Вдъхновени от

Външна топлоизолация: Монтиране

Външна топлоизолация: Монтиране

Монтиране на изолационните плоскости

Подгответе фасадата с грижа, за да прилепнат отлично плочите към нея

В предишните два текста по тази тема Ви разказахме за 1. предимствата от това да изолирате отвън дома си  и 2. най-подходящите материали за тази цел. Приемаме, че щом сте стигнали до трета част, значи вече сте 1. убедени, че тази процедура е удачна за Вас и 2. решили кой вид изолация ще Ви сработи най-добре. Следователно сте готови да преминете заедно с нас към практиката, където с конкретни стъпки и инструкции ще обясним как да поставите облицовката. Да започнем с няколко думи за това какво всъщност представляват

Системите за изолация

Най-общо казано това е цялостен метод за термооблицоване на сграда. Най-разпространеният и доказал удачността си тип система включва три етапа – 1. залепяне на облицовъчните плочи, 2. армировка с шпакловка, която да укрепи допълнително конструкцията, и 3. полагане на декоративна мазилка отгоре – завършващото, покритие, което ще придаде окончателния облик на фасадата. Тази методика се прилага най-лесно върху чисто нова повърхност, но работи не по-малко успешно и върху стара стена – направо върху тухла или върху позахабена мазилка, след нужните подобрения. Разпространена практика при големите производители в този бранш е за улеснение да предлагат в пакет всички необходими материали за изграждане на системата, от първата до последната стъпка. Целта е да бъдат спестени на клиентите излишни лутания като „Ще хване ли това лепило на тези плочи?” или „Ще пасне ли тази мрежа към тези плоскости?” и прочие.

За да извървите обаче успешно целия този път, трябва да обърнете особено внимание на една предварителна стъпка, а именно

Подготовката на основата

Ако четете редовно нашия блог, със сигурност вече знаете наизуст тази мантра: Основата трябва да е суха, гладка, чиста и стабилна. Уверете се и този път, че тя е точно такава. Огледайте добре стените, бордюрите, връзките между отделните компоненти и прочие. Ако забележите някъде разминаване с дори едно от тези четири основни изисквания, вземете своевременно мерки за отстраняването на проблема. Съветваме Ви да отделите достатъчно внимание на тази стъпка! Казваме го при всяка тема, в която Ви съветваме как да монтирате нещо към основа, казваме го и сега. Отличната база е много важна, дори решаваща за крайния резултата. Върху недобра база облицовката няма как да прилепнат оптимално. Остават множество проблемни зони и термомостове. Няма как да стане добра изолация!

Обикновено при новите постройки стените са заравнени и готови за облепяне. Ако обаче случаят не е такъв, ще трябва да вложите известно старание. Разкъртената мазилка трябва да бъде остъргана, почистена и заравнена. Первазите на прозорците, корнизите и други завършващи елементи трябва да са здраво фиксирани и в отлично състояние. Неравности над 10 мм трябва да се загладят (Можете да използвате малка шпатулка.), а по-сериозните дупки и пукнатини – да се запълнят с хастарна мазилка и заравнят. Препоръчително е зоните с по-песъчлива структура да се покрият предварително с дълбокопроникващ грунд. Това ще ги заздрави и ще увеличи товароносимостта им. Ако работите върху тухлена база, трябва да попълните и запечатате фугите с хоросан. Отделете особено внимание на две много често пренебрегвани зони, попадащи извън стандартното зрително поле – ниско долу до нивото на земята и в най-високите части на сградата. Тези зони по принцип са най-рискови, тъй като са свързващи, и съответно изложени на по-тежки климатични натоварвания. Почистете ги добре, заравнете ги и не позволявайте те да се превърнат в бъдещи топлинни мостове. Не забравяйте – всеки незапълнен процеп е топлинен мост! Звучи почти като соц. лозунг, но си е самата истина.

Остава да облепите с хартиено тиксо рамките на вратите и прозорците, за да си спестите почистването в последствие, след което сте готови да започнете с фактическото полагане на системата.

Поставяне на профилите

Те представляват опората, върху която ще стъпят плочите след това. Важно е да са добре подравнени, гарантирано хоризонтални и много стабилни.

Стъпка 1: Монтирайте цокълния профил на минимум 30 см разстояние от земята. Той трябва да е напълно водоравен. За да сте точни, най-напред очертайте върху стената линията, по която да ориентирате профила. Използвайте за тази цел мастар и помощен шнур, а при по-голямо разстояние – воден или лазерен нивелир. Ширината трябва да съответства на дебелината на изолационния продукт.

Стъпка 2: Определете местата, в които ще поставите дюбелите, и предварително пробийте отворите с помощта на бормашина. Те трябва да са дълбоки минимум 1 см. Фиксирайте шините към стената, като използвате по три дюбела на метър. В краищата също поставете дюбели. Спазвайте отстояние от около 3 см между отделните шини.

Стъпка 3: При ръбовете зарежете стърчащия аванс под ъгъл 45°, като използвате ножици за ламарина. Така шините от двете страни на ръба ще паснат една към друга, като е препоръчително да оставите 2-3 мм отстояние помежду им. 45-градусов ъгъл ще получите, като нанесете ширината на профила веднъж върху частта, стърчаща извън ръба на стената. Свържете получената позиция с допирната точката при ръба на стената и режете по получената права.

Професионалният съвет на HomeMax: Защитете плоскостите от слънце и прах

Докато подготвяте основата, а те чакат реда си складирани, уверете се, че са отлично защитени от пряк контакт със слънчева светлина. В противен случай има риск от понижаване на качеството при монтажа. Освен това е препоръчително да ги оставите обвити във фолио до момента на ползване, за да ги предпазите от прах и замърсяване. Чистата повърхност на облицовката е особено важна за доброто й залепяне към основата.

Дотук е обработена базата, в идеалния случай със заравнени, гладки стени и стабилно монтирани профилни шини. Сигурни сме, че при Вас случаят е точно такъв, така че можем спокойно да преминем към същността на облицовъчния процес -

Залепянето на плоскостите

Стъпка 1: Започнете с подготовката на лепилото. Разбъркайте нужното количество смес в достатъчно голяма кофа, като размесите лепилото с вода (следвайте инструкциите за употреба на конкретния продукт). Работете с подходяща, здрава бъркалка, докато постигнете хомогенна маса.

Стъпка 2: Нанесете сместа върху първата плоскост, като я обиколите в близост до ръба с достатъчно плътен слой. Не забравяйте да поставите по една доза и в няколко точки по средата. Правилото е, че около 40% от общата повърхност на плочата трябва да са фиксирани към основата. При първия ред с помощта на ръчен трион предварително отрежете страничния кант, за да може да легне плътно в шината.

Стъпка 3: След като намажете лепилото, трябва веднага да преминете към фиксиране на плочите. Започнете да нареждате откъм ръба на стената. Центрирайте първата плоскост плътно по отвеса и се уверете, че е положена стабилно долу в цокълния профил. Трябва да монтирате с натиск, в противен случай има опасност след това във фугите да проникне армировъчна мазилка. Това значително би повишило риска от поява на пукнатини и термомостове.

Стъпка 4: Фиксирайте парчетата винаги леко изместени едно спрямо друго по вертикала, като осигурявате около 25 см дистанция между кантовете. Около вратите и прозорците подредете елементите така, че фугите да не съвпадат с ъглите. Винаги забърсвайте на момента излишното лепило. Ако остане, в твърдо състояние то ще се превърне в топлинен мост.

Ако вече сте фиксирали и последния елемент, значи сте приключили с първия етап от полагането на цялостната изолационна система – базовата облицовка. Следва не по-малко важният етап на армировката с шпакловка линк към текст 4, който ще разгледаме в отделен текст. Там ще намерите и няколко допълнителни трика за постигане на перфектна изолация около вратите и прозорците.

Необходими материали

Изолационни плоскости
Лепилна смес
Дълбокопроникващ грунд
Хартиена лента
Покривно фолио
Цокълни профили
Дюбели и винтове

Необходими инструменти

Мастар
Молив
Дърводелски метър
Шнур
Ударна бормашина
Ножици за ламарина
Кофа
Бъркалка за лепило
Мистрия
Трион 

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм