Как да монтираме тоалетна чиния

Как да монтираме тоалетна чиния

Как да монтираме тоалетна чиния?

 

При модерните варианти се използва структура за вграждане


Ако вече сте постигнали семеен консенсус за това как да изглежда перфектната тоалетна чиния (с линк към текст 1: Избор на тоалетна чиния), значи сте преминали успешно през най-трудния етап. Да я пуснете в експлоатация е, повярвайте, много по-лесна задача. Не забравяйте обаче, че освен удобно, стилно и красиво, Вашето гърне трябва да е и непоклатимо. Ние от HomeMax ще Ви помогнем да го поставите здраво на мястото му. При


Монтаж към структура за вграждане


върху домашния майстор, т.е. върху Вас, пада доста сериозна отговорност. Работата Ви трябва да е изключително прецизна и надеждна, защото при висяща структура без опора на земята крепежните връзки ще трябва да понесат цялата тежест на ползвателите си. Не допускайте обаче стресът от тази отговорност да Ви пречупи – модерните стандарти и технологии ще Ви осигурят всичко, което е нужно.


Стъпка 1: Закрепете двете свързващи тръби - за промивната и за отходната вода, към задната част на гърнето. Определете колко дълги трябва да са те, като измерите разстоянието от мястото на свързване с гърнето до нивото на предстената.

Стъпка 2: Нанесете отчетения размер върху вече прикрепените към тоалетната чиния връзки. За да сте сигурни, че ще режете максимално право и точно, обвийте всяка от тръбите с лента по цялата обиколка на маркираното разстояние.

Стъпка 3: След като ги скъсите, пробно поставете гърнето плътно до стената на бъдещото му място. Така ще можете да прецените дали ще се наложи да скъсявате и носещите шпилки. Стандартът е те да стърчат около 15 мм. Ако е нужно, скъсете ги до нужния размер с помощта на трион за метал.

 


Стъпка 4: Вече можете да монтирате порцелана. Поставете звукоизолираща плоскост на стената, като напаснете точно отворите. Нанесете върху краищата на преходите достатъчно количество уплътняваща паста. Всичко е подготвено - вече можете спокойно да свържете тръбите през отворите в стената, като едновременно с това прокарате шпилките през съответните дупки в порцелана. След това ги фиксирайте с гайки, като и тук (както и при мивката с линк към текст 1 – Монтиране на мивка) не забравяте за пластмасовите подложни шайби. Чак след като сте напълно убедени, че връзките са легнали перфектно, затегнете финално гайките. Внимавайте да не ги пренатегнете, защото има риск да спукате порцелана!

Стъпка 5: Остана само да добавите най-приятния елемент от Вашето санитарно творение – капака. При положение, че вече сте врели и кипели в санитарията, няма как един капак да Ви се опре. Просто пъхнете от долу нагоре извитите части на крепежните куки в специално предвидените за целта отвори на тоалетната чиния. Поставете капака и го фиксирайте.

 


Монтаж към пода


се налага при работа с моноблок или система от отделни гърне и казанче. Логично в този случай не е възможен вариант със структура за вграждане.


Стъпка 1: Поставете тръбата за отходната вода в отвора на канала на пода или стената. Свържете я към цилиндричната част отзад на порцелана, така че да пасне плътно.

Стъпка 2: През дупките в основата на стъпалото отбележете с молив върху пода позициите на отворите за дюбелите, както е показано на илюстрацията. Отстранете отново тоалетната чиния и с бормашина (на най-ниската степен!) пробийте отворите в пода. Почистете с прахосмукачка праха от дупките и положете дюбелите. Вече можете финално да позиционирате гърнето на точното му място, така че отворите да съвпадат напълно.

Стъпка 3: С помощта на винтове фиксирайте основата към дюбелите, като не забравяте от горната страна да поставите пластмасови или гумени подложни шайби. Напомняме Ви, не пренатягайте, има риск порцеланът да се спука!

 


Стъпка 4: Добавете още малко стил към санитарната си инсталация, като покриете с пластмасов маншон не дотам изискания преход между пода/стената и отходната тръба.
Ако работите с моноблок (какъвто е случаят при повечето нови инсталации), преминете директно към Стъпка 7, след което спокойно си ползвайте системата със здраве. Ако сте избрали структура с отделно казанче, ще трябва да монтирате и него, така че маршрутът е малко по-обиколен и минава през още две допълнителни стъпки.

Стъпка 5: Поставете извития край на свързващата тръба заедно с уплътняващия пръстен в отвора за промивната вода отзад на чинията. За проба свържете казанчето към изхода, без още да поставяте капака. Целта е да проверите дали връзката е на еднакво ниво със спирателния кран. Ако е необходимо, скъсете тръбата до нужния размер.

Стъпка 6: Използвайте мастар, за да се уверите, че казанчето е напълно хоризонтално. Освен това то трябва да е позиционирано симетрично спрямо самата тоалетна чиния. Отбележете местата на дупките за крепежните елементи. След това можете да свалите казанчето, за да подготвите на спокойствие терена за окачането. Пробийте с бормашина отворите за дюбелите. Почистете праха с прахосмукачка и ги поставете в стената. При връзката сложете уплътняващия конус и затягащата гайка. Вече можете да окачите казанчето и да го затегнете здраво (но не прекалено!).

 Стъпка 7: Последна! Остава само да вържете казанчето и спирателния кран към канализацията. За да затворите веригата, използвайте гъвкава връзка. Размерът на повечето инсталации е ¾ цола, но имайте предвид, че има и такива с ½ или друг размер. Преди да купите връзката, проверете размера и на казанчето, като огледайте добре и дали е от „мъжки“ или „женски“ тип. Нали не искате да Ви се налага да тичате няколко пъти до магазина, докато най-накрая улучите търсените комбинации от „пол“ и размер от двете страни на връзката. Време е да затегнете всичко добре.

 

Готово е! Приятно ползване!


Необходими материали:

Бормашина
Гаечен ключ
Винтоверт
Водопроводни клещи
Трион/ Трион за метал
Пила
Мастар
Молив
Тоалетна чиния
Комплект крепежни елементи за монтиране на тоалетна чиния
Комплект за шумоизолация
Туба уплътняваща паста
Кълчища или тефлонова лента
Казанче с комплект за монтиране

 

Сайтът използва „бисквитки“ („кукита“), за да ти предостави възможно най-доброто потребителско изживяване.
Прочети още
Съгласен съм