътсват тези отвори в стените. За да не паднете в тях, трябва да приложите специална техника на запечатване. Ето как:

Стъпка 1: Облицовайте с компресирана уплътнителна лента всички връзки на изолационните плочи с основната конструкция, например със стряхата, первазите на прозорците, рамките на вратите и прочие.

Стъпка 2: Отрежете допълнителни парчета или ленти с нужните размери и облицовайте с тях навсякъде по продължение на первазите и касите, така че да се получи непрекъснато покритие. Местата, където няма достатъчно дълбочина за добавяне на изолационен пласт, разширете с помощта на чук и длето. Препоръчително е в зоната около первазите да използвате специални плоскости с дебелина над 10 см вместо стандартните EPS/XPS плочи или продукти от минерална вата.

Стъпка 3: В ъгловите зони при прозорците и вратите използвайте диагонално армироване, като положите ленти мрежа с размер около 20 х 30 см. Поставяйте лентите винаги плътно до ръба.

Стъпка 4: Използвайте метални ръбохранители, за да осигурите високо ниво на удароустойчивост и достатъчно стабилност на изпъкналите ръбове. Те трябва да бъдат изцяло вградени в армировъчната смес. Мрежата трябва да легне върху тях, като ги припокрие странично с около 10 см. На пазара се предлагат различни видове ръбохранители, като най-често самите те са с добавена мрежа от около 10 см от двете страни.

Стъпка 5: Изчакайте минимум 3 дни армировката да изсъхне, след което нанесете грунд за мазилки. Добре е в зоната на цокъла да използвате мозаечна мазилка с предпочитаната от Вас шарка, тъй като тук минералните и силикатните варианти не са подходящи.

Основата е готова. Върху нея вече можете да продължите с каквото предпочитате завършващо покритие – силиконова или силикатна мазилка, фасадна боя, декоративни плочи от изкуствен или естествен камък и прочие.

Професионалният съвет на HomeMax: Обърнете специално внимание на хидроизолацията

Гледайте на топло- и хидроизолационната системи на Вашата сграда като на два отделни свята. С други думи, за да работи добре и дългосрочно, термооблицовката не трябва по никакъв начин да е подложена на евентуална хидро-атака. Това означава, че още преди да започнете да обличате, трябва отговорно да изградите отводнителната си система, така че цокълът да е защитен от трайно задържане на влага и в никакъв случай да не служи за оттичане на дъждовни води. В основата на къщата при цокъла изолационната система трябва да е защитена с подходящо битумно покритие.

И така, позволете ни да завършим с примера за облеклото, с който започнахме в началото – сложихте на Вашият дом шапка и палтенце, след това топлото шалче, а накрая и ръкавици. Което значи, че вече сте изцяло подготвени за зимата! А, и… Честито!, вероятно сумата, която няма да изхарчите за отопление, ще Ви стигне за екскурзия до някоя по-топла страна.

Необходими инструменти

Чук и длето
Назъбена маламашка 
Гладка маламашка 

Необходими материали

Уплътняваща пяна
Армировъчна мрежа 
Дюбели за изолация 
Липилно-шпакловъчна смес 
Грунд за мазилки 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм